Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αγανακτισμένοι δηλώνουν ότι συνεχίζουν

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Πιερίας, αλλά και των Καστανιών στον Εβρο, παραμένουν στα μπλόκα και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Μόνο δρόμο απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης θεωρούν τον ενωμένο διεκδικητικό αγώνα και εκεί προσανατολίζονται να βαδίσουν. Μετά και τη χτεσινή άκαρπη συνάντηση των αγροτών με τον υπουργό Γεωργίας στα μπλόκα κυριάρχησε η αγανάκτηση και συνάμα εκφράστηκε η διάθεση για νέα προσπάθεια ενημέρωσης στα χωριά, προκειμένου να ενισχυθούν τα μπλόκα.

Το "αίσχος", που ανταπάντησαν οι χιλιάδες συνάδελφοί τους στην προκλητική και άκαμπτη στάση της κυβέρνησης, κουβαλούσε και τη δική τους οργή. Την οργή όλων όσοι δεν μπόρεσαν να πάνε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο.

Από νωρίς χτες το πρωί τραβήχτηκαν στο πλάι τα τρακτέρ που έκλειναν την κυκλοφορία σε όλα τα μπλόκα, προκειμένου να περνάνε χωρίς πρόβλημα τα διερχόμενα οχήματα. Μετά όμως τη λήξη της συνάντησης με τον υπουργό Γεωργίας, οι αγρότες έκλεισαν και πάλι τους δρόμους. Στα μπλόκα των Μαλγάρων και του Λουδία οι αγρότες περιμένουν τους συναδέλφους τους που κατέβηκαν με δύο λεωφορεία στην Αθήνα για το παναγροτικό συλλαλητήριο, ώστε να αποφασίσουν όλοι μαζί την παραπέρα πορεία του αγώνα τους και τις πιθανές νέες μορφές δράσεις που θα ακολουθήσουν. Ομως και στη Γέφυρα του Αιγινίου, αλλά και το Βαρυκό, οι αγρότες δήλωναν ανυποχώρητοι και ξεκαθάρισαν πως οι οριστικές αποφάσεις για την πορεία του αγώνα τους θα παρθούν σήμερα το πρωί.

Οπως είπε ο Η. Καλφούτσος,μέλος της ΣΕΑ του μπλόκου στην αερογέφυρα Αιγινίου, "οι αγρότες περίμεναν πως έστω και τώρα η κυβέρνηση θα έκανε ένα βήμα για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Δυστυχώς όμως εμφανίστηκε και πάλι άκαμπτη. Οι αγρότες εναντιώνονται στη νέα αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και έχουν πεισματώσει. Ηδη συζητάμε να βγούμε στα χωριά και να καλέσουμε τον κόσμο για να ενισχύσουμε τα μπλόκα με περισσότερα τρακτέρ", είπε χτες το βράδυ στο "Ρ" ο Η. Καλφούτσος και σημείωσε πως τα προβλήματα τα ίδια δεν επιτρέπουν τους αγρότες να κάνουν πίσω.

Κρατάνε γερά στην Πιερία

Παρά τα σημάδια κόπωσης 20 μέρες μετά το ξεκίνημα του ενωμένου δυναμικού και μαζικού αγώνα και οι αγρότες του Λιτοχώρου που κρατάνε γερά το μπλόκο στο Βαρυκό δε δείχνουν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν. Οι διαθέσεις που εκφράστηκαν μέχρι αργά το βράδυ ήταν ξεκάθαρες. "Η θα συνεχίσουμε ή θα αναστείλουμε προσωρινά την κινητοποίηση για τις μέρες των γιορτών και μετά θα επανέλθουμε. Αυτά συζητάει ο κόσμος που αγανάκτησε από τη νέα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας", είπε ο Χ. Κουριάτης."Τελευταίοι θα φύγουμε από τους δρόμους", δηλώνουν οι αγρότες στο μπλόκο του Λουδία, που ενώ από το πρωί είχαν ανοίξει το δρόμο, αμέσως μετά τη συνάντηση των συναδέλφων τους με τους υπουργούς, έκλεισαν και πάλι τη γέφυρα και δήλωναν πως θα επιτρέπουν μόνο τη διέλευση των επείγονταν περιστατικών. "Είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε δηλώσει από την αρχή πως οι αγρότες από το μπλόκο του Λουδία θα φύγουν τελευταίοι" είπε ο Τ. Αθανασιάδης.

Στο Κιλκίς

Και οι αγρότες του Κιλκίς, που κρατάνε γερά το μπλόκο στον κόμβο της Καλίνδροιας, δηλώνουν πως επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση στα προβλήματα των χιλιάδων αγροτών που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.

Οι αγρότες του Εβρου που χτες αποχώρησαν από τα μπλόκα, με εξαίρεση τους συναδέλφους στις Καστανιές, που μέχρι αργά το βράδυ παρέμεναν στο οδόφραγμα, προειδοποιούν την κυβέρνηση πως αν δεν αντιμετωπίσει τα αιτήματα που έθεσαν και αφορούν όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας, πολύ σύντομα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πιο μαζικό και δυναμικό αγροτικό κίνημα. Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους αγρότες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις τέτοιας πρωτοφανέρωτης μαζικότητας και διάρκειας που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση και την ΕΕ να ικανοποιήσουν τα δίκια της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Παράλληλα καταγγέλλουν την κυβέρνηση που, στο όνομα της εξυπηρέτησης μιας χούφτας μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων και εφοπλιστών, αδιαφορεί για τη δεινή οικονομική θέση της αγροτιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον ΕΛΓΑ οι δενδροκαλλιεργητές απαιτώντας δίκαιες αποζημιώσεις(2024-04-16 00:00:00.0)
Με νέα μπλόκα απαντούν οι βαμβακοπαραγωγοί(2002-04-02 00:00:00.0)
Στήνουν μπλόκα οι βαμβακοπαραγωγοί(2002-03-27 00:00:00.0)
Μέχρι τη δικαίωσή μας(2002-01-31 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι στη γέφυρα Καλογήρου(1996-12-20 00:00:00.0)
Τα μπλόκα διαψεύδουν την παραπληροφόρηση(1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ