Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ, ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝΑΘΗΝΑ"
"Να υπερασπιστούν τα κοινωνικά δικαιώματα"

- Η δημοτική αρχή της Αθήνας εμφανίστηκε και πάλι χτες να επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης και την επέκταση του συστήματος και σε άλλες περιοχές. Ποια είναι η γνώμη σας, για τη στάση της σημερινής διοίκησης του δήμου;

- Πράγματι, μετά τον ελιγμό που έκανε η δημοτική αρχή, για δήθεν πάγωμα της επέκτασης της πληρωμένης, ελεγχόμενης στάθμευσης, την περίοδο της όξυνσης των κινητοποιήσεων των δημοτών, με σκοπό τη δήθεν έναρξη διαλόγου μαζί τους, στην πραγματικότητα, προωθεί την επέκταση του ληστρικού μέτρου και σε άλλες περιοχές με τη θεσμοθέτηση άλλων τεσσάρων χιλιάδων θέσεων πληρωμένης, ελεγχόμενης στάθμευσης. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι η δημοτική αρχή θέλει να φορτώσει στις πλάτες των δημοτών την ευθύνη για το κυκλοφοριακό χάος, την έλλειψη σύγχρονων συγκοινωνιών, την ανυπαρξία χώρων στάθμευσης. Ευθύνη, που έχουν η κυβερνητική πολιτική, όσο και οι διοικήσεις του δήμου τα προηγούμενα χρόνια. Σ' αυτήν την εξέλιξη είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.

- Γενικά, πάντως, αιρετοί, προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, προκρίνουν την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και το επιπλέον χαράτσωμα των δημοτών. Πιστεύετε ότι αυτές οι κατευθύνσεις δίνουν λύσεις στα προβλήματα, κυρίως τα οικονομικά, των δήμων;

- Στο τελευταίο Συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, φάνηκε η συναίνεση αυτών των αιρετών στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά τη λύση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων. Προβλήματα που δημιούργησε η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων χρόνων, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, με τη στέρηση των πόρων που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσπαθούν να τα λύσουν, όχι ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, αλλά με την πολιτική του "λιγότερο κράτος" και της επιβολής πρόσθετης φορολογίας για κάθε κοινωνική υπηρεσία που είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν στους δημότες. Ετσι, τα προβλήματα, όχι μόνο δε λύνονται, αλλά θα οξυνθούν σε βάρος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιούνται, εργασιακές σχέσεις θα αλλάζουν προς το χειρότερο και η εισοδηματική πολιτική, ήδη, μειώνει τα εισοδήματά τους. Επίσης σε βάρος των δημοτών, που ήδη αναγκάζονται από πολλούς δήμους να πληρώνουν για μια σειρά από υπηρεσίες, που τους προσφέρονται.

- Μπορεί να υπάρξει διέξοδος από αυτήν την κατάσταση;

- Ναι, αρκεί οι αιρετοί να θυμηθούν τις πραγματικές υποχρεώσεις τους. Να υπερασπιστούν τα κοινωνικά δικαιώματα, τόσο των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και των δημοτών τους. Δεν υπάρχει μέσος δρόμος. Η με την κυβερνητική πολιτική και τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή στο πλευρό των θιγομένων από αυτήν την πολιτική. Πρακτικά, με αφορμή και τη χτεσινή απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ να κλείσουν οι δήμοι της Αττικής, δίνεται μία καλή ευκαιρία και σε όσους ενδεχόμενα εγκλωβίστηκαν στη λογική της κυβερνητικής πολιτικής, να αλλάξουν θέση και στάση, να απευθυνθούν στους εργαζόμενους και τους δημότες, να οργανώσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, να διεκδικήσουν και αυτά που με το σημερινό νομικό πλαίσιο ανήκουν στους δήμους, αλλά και αυτά που πράγματι χρειάζονται και είναι πολύ περισσότερα από το 2% που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός στην Αυτοδιοίκηση.

Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική του Δήμου Αθήνας(2006-12-07 00:00:00.0)
Επεκτείνεται παράνομα το μέτρο(1996-10-02 00:00:00.0)
Λεόντεια σύμβαση(1996-08-28 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι(1996-08-21 00:00:00.0)
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ(1996-03-16 00:00:00.0)
Αυτοί αντιστέκονται ακόμα(1996-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ