Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Να αξιοποιηθεί η κοινότητα Επταμύλων

Αναφορά της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Επταμύλων για τα προβλήματα της κοινότητάς τους κατέθεσαν στο προεδρείο της Βουλής οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου

Αναφορά της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατοίκων κοινότητας Επταμύλων, στο νομό Σερρών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα, κατέθεσαν στο προεδρείο της Βουλής για τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.Η μακρόχρονη λειτουργία λατομείων αδρανών υλικών, η μη αξιοποίηση του σπηλαίου της κοινότητας, καθώς και η αλλοίωση της ιστορικής και πολιτιστικής της φυσιογνωμίας, επισημαίνονται σε υπόμνημα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατοίκων, για το οποίο κατέθεσαν αναφορά οι βουλευτές του ΚΚΕ.Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα σημειώνεται η ανάγκη αποκατάστασης του τοπίου, στις πλαγιές του βουνού της κοινότητας, το οποίο αλλοιώθηκε από τη μακρόχρονη λειτουργία των λατομείων. Για το σκοπό αυτό οι κάτοικοι ζητούν να εκπονηθεί μελέτη, που θα εξετάζει τη δυνατότητα ανάπλασης και αξιοποίησης ενός ή δύο πρώην λατομείων, ως ανοιχτό θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, κλπ., καθώς η περιοχή αναπτύσσεται οικιστικά και θα πρέπει να προβλεφτούν οι μελλοντικές ανάγκες για τέτοιους χώρους. Για τους υπόλοιπους χώρους ζητούν να μπαζωθούν και να δεντροφυτευτούν.

Κλειστό και αναξιοποίητο παραμένει εδώ και δεκαετίες το σπήλαιο της κοινότητας, για το οποίο η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατοίκων ζητά να αξιοποιηθεί τουριστικά. Παράλληλα, ζητά την αναστήλωση και λειτουργία ενός νερόμυλου - η κοινότητα πήρε το όνομά της από τους επτά νερόμυλους που υπήρχαν κάποτε σ' αυτήν - προκειμένου ο τόπος τους να αποκτήσει ένα ακόμη ενδιαφέρον για τους επισκέπτες ή και τους μαθητές. "Στη θέση των επτά νερόμυλων, υπάρχουν σήμερα κέντρα διασκέδασης, τα ερείπια ενός μόνο νερόμυλου και ορισμένα απομεινάρια, όπως μία φτερωτή ή μυλόπετρες. Θεωρούμε ότι η αναστήλωση και λειτουργία ενός νερόμυλου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα παρείχε τη δυνατότητα κυρίως στους μαθητές να βλέπουν τον τρόπο, με τον οποίο οι προηγούμενες γενιές άλεθαν το σιτάρι", σημειώνεται στο υπόμνημα.

Να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την ανακήρυξη του "φουγάρου" - ενός από τα πιο σημαντικά έργα βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής από τα χρόνια ακόμη της τουρκοκρατίας - και του περιβάλλοντος χώρου σε μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας, ζητά, τέλος, στο υπόμνημά της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατοίκων. Σημειώνει ακόμα ότι ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα αξιοθέατο του νομού Σερρών για τους επισκέπτες, το "φουγάρο" σήμερα αρχίζει να καταστρέφεται και επιπλέον ο περιβάλλων χώρος είναι γεμάτος από βάτα και θάμνους. "Η κοινότητά μας αποτελεί συνέχεια του προαστίου Αγίου Ιωάννη, στο Δήμο Σερρών και η αξιοποίηση των λατομείων, του νερόμυλου, του φουγάρου, πιστεύουμε ότι θα συνέβαλαν στην αναβάθμιση της περιοχής και της τουριστικής ανάπτυξης".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ