Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Οι πολυεθνικές δεν κάνουν πίσω"

Οι παράλογες αυξήσεις έως και 450% στις τιμές και ορισμένων παλαιών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη ή το "μπουσκοπάν", με τη δικαιολογία να παραμείνουν στην αγορά, ξεσήκωσαν αντιδράσεις.

Ο Γ. Καβαλάρης,μέλος του ΔΣ στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, δήλωσε χτες στο "Ρ" πως "οι αυξήσεις δείχνουν ότι οι πολυεθνικές δεν κάνουν πίσω στα συμφέροντά τους. Τα κέρδη τους πρέπει να αυξάνονται με άλματα". Εκτιμά ότι "η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε τρομερή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και θα έρθουν να επιβεβαιωθούν αυτά τα οποία φώναζαν και έλεγαν στους αγώνες τους οι φαρμακοποιοί. Δηλαδή, ότι χωρίς να έχουμε αύξηση στην κατανάλωση του φαρμάκου, θα έχουμε ραγδαία αύξηση στις φαρμακευτικές δαπάνες, το οποίο σημαίνει ότι για άλλη μια φορά θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι με περικοπές διότι δήθεν καταναλώνουν πολλά φάρμακα και οι φαρμακοποιοί διότι δήθεν βγάζουν πολλά, αφήνοντας πάντα στο απυρόβλητο τις πολυεθνικές".

Ο Γ. Καβαλάρης εξήγησε πως ένα φάρμακο που κυκλοφορεί χρόνια μπορεί να γίνει "νέο" και να επανακυκλοφορήσει με αυξημένη τιμή αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα. Στο "μπουσκοπάν" προσθέτουν "παρακεταμόλη", για παράδειγμα, στην ήδη υπάρχουσα δραστική ουσία του, και ισχυρίζονται ότι έβγαλαν νέο φάρμακο, το οποίο παίρνει μια τιμή εντελώς παράλογη: Από 450 δραχμές που κοστίζει σήμερα το απλό "μπουσκοπάν", το νέο μπορεί να έχει λιανική τιμή 2.500 - 3.000 δραχμές. Η ασπιρίνη, ενδέχεται να τιμολογηθεί σαν εισαγόμενο φάρμακο και όχι σαν παραγόμενο στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι, η ασπιρίνη δε θα κατασκευάζεται στο εξής στο εργοστάσιο της "Μινέρβα" του Μπακάκου, αλλά σε κάποιο εργοστάσιο της "Μπάγιερ" στο εξωτερικό. Σημείωσε ακόμη ότι ενδέχεται να υπάρξει και διαφορά στη συσκευασία, δηλαδή δέκα χάπια και όχι είκοσι.

Αλλα δύο παραδείγματα αφορούν τα αντιγριπικά εμβόλια. "Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά δύο αντιγριπικά εμβόλια - ένα που κυκλοφόρησε πρόσφατα και ένα που κυκλοφορεί από παλαιότερα - σημείωσε ο Γ. Καβαλάρης. Αυτό που κυκλοφόρησε πρόσφατα πήρε τιμή αρκετά μεγαλύτερη - έχει λιανική τιμή 2.500 δραχμές, περίπου, ενώ το παλαιότερο έχει 1.300 δραχμές. Η εταιρία που έχει το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο κυκλοφορεί καιρό στην αγορά, ισχυρίζεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο είναι καινούριο προϊόν διότι μπαίνουν καινούρια στελέχη στο εμβόλιο. Δεν είναι, δηλαδή, ένα χάπι που μένει σταθερό. Πάνω σ' αυτή τη λογική, λοιπόν, επέμενε η εταιρία να πάρει υψηλότερη τιμή το σκεύασμά της".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ