Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σώστε το Νέστο

Δεκατέσσερις οικολογικές οργανώσεις παρεμβαίνουν - με συναυλία την Τετάρτη στην Καβάλα - στις διαδικασίες "αναπτυξιακής" αξιοποίησης του Νέστου και υπενθυμίζουν πως προϋπόθεση για την όποια αξιοποίηση του ποταμού είναι να συνεχίσει να υπάρχει με όλο του το μεγαλείο...

Δεκατέσσερις οικολογικές οργανώσεις, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, διοργανώνουν μουσική συναυλία στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για την προστασία του οικοσυστήματος του ποταμού Νέστου που κινδυνεύει. Η συναυλία, στην οποία θα πάρει μέρος το συγκρότημα "Χειμερινοί Κολυμβητές", θα γίνει την Τετάρτη 31 Ιούλη στις 9 το βράδυ, στο Φρούριο της Καβάλας.

Τα τελευταία χρόνια ο ποταμός Νέστος - τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - υφίσταται σοβαρότατη υποβάθμιση και οι διεθνούς σημασίας βιότοποί του καταστρέφονται συστηματικά, ενώ εκατοντάδες είδη σπάνιων ζώων, πουλιών και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση, από:

  • Την κατασκευή μεγάλων έργων (π. χ. τα φράγματα της ΔΕΗ, τους οδικούς άξονες) χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις απαραίτητες μελέτες.
  • Τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες, όπως τα λατομεία, τα αυθαίρετα, την απόρριψη αποβλήτων.
  • Την εντατική γεωργία με τη χρήση χημικών, την υπερβόσκηση, την παράνομη υλοτομία και το κυνήγι.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ανακοίνωση των οικολογικών οργανώσεων στις επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία φραγμάτων από τη ΔΕΗ, εξαιτίας της μείωσης της ποσότητας νερού και φερτών υλών στο ποτάμι και στο Δέλτα, που προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ.

"Σήμερα - τονίζουν - τα έργα συνεχίζονται, νέα σχεδιάζονται και η πρώτη δοκιμή προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 1997, κάτω από το άλλοθι μιας καθυστερημένης και ανεπαρκούς "μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων", ενώ καμία μελέτη από αυτές που η ΔΕΗ δεσμεύτηκε να εκπονήσει συμπληρωματικά δεν έγινε".

Κάτω από αυτές τις συνθήκες - επισημαίνουν - απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες: Στις πηγές ύδρευσης των Νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης. Στην υγεία και ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών. Στην αλιεία, τη γεωργία και τον τουρισμό. Σε σπάνιους βιότοπους και είδη που απειλούνται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, οι οικολογικές οργανώσεις δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να διατηρηθεί το σημαντικότατο αυτό οικοσύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ