Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στους ιδιώτες και η βασική τηλεφωνία

Με επιστολή του επιτρόπου "ανταγωνισμού" της Κομισιόν ανακοινώνεται στην ελληνική κυβέρνηση η εκτίμηση ότι "εξέλιπαν" οι λόγοι εξαίρεσης του ΟΤΕ από την απελευθέρωση της βασικής τηλεφωνίας

Εντονες πιέσεις ασκούν τις τελευταίες μέρες οι Βρυξέλλες, προκειμένου οι κυβερνήσεις των χωρών της Κοινότητας και οι δημόσιοι τηλεπικοινωνιακοί Οργανισμοί να προχωρήσουν άρον άρον στην απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και μάλιστα πριν από τις ημερομηνίες που είχε εγκρίνει το Συμβούλιο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών το 1994.

Σύμφωνα με επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου για τα θέματα ανταγωνισμού, Βέλγου Κάρελ Βαν Μιρτ,που στάλθηκε και προς την ελληνική πλευρά και τον ΟΤΕ, ζητείται η απελευθέρωση να ισχύσει από το 2000 και όχι από την 1η Γενάρη του 2003. Κατά την άποψη του επιτρόπου έχουν εκλείψει πλέον οι λόγοι που δικαιολογούσαν την εξαίρεση χωρών - μελών της ΕΕ από την απελευθέρωση που θα ισχύσει από το 1998.

Το αίτημα να μην ισχύσει η απελευθέρωση το 1998, για Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, αλλά να υπάρξει πενταετής μεταβατική περίοδος μέχρι το 2003, είχε γίνει αποδεκτό, με το αιτιολογικό ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα δημιουργούσε προβλήματα βιωσιμότητας στους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς τους. Είναι φανερό ότι τυχόν αποδοχή των υποδείξεων της Κομισιόν θ' ανοίξει γρηγορότερα το δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών εταιριών και στον τομέα της βασικής τηλεφωνίας που σήμερα παρέχει κατ' αποκλειστικότητα ο ΟΤΕ, όπως προβλέπεται και από την άδεια λειτουργίας του, που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο το Δεκέμβρη του 1995. Σημειώνεται ότι η βασική τηλεφωνία αποτελεί σήμερα την κύρια πηγή εσόδων για τον ΟΤΕ (περίπου 90%), ενώ το 2000 σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις θα κυμαίνεται στο 75%. Είναι αυταπόδεικτο ότι με την εσπευσμένη απελευθέρωση εξασφαλίζονται ακόμη μεγαλύτερα προνόμια για τις ιδιωτικές εταιρίες του κλάδου, ντόπιες και ξένες, σε βάρος των δημόσιων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών. Είναι επίσης φανερό πως αν η ελληνική κυβέρνηση υποκύψει σ' αυτή την πίεση, ανατρέπονται άρδην οι προβλέψεις για την εξέλιξη των εσόδων του Οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα ο ΟΤΕ ρίχνεται απροετοίμαστος στην καταιγίδα του ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ