Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Χρυσάφι η ασπιρίνη!

Με μία ωμή απατεωνιά η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης βαπτίζει υπάρχοντα φάρμακα, ευρύτατης λαϊκής κατανάλωσης, ως "νέα" και επιβάλει εξωφρενικές τιμές για την αγορά τους. Ζητείται εισαγγελέας που θα τολμήσει να αποκαλύψει και δικαστικά αυτήν την απάτη

Τον ουρανό "σφοντύλι" θα δουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση μιας σειράς φαρμάκων από αυτά που θεωρούνται ευρύτατης χρήσης από τα λαϊκά στρώματα. Οι χτεσινές σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης ανέβασαν ήδη υψηλά την πίεση στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Οι αυξήσεις που αποφασίστηκαν χτες για τα φάρμακα χαρακτηρίζονται τουλάχιστον προκλητικές! Φτάνουν σε ποσοστό μέχρι και 443% (!) στις τιμές μιας σειράς παλαιών και ήδη κυκλοφορούντων φαρμάκων.

Τις αυξήσεις επέβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Τομέας Εμπορίου), η οποία προκειμένου να δικαιολογήσει το ακριβοπληρωμένο ρουσφέτι της προς τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, κατέφυγε σε μία ωμή απάτη φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάσει υπάρχοντα φάρμακα ως νέα και πρωτοκυκλοφορούντα!!!

Βαφτίζουν το κρέας ψάρι

Ο εξόφθαλμος αυτός εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που θα προκαλέσει επιπλέον υπέρμετρη επιβάρυνση στα ήδη επιβαρυμένα ασφαλιστικά Ταμεία, αποκαλύφθηκε χτες, όταν δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο μεταξύ άλλων καθόριζε τιμές σε 737 υποτιθέμενα "νέα" φάρμακα. Οπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, μεταξύ των παραπάνω "νέων" φαρμάκων συμπεριλαμβάνονται μια σειρά παλαιών και ευρείας κυκλοφορίας σκευασμάτων (παυσίπονα, αναλγητικά, αντιυπερτασικά κλπ.) στις τιμές των οποίων οι φαρμακοβιομήχανοι πέτυχαν αυξήσεις μέχρι και 443% με τη μέθοδο της αλλαγής συσκευασίας, δοσολογίας ή ίσως ουσιών που δεν άλλαζαν ουσιαστικά το προηγούμενο αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω τακτικής, αποτελεί η είσοδος στην αγορά ενός "νέου" - μόνο κατά τον αριθμό των δισκίων! - τύπου ασπιρίνης εισαγόμενης, η τιμή της οποίας εμφανίζεται αναλογικά αυξημένη κατά 443% συγκριτικά με την κλασική ασπιρίνη. Είναι εύλογο πως η εξέλιξη αυτή, αναμένεται να οδηγήσει κάποια στιγμή στην απόσυρση της κλασικής ασπιρίνης από την αγορά, καθώς η παραγωγή και διάθεσή της θα κριθεί ασύμφορη από τους φαρμακοβιομηχάνους. Σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο υφυπουργός Υγείας, Φ. Παπαδέλης,ισχυρίστηκε ότι "δεν πρόκειται για αύξηση της τιμής της παλιάς ασπιρίνης, αλλά για ένα νέο προϊόν το οποίο υποκαθιστά τη νέα ασπιρίνη" και ότι "η κλασική ασπιρίνη δεν αποσύρεται σε καμία περίπτωση". Απ' την πλευρά του ο υφυπουργός Εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδης,υποστήριξε ότι "η ασπιρίνη θα ενισχυθεί με τη γενική ανακοστολόγηση ως μικρό, φθηνό και δοκιμασμένο φάρμακο" και ότι θα μπει στη λίστα που ετοιμάζεται από την αρμόδια Επιτροπή. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοϊδη, η γενική ανακοστολόγηση των ήδη κυκλοφορούντων φαρμάκων θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτέμβρη και υπολογίζεται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση που υπολογίζεται σε 45 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ