Στ' όνομά σου ορκιζόμαστε
να σου μοιάσουμε!
Κοιμήσου ήσυχα...
Κοιμήσου αδελφή του Κόμματός μας.
Κοιμήσου κόκκινη αδελφή της επανάστασης.
Γ. Ρίτσος
Στάθηκε μπροστά στους βασανιστές της σαν παλικάρι, δε δείλιασε ούτε στιγμή, ήταν αποφασισμένη ακόμα και να δώσει τη ζωή της για τα ύψιστα ιδανικά που υπηρετούσε. Η Ηλέκτρα Αποστόλου αποτελεί σύμβολο των αγώνων του λαού μας για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία.
Χτες συμπληρώθηκαν ακριβώς 52 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο της Ηλέκτρας που έπεσε από τα απάνθρωπα βασανιστήρια των συνεργατών των Γερμανών. Πενήντα δύο χρόνια από το θάνατο της μάνας, της γυναίκας, της αγωνίστριας, που μαζί με άλλες γνωστές και άγνωστες ηρωίδες, έγραψαν τις χρυσές σελίδες του λαϊκού αγώνα.
Η εκδήλωση που έγινε χτες το βράδυ στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού στο Ν. Ηράκλειο, και ήταν αφιερωμένη στα 52 χρόνια από τον θάνατο της, δε θύμιζε μνημόσυνο. Ολα ήταν γιορτινά. Ηταν μια γιορτή ελπίδας, γιατί τα ιδανικά της Ηλ. Αποστόλου, αποτελούν φωτεινό μονοπάτι για τους νέους κομμουνιστές, για κάθε ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε χτες στην πλατεία, ήταν ένα πάντρεμα γενεών. Συναγωνιστές της Ηλέκτρας στα δύσκολα χρόνια του αγώνα, αλλά και νέα παιδιά που ήρθαν να μάθουν και να ακούσουν για τη μεγάλη αυτή ηρωίδα που ανέδειξε ο τόπος τους. Πάντως, μικροί και μεγάλοι, μ' ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα, έδωσαν αμέσως μια απάντηση όταν διαβάστηκε ο περίφημος διάλογος της Ηλέκτρας με τους βασανιστές της.
- Πως σε λένε;
- Ελληνίδα.
- Πού κάθεσαι;
- Στην Αθήνα.
- Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;
- Οι Ελληνες.
- Από πού παίρνεις εντολές;
- Από την πατρίδα.
Αυτά είναι τα τελευταία λόγια της μεγάλης αγωνίστριας, λίγα λεπτά πριν αποχαιρετήσει για πάντα τη ζωή.
Ο δήμαρχος του Νέου Ηρακλείου, Γ. Μαστοράκος, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι "η επίσημη αρχή του τόπου, τιμά την Ηλέκτρα Αποστόλου. Τιμά όλους αυτούς που έπεσαν ένδοξα, παλεύοντας ενάντια στο φασισμό. Οι άνθρωποι, που πάλεψαν για ελευθερία, πρόοδο και ισότητα, δεν πρέπει να λησμονιούνται".
Ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, Κ. Πουλουπάτης, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: "Η Ηλεκτρα Αποστόλου, ανεβαίνοντας τον Γολγοθά της υπέρτατης θυσίας, κατέκτησε τη θέση προτύπου στο πάνθεον των μαρτύρων ηρώων, σε σημείο που το όνομα της να ταυτίζεται με τις αγωνίστριες της ελευθερίας όλων των πατρίδων, όλων των εποχών. Η Ηλέκτρα γνώριζε ότι ο αγώνας για την ελευθερία δεν απαιτεί μόνο πίστη και θυσίες, αλλά θέλει γνώση, ήθος, οργάνωση και ακαταπόνητη μελέτη. Η θυσία της αποτέλεσε φάρο για τους μετέπειτα αγώνες του λαού μας".
Τα λόγια της 17χρονης Ειρ. Καραντωνίου,που κατέθεσε το στεφάνι της ΚΝΕ, είναι ίσως οι λέξεις που θα ήθελε να ακούσει και η ίδια η Ηλεκτρα. "Προσπαθούμε να βαδίσουμε στα βήματα της Ηλέκτρας. Ο αγώνας και η θυσία της, αποτελούν για μας τους νέους κομμουνιστές, αφετηρία στους σημερινούς μας αγώνες".
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία ποιημάτων από τους ηθοποιούς Ν. Καραγιώργη και Ειρ. Καρόγλου και ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.
Στη χτεσινή εκδήλωση ανάμεσα σε άλλους διακρίναμε: Τη Μαρ. Λαμπρινού, υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, τον επίτιμο δήμαρχο Ν. Ιωνίας Γ. Δομνάκη,το δημοσιογράφο Ν. Καραντηνό,τη δημοσιογράφο Αλ. Ξένου,αντιπροσωπείες 25 παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, αντιπροσωπείες της ΠΕΚΑΜ και ΠΕΑΦΕ, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Βορειοδυτικών προαστίων κ.ά.