Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα μπλόκα του αγώνα η απάντηση

Στα ενισχυμένα μπλόκα του αγώνα θα δίνεται και πάλι από σήμερα η απάντηση του αγροτικού κινήματος στη φασίζουσα επιδίωξη της κυβέρνησης, να συντρίψει συνολικά το λαϊκό κίνημα, συντρίβοντας τώρα τους εξεγερμένους αγρότες. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα χτες το βράδυ από τους συγκεντρωμένους αγρότες, εργάτες και φοιτητές, στο μπλόκο που στήθηκε εκτάκτως έξω από τη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μία απόφαση - απάντηση - μονόδρομος απέναντι στην ξεδιάντροπα ανάλγητη στάση της κυβέρνησης, η οποία, ακόμα και χτες, με την Αθήνα πλημμυρισμένη από χιλιάδες διαδηλωτές απ' όλα τα μέρη της χώρας, επέμενε να δίνει εξετάσεις στα ξένα αφεντικά της.

Οι χιλιάδες αγρότες ήρθαν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, τις γυναίκες τους, με την οργή να ξεχειλίζει και με την απόφαση να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση, χτες το μεσημέρι, στην Αθήνα απ' όλες τις γωνιές της χώρας και επί πολλές ώρες διαδήλωσαν την απαίτησή τους, επιτέλους, η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς. Στην πλατεία Βάθης, τους αγρότες υποδέχτηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα χιλιάδες εργαζόμενοι, υπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες και εκπρόσωποι δεκάδων μαζικών φορέων του λαού, οι οποίοι οργάνωσαν συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων αγροτών. Εκεί στη συγκέντρωση των αγροτών παραβρίσκονταν βουλευτές του ΚΚΕ και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Δημήτρη Γόντικα και του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό,εκφράζοντας τη συμπαράσταση και στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα και τον αγώνα των αγροτών.

Μια γροθιά

Οι αγρότες, που ξεκίνησαν από τα ξημερώματα από τα μπλόκα και τα χωριά τους με λεωφορεία, έφθασαν στην Αθήνα, στη 1 το μεσημέρι. "Εργατιά αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά", ήταν το σύνθημα, με το οποίο τους υποδέχονταν οι εργαζόμενοι που τους συμπαραστεκόταν, ενώ οι αγρότες της Μαραθέας που έφθασαν πρώτοι ανταπαντούσαν "αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα", "είμαστε αποφασισμένοι, δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε". Τα μπλόκα του Δομοκού είναι εδώ. Το μπλόκα των Μαλγάρων της Θεσσαλονίκης παραμένουν. Τα μπλόκα δεν υποχωρούνε, δίνει την απάντηση ο Αγροτικός Σύλλογος της Μεταμόρφωσης που παίρνει τη θέση του στη συγκέντρωση. Κι ύστερα έρχονται οι αγρότες από τη Λάρισα, από την Καρδίτσα, από την Ηπειρο και από την Πελοπόννησο, από παντού φθάνουν και παίρνουν θέση στη συγκέντρωση. Και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Θεσσαλών αγροτών παίρνουν τη θέση τους στην εξέδρα για να αρχίσουν οι ομιλίες.

Ο εχθρός - λαός

Μετά το τέλος της μεγάλης συγκέντρωσης, οι αγρότες, με επικεφαλής τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και μαζί με τους εργαζόμενους, τους οικοδόμους και τα άλλα σωματεία, που πήραν μέρος στις προσυγκεντρώσεις συμπαράστασης, έκαναν δυναμική πορεία προς τη Βουλή. Η πορεία ακολούθησε τις Χαλκοκονδύλη - Πατησίων - Σταδίου για να καταλήξει στη Β. Σοφίας, όπου σταμάτησε μπροστά σε πλήθος αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν παραταχθεί από νωρίς για να εμποδίσουν την πορεία να φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι μνήμες όσων είχαν παρακολουθήσει τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων της ΕΑΣ επαναφέρουν τη σκηνή στο Λουδία ποταμό, τότε που η αστυνομία είχε εντολή να αντιμετωπίσει τους απεργούς ως "δύναμη εισβολής στη χώρα". Η διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων χτες παρέπεμπε στην ίδια εντολή.Οι αγρότες δεν απαντούν στην πρόκληση. Παρέμεναν πειθαρχημένοι στο μπλόκο τους επί τρεις ολόκληρες ώρες, όσο κράτησε η συνάντηση της ΣΕΑ με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, Γ. Πασχαλίδη, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και Στ. Τζουμάκα, υπουργό Γεωργίας στη Βουλή.

Οργή λαού

Πέρασαν δύο ώρες από τη στιγμή που τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής μπήκαν στη Βουλή για τη συνάντηση με τον κυβερνητικό κλιμάκιο. Ηταν περίπου 5.15 μ.μ. Οι πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες - για την αδιάλλακτη στάση που κράτησαν οι κυβερνώντες - αρχίζουν να "διαρρέουν" ανάμεσα στους αγρότες.

Για λίγα λεπτά, ακούγεται ένα μακρόσυρτο ψιθύρισμα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η ησυχία γίνεται οργή. Οι αγρότες με όλη τη δύναμη της φωνής τους και με τις γροθιές υψωμένες στέλνουν το μήνυμα: "Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε". Μεσολαβούν λίγα δεύτερα και ο κυβερνητικός "κουτσαβακισμός" παίρνει την απάντηση μέσα από χιλιάδες στόματα: "Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς". Ακολουθούν γιουχαϊσματα. Η λέξη "αίσχος" επαναλαμβάνεται ρυθμικά από τους συγκεντρωμένους. Ξέρουν ότι από τούτον τον αγώνα κρίνεται η επιβίωσή τους και βροντοφωνάζουν: "Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα".

Τα μάτια τους "αστράφτουν", όχι από τα φλας των φωτογράφων, αλλά από αγανάκτηση και, συνάμα, αποφασιστικότητα. Το επόμενο σύνθημα φανερώνει τον ένοχο: "Μάαστριχτ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη", ενώ το επόμενο, μέσα από την ειρωνεία του, υποδεικνύει τα πιόνια που έχουν βάλει τη χώρα σε τούτο το ξεπούλημα: "Τζουμάκα και Σημίτη, μας κλείσατε το σπίτι", φωνάζουν οι αγρότες. Στις 5.30 το απόγευμα, ο Γ. Παττάκης και ο Β. Μπούτας, μετά από μία σύντομη συνεδρίασης της Συντονιστικής, ενημερώνουν και επίσημα τους συναδέλφους τους για την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης. Οι αγρότες απαντούν αυτόματα: "Πίσω στα μπλόκα. Πάμε να τα ενισχύσουμε. Να φτιάσουμε καινούρια. Ο αγώνας συνεχίζεται...", είναι οι τελευταίες λέξεις όλων των αγροτών. Καθώς αποχωρούν, βροντοφωνάζουν: "Τα μπλόκα μας θα γίνουν το νέο Κιλελέρ...".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ