Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχαίο πνεύμα

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού. Πνιγμένο, όμως, στην "Κόκα Κόλα", το χάμπουργκερ και το ποπ κορν. Πληρωμένο με εμποροκάρτα. Είδος καταναλωτικό και εμπορεύσιμο. Προστατευόμενο ...από χιλιάδες "σεκιούριτι". Βουτηγμένο στις αναθυμιάσεις της Ατλάντα. Την πόλη του αμερικανικού νότου, της "Κου Κλουξ Κλαν", της ανθρώπινης νέγρικης δουλείας, το προπύργιο του σύγχρονου ρατσισμού.

Τσιμέντο, μέταλλο, γυαλί και σίδερο. Παζάρι και αλισβερίσι. Το αιώνιο μήνυμα της ανθρώπινης συναδέλφωσης παίρνει έναν έντονα υποκριτικό και εκμεταλλεύσιμο χαρακτήρα. Τώρα οι γιάνκηδες σκορπούν τον παρά και εξαγοράζουν τίτλους, συνειδήσεις και παραδόσεις. Τώρα, στο όνομα του κέρδους, θολώνουν, σβήνουν και αποπροσανατολίζονται οι υψηλοί στόχοι και τα ευγενικά οράματα. Γίνονται εμπόριο απάνθρωπο, σκληρό και ευτελές.

Η τελετή έναρξης ήταν ένα "μεγαλοπρεπέστατο" χολιγουντιανό κιτς, παρά τα εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν. Και τι δε σκαρφίστηκαν, για να εντυπωσιάσουν τον κόσμο οι ειδήμονες. Φτερά, πούπουλα, πλαστικό, λέιζερ, μπαλόνια, χάρτινα περιστέρια, χάρτινοι ψηλοπόδαροι άνθρωποι, χάρτινες φλόγες, χάρτινες πεταλούδες, κινούμενα σχέδια, πολύχρωμα λαμπιόνια, κρεμαστές εξέδρες, τζαζ και μπλουζ. Η λάμψη του αμερικανικού νότου, του Φαρ Ουέστ και της Ντίσνεϊλαντ, ποταμόπλοια με ρόδες, φεγγάρια και καταιγίδες, ακόμη και ένοπλους στρατιωτικούς, που έφερναν στο στάδιο την αμερικανική παντοδυναμία των όπλων. Πουθενά δεν υπήρχαν, όμως, οι προσδοκίες, οι ελπίδες και τα οράματα των λαών. Ελειπε παντελώς η ψυχή. Ηταν όλα τόσο ψυχρά, τόσο φτιαχτά, τόσο ...αμερικανικά. Το μόνο αξιόλογο, η αναπαράσταση των αρχαίων αγωνισμάτων, πίσω από τον μπερντέ, που έπαιρνε το σχήμα αμφορέα.

Και όμως, η τεράστια επιχείρηση για τον παγκόσμιο εντυπωσιασμό δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες οργανωτικές και τεχνικές αδυναμίες της διοργάνωσης. Αδυναμίες, που ομολογούνται πλέον και από τους ίδιους. Χώρια το πανταχού παρόν σοβινιστικό και προπαγανδιστικό πνεύμα της πλανηταρχικής "υπεροχής" και το ορατό ή αόρατο μάτι των δυνάμεων ασφαλείας, που κάθε άλλο παρά την ασφάλεια ενισχύει.

Παρ' όλ' αυτά κι ό,τι και να κάνουν, το ολυμπιακό πνεύμα παραμένει αθάνατο. Γεγονός, που αποδείχνεται από το παγκόσμιο ενδιαφέρον και την ενεργό παρουσία στους αγώνες των 197 κρατών. Από τη συμμετοχή 11.500 και πλέον αθλητών, αριθμού - ρεκόρ για τις σύγχρονες Ολυμπιάδες. Από την ευεργετική επίδραση στην αθλούμενη νεολαία. Από τις ενισχυόμενες φωνές καταδίκης της χυδαίας εμπορευματοποίησης και το φωτεινό δρόμο του μέλλοντος, που ανοίγουν οι αθλητές της Κούβας, της Κίνας και άλλων χωρών. Αθλητές, που γυρίζουν περιφρονητικά την πλάτη στα εκατομμύρια δολάρια, στους σπόνσορες και τους πλασιέδες των πολυεθνικών και αγωνίζονται για το λαό τους και το αρχαίο πνεύμα, το αθάνατο.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ