Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Ανακαλέστε την άδεια

Εκκληση μαζικών φορέων στον νομάρχη Αθήνας

Την ανάκληση της οικοδομικής άδειας, που είχε εκδώσει τον Ιούλη του '96, η πολεοδομική υπηρεσία της νομαρχίας Αθηνών, προκειμένου ο Χρ. Λαμπράκης να κατασκευάσει στο Πάρκο Ελευθερίας το γκαράζ και την όπερά του, ζήτησαν από το νομάρχη εκπρόσωποι μαζικών φορέων, που αντιτίθενται στην καταστροφή του Πάρκου από τον μεγαλοεπιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" είχε ζητήσει, παλαιότερα, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας να πάρει θέση σχετικά με την καταστροφή του Πάρκου. Αποτέλεσμα της έκκλησης ήταν να συναντηθεί, χτες, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες ο νομάρχης Δ. Ευσταθιάδης και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Γ. Ανανιάδης, με εκπροσώπους μαζικών φορέων, που τους επισήμαναν την ευνοϊκή μεταχείριση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την κυβέρνηση, τη σιωπή της τελευταίας απέναντι στις αλλεπάλληλες καταγγελίες τους, τις αυθαιρεσίες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) στο χώρο.

Ο Αγγ. Γαβαλάς,πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, δήλωσε ότι δε γίνεται να κατασκευάζεται υπόγεια όπερα σε εκείνο το σημείο της πόλης, αντί να επιλέγεται κάποιος άλλος χώρος που να αποτελέσει και σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα. Σημείωσε ότι "εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση και η κυβέρνηση θέλει την κατασκευή μιας όπερας οφείλει να τη χωροθετήσει σωστά". Ο ίδιος τόνισε ότι η οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε από τη νομαρχία, πρέπει να ανακληθεί προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος της δημόσιας διοίκησης. Ο Γερ. Σκλαβούνος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, υπογράμμισε ότι τα πάρκα προστατεύονται από το Σύνταγμα και αναφέρθηκε σε απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ του '88, που ορίζει ως χώρο για γκαράζ οικόπεδο που βρίσκεται πίσω από την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Δ. Πρωτοψάλτης,γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου '67 - '74, τόνισε ότι ο Σύνδεσμος αγωνιζόταν από το '78 ώστε το στρατόπεδο της ΕΑΤ - ΕΣΑ να ονομαστεί "Πλατεία Ελευθερίας". "Δεν μπορούμε να δεχτούμε, συνέχισε, την προσβολή αυτού του ιστορικού χώρου από τον ΟΜΜΑ. Γι' αυτό το λόγο εκδώσαμε ψήφισμα τον Ιούλη του '93, για να καταργηθούν οι πράξεις που παραχωρούσαν δωρεάν το Πάρκο στον ΟΜΜΑ". Σημείωσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε εισπράξει ο Σύνδεσμος από το μηχανικό του ΟΜΜΑ ότι το κτίριο του Μεγάρου θα γινόταν στο χώρο που βρίσκεται η πολυκατοικία των αξιωματικών κατόπιν απαλλοτρίωσής της, αυτό δεν έγινε. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι το υπέργειο κτίσμα του Μεγάρου βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το κτίριο των βασανιστηρίων και υπογράμμισε ότι γίνονται από την πολιτεία ενέργειες που ευνοούν τον ιδιώτη και παραγκωνίζουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ