Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Ακάθεκτοι στους δρόμους του αγώνα

Ετοιμάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις προς τα τέλη του Νοέμβρη. Πανθεσσαλική σύσκεψη σήμερα στην Καρδίτσα. Σε νέο κύκλο εμπαιγμού των βαμβακοπαραγωγών προχωρά η κυβέρνηση και οι υποταγμένες διοικήσεις των ΓΕΣΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ

"Θεριεύει" η αγανάκτηση των αγροτών, μπροστά στη ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων τους και τη συνεχιζόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης. Ηδη σε πολλές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο, οι αγρότες ετοιμάζονται για αγροτική εξέγερση προς το τέλος του μήνα, απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση των κρίσιμων αιτημάτων τους.

Στην κατεύθυνση αυτή σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται στην Καρδίτσα σύσκεψη εκπροσώπων των οχτώ Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.Οι εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων της περιοχής θα λάβουν αποφάσεις για την οργάνωση και το συντονισμό της πανθεσσαλικής αγροτικής κινητοποίησης, που θα γίνει στα τέλη του Νοέμβρη.Μια κινητοποίηση που αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού τα προβλήματα της αγροτιάς είναι εκρηκτικά και η κυβέρνηση - υπόδουλη και δουλοπρεπής στην ΕΕ - αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα.

Στα χωριά της θεσσαλικής γης επικρατεί αναβρασμός κι αγωνιστική ετοιμότητα, ενόψει της μεγάλης κινητοποίησης. Στελέχη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Οργανώσεων περιοδεύουν στην ύπαιθρο, ενημερώνουν τους αγρότες, καλώντας τους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στον αγώνα. Η αγροτιά είναι αποφασισμένη να δώσει την πρέπουσα απάντηση στον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, ο οποίος επιτέθηκε προκλητικά εναντίον του διεκδικητικού, ταξικού αγροτικού κινήματος και του ΚΚΕ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει δραχμή για την ενίσχυση του αγρότη.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, με απόφαση που πήρε ομόφωνα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, για την πραγματοποίηση αγροτικού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 28/11 στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου. Στην κατεύθυνση αυτή η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας έχει προγραμματίσει για το διάστημα μέχρι το συλλαλητήριο μια σειρά από ενημερωτικές συσκέψεις στα χωριά του νομού, για την κατάσταση στα καπνά, την κτηνοτροφία, το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά, το λάδι και το ασφαλιστικό των αγροτών.

Κοροϊδεύουν τους βαμβακοπαραγωγούς

Μπροστά στην αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών και τις επερχόμενες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας επιστρατεύει κάθε μέσο, προκειμένου να αποτρέψει την αγωνιστική κάθοδο των αγροτών στους δρόμους. Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες πως απέστειλε έγγραφο στον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, με το οποίο ζητά να ρυθμιστούν τα χρέη των βαμβακοπαραγωγών και για το 1996 με βάση την εγκύκλιο υπ. αρ. 51 της ΑΤΕ και να μην παρακρατούνται από τα υποκαταστήματα της Τράπεζας οι επιταγές πληρωμής των βαμβακοπαραγωγών. Η ενέργεια αυτή του υπουργού Γεωργίας, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των οικονομικά κατεστραμμένων βαμβακοπαραγωγών, που διεκδικούν εισοδηματικές ενισχύσεις που να συμπληρώνουν το ποσό των 90.000 δραχμών το στρέμμα. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος της ΑΤΕ, που αναφέρεται σε περιπτώσεις θεομηνιών και καταστροφής της αγροτικής παραγωγής, ούτε παγώνει, ούτε ρυθμίζει τα χρέη, όπως ζητούν οι βαμβακοπαραγωγοί. Το μόνο που κάνει είναι να διαγράφει τους τόκους ποινής και να βάζει τους αγρότες σε μια ρύθμιση 3-5 ή 7 χρόνων, στην οποία θα μπαίνουν κανονικά οι υψηλοί συμβατικοί τόκοι της ΑΤΕ.

Μεθοδεύσεων συνέχεια

Την πολιτική υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων και αποπροσανατολισμού των αγροτών εντείνουν αυτό το διάστημα και οι υποταγμένες διοικήσεις της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ,ανακοινώνοντας ...σειρά συσκέψεων. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Γεωργίας, με πρωτοβουλία ...της ΓΕΣΑΣΕ θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 22 Νοέμβρη σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας με θέμα το βαμβάκι και η οποία προφανή σκοπό έχει να ριχτεί για άλλη μια φορά στάχτη στα μάτια των βαμβακοπαραγωγών. Η ΠΑΣΕΓΕΣ, με τη σειρά της, ανακοίνωσε χτες πως ξεκινούν ενημερωτικές συσκέψεις - διαφήμιση - για το θέμα της κατάρτισης του Μητρώου Αγροτών και η πρώτη σύσκεψη γίνεται στις 15 Νοέμβρη στα Γιάννενα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ