Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΚΕ
Παρέμβαση για καπνοπαραγωγούς - αγρότες Πηλίου

Την αυθαίρετη και συνειδητή ποιοτική υποβάθμιση των καπνών, κατά τη βαθμολόγησή τους από τους καπνεμπόρους, προκειμένου να πληρώσουν μικρότερες εμπορικές τιμές στους παραγωγούς καπνού, καταγγέλλει το ΚΚΕ και με ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή οι κομμουνιστές βουλευτές Βαγγέλης Μπούτας, Σταύρος Παναγιώτου και Αχιλλέας Κανταρτζής,καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να πληρωθούν κανονικά οι παραγωγοί βάσει των συμβολαίων καλλιέργειας.

Στην ερώτηση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η αυθαίρετη και συνειδητή ποιοτική υποβάθμιση των καπνών από τους καπνεμπόρους, με στόχο να μειώσουν τις εμπορικές τιμές και να ακυρώσουν, στην ουσία, τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τους παραγωγούς. Η σκόπιμη αυτή υποβάθμιση, εκτός του ότι οδηγεί στη μείωση της εμπορικής τιμής, θα έχει σαν συνέπεια και την απώλεια από τους παραγωγούς της προσαύξησης του πριμ. Ταυτόχρονα, σημειώνεται, αιωρείται και η επιβολή προστίμων στους καπνοπαραγωγούς για καταχρήσεις κοινοτικών επιδοτήσεων, που έγιναν από συγκεκριμένους καπνεμπόρους με τις εξαγωγές καπνών σε τρίτες χώρες.

Σε σχέση με όλα τα παραπάνω, οι κομμουνιστές βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα τι μέτρα θα πάρει, ώστε να γίνει αντικειμενική βαθμολόγηση των καπνών και να πληρωθούν ό,τι δικαιούνται, βάσει των συμβολαίων οι καπνοπαραγωγοί και να καταλογιστούν τα πρόστιμα στους εμπόρους που έκαναν τις καταχρήσεις των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Για τους αγρότες Πηλίου

Με άλλη ερώτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας, αναφερόμενοι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Πηλίου - οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα την επιδότηση ελαιολάδου περιόδου '95 - '96 και οι μηλοπαραγωγοί δεν πήραν καμιά αποζημίωση για τη μηλοπαραγωγή που καταστράφηκε - καλούν τον υπουργό Γεωργίας να πάρει τα αναγκαία μέτρα, ώστε:

- Να πληρωθεί η επιδότηση ελαιολάδου της περσινής χρονιάς, η οποία έπρεπε να έχει πληρωθεί προ πολλού.

- Να δοθεί η προκαταβολή της ενίσχυσης στους μηλοπαραγωγούς του Πηλίου που καταστράφηκε από ανεμοθύελλα η παραγωγή τους. Σημειώνεται ότι η ζημιά έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη και είχε εξαγγελθεί ότι η προκαταβολή της αποζημίωσης θα δινόταν μετά την απόσυρση.

Τέλος, ο υπουργός Γεωργίας καλείται να πάρει μέτρα για να προστατευτεί η ντόπια αγροτική παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, όχι μόνον από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και από τρίτες χώρες, όπως, π.χ., Τουρκία, Λίβανο κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ