Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΣΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Λιγοστεύουν τα δέντρα

Στη συρρίκνωση και καταστροφή του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας προχωράει βήμα προς βήμα ο δήμαρχος Π. Γρετζελιάς με διάφορες προφάσεις, όπως την αναβάθμιση του άλσους, τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, την ίδρυση Παιδούπολης, την ανέγερση Μνημείου Μικρασιατικών και Χαμένων Πατρίδων κλπ., αγνοώντας τη θέληση των κατοίκων και τις αποφάσεις αρμόδιων κρατικών φορέων, που απαγορεύουν τις παράνομες κατασκευές του δημάρχου.

Πρόσφατη είναι η υπ' αριθμό 31991/96 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που απορρίπτει τα σχέδια του δημάρχου για ίδρυση της Παιδούπολης, με το σκεπτικό πως "οι επεμβάσεις στο άλσος θα αλλοιώσουν το δασικό χαρακτήρα του". Στα σχέδια του δημάρχου αντιτάχτηκε και το υπουργείο Γεωργίας με σχετική απόφαση.

Με πρόσχημα την ανέγερση "Μνημείου Μικρασιατικών και Χαμένων Πατρίδων", ο δήμαρχος Π. Γρετζελιάς ψαλιδίζει κι άλλο το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Στο χώρο θα στηθεί μνημείο πέντε μέτρων και θα τοποθετηθεί σε βάθρο 3χ6 μέτρα και ύψος 80 εκατοστά.

Κάτοικοι και φορείς της πόλης διαμαρτύρονται γι' αυτή την απόφαση και ζητούν να σταματήσει η καταστροφή του δάσους, ενώ για το μνημείο προτείνουν να τοποθετηθεί σε παρακείμενο ελεύθερο χώρο, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κοπή δέντρων.

Το πρόβλημα με τις επεμβάσεις στο άλσος επανήλθε στην επικαιρότητα, όταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε η Χρυσάνθη Γκούμα,κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας και ζήτησε να ακυρωθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης για την ανέγερση του μνημείου στο άλσος, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή του μνημείου, όπως δρομολογήθηκε από το δήμαρχο, θα επιφέρει μείωση του πράσινου του άλσους. Με την ίδια προσφυγή, η Χρ. Γκούμα ζητάει να ακυρωθεί και η απόφαση της Επιτροπής Δημιουργίας Μνημείων, Ηρώων και Ανδριάντων του υπουργείου Πολιτισμού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για την ίδρυση του μνημείου επιφυλάξεις διατύπωσε και η καλλιτεχνική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεδρίαση στις 23 Νοεμβρίου 1995, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως το "έργο αντιστοιχεί όχι σε χώρο ελεύθερου πρασίνου, αλλά σε χώρο κτισμένο" και "συνολικά η διαμόρφωση δεν είναι πολύ πετυχημένη".

Κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο εισηγητής, χωρίς να μπει στην ουσία του προβλήματος, πρότεινε να παραπεμφθεί το θέμα στο Δ Τμήμα του ΣτΕ ή να ακυρωθεί η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του δημάρχου ως εκπρόθεσμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ