Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Κλείνουν αύριο οι δήμοι της Αττικής

Κλειστοί, σε πρώτη φάση μέχρι και την Κυριακή, θα παραμείνουν οι δήμοι καθώς εκτιμάται ότι η κυβέρνηση εμπαίζει την Αυτοδιοίκηση και την οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό

Το κλείσιμο των Δήμων της Αττικής, από αύριο Πέμπτη, μέχρι και την Κυριακή, κόντρα στο οικονομικό αδιέξοδο που οδηγεί η κυβερνητική πολιτική τους ΟΤΑ, αποφάσισε χτες η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), που συνεδρίασε χτες παρουσία 35 ακόμα δημάρχων της περιοχής. Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο τι θα κάνουν οι δήμαρχοι τη Δευτέρα, 18 Νοέμβρη. Η απόφαση για τη συνέχεια θα παρθεί από τη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ, που συγκαλείται γι' αυτό το σκοπό, το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Στη χτεσινή συνεδρίαση εκφράστηκε η διάθεση να επεκταθεί το κλείσιμο μέχρι και τη Δευτέρα ώστε παράλληλα με τη γενική συνέλευση να γίνεται και αγωνιστική συγκέντρωση.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ συναντάται με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ προκειμένου να της κοινοποιήσει την απόφασή της για το κλείσιμο των δήμων. Παράλληλα θα της ζητήσει να επανεξετάσει τη στάση και απόφαση που πήρε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η οποία δεν ανταποκρίνεται κατά το ελάχιστο στο μίνιμουμ αιτημάτων της ΤΕΔΚΝΑ, όπως αυτά εκφράστηκαν και στο συνέδριό της. Θα ζητήσει, ακόμη, τη δέσμευση του δημάρχου Αθήνας και προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλου, ότι θα κλείσει το Δήμο, χωρίς ωστόσο να αποτελεί αυτό προϋπόθεση για την κινητοποίηση στους άλλους δήμους, καθώς οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την απόφασή τους.

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή συνεδρίαση πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά τις διάφορες πιέσεις που ασκήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, το "κλίμα" ήταν ιδιαίτερα θετικό υπέρ των κινητοποιήσεων, καθώς γίνεται πλέον απόλυτα καθαρό ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί χρόνια τώρα για τη λύση μιας σειράς αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα τα ίδια αιτήματα να έρχονται και να ξανάρχονται στα συνέδριά της. Παράλληλα, οι δήμαρχοι έκριναν το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ κατώτερο των περιστάσεων, ενώ έγινε λόγος για υποχωρητική στάση από την ηγεσία της. Η απόφαση για κλείσιμο των δήμων πάρθηκε ομόφωνα από τη ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ. Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθήνας, Ν. Γιατράκος, απουσία που έδωσε λαβή για διάφορα σχόλια σχετικά με τη στάση που τηρεί η δημοτική αρχή της Αθήνας, η οποία σε σοβαρά ζητήματα εμφανίζεται κυβερνητικότερη της κυβέρνησης.

Από τη συνεδρίαση αποφασίστηκε ακόμη, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το κλείσιμο των δήμων, ενώ τα συνεργεία καθαριότητας θα "βγουν" μόνο στα νοσοκομεία και τα σχολεία.

Αιτήματα

Ως αιτήματα πρώτης γραμμής, που απαιτούν εδώ και τώρα λύση, καθώς για αρκετά από αυτά υπήρξε δέσμευση της κυβέρνησης από το περσινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο, η ΤΕΔΚΝΑ προβάλει: Την καταβολή των δύο εκλογικών επιδομάτων των 15.000 δραχμών και της ειδικής αποζημίωσης των 18.000 δραχμών, τα οποία ναι μεν υποσχέθηκε πως θα ικανοποιήσει ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική δέσμευση. Την απόδοση από το 1997 του 5% της φορολογίας των τόκων καταθέσεων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τόσο των παλιών δανείων όσο και των νέων που θα χορηγηθούν. Ζητά επίσης την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων κεντρικών αυτοτελών πόρων που προβλέπονται από το νόμο 1828/89, είτε αυτή η περικοπή επιχειρηθεί στο ποσοστό του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, είτε στο ποσοστό των Τελών Κυκλοφορίας. Ζητείται τέλος να υπάρξει διαφάνεια στις έκτακτες επιχορηγήσεις των δήμων που δίνονται από τα ταμεία διαφόρων υπουργείων.

Επιπρόσθετα, η ΤΕΔΚΝΑ, μέσα από το ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου της, διεκδικεί την καταβολή των παρανόμως παρακρατημένων πόρων των προηγούμενων χρόνων, όπως επίσης και την αύξηση του 20% επί του Φόρου Φυσικών Προσώπων σε 30%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ