Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οίνος ευφραίνει θάνατον

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη σχέση των νέων με το αλκοόλ έκαναν τα παιδιά που συμμετέχουν στην περιβαλλοντική ομάδα του ΤΕΛ Αργους

"Νέοι και αλκοόλ" είναι ο τίτλος μιάς ενδιαφέρουσας έρευνας που έγινε από την Περιβαλλοντική Ομάδα του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου Αργους,με συντονίστρια την καθηγήτρια του σχολείου, Τ. Παναγιωτοπούλου και η οποία δημοσιεύτηκε στο τοπικό περιοδικό "Αναγέννηση".Η έρευνα, όπως δηλώνει ο τίτλος της, αφορά τη σχέση των εφήβων με τα αλκοολούχα ποτά, και έγινε στα πέντε Λύκεια της Επαρχίας Αργους, κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς.

Οπως σημειώνουν οι ίδιοι οι μαθητές στην εισαγωγή της εργασίας τους, "η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε με βάση τη σοβαρότητα του προβλήματος στο νεαρό πληθυσμό. Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση οινοπνεύματος από νέους διαρκώς επεκτείνεται αλλά και εντείνεται".

Σκοπός τους, αναφέρουν, ήταν "να γίνει μια καταγραφή του προβλήματος στα Λύκεια της περιοχής και αργότερα ίσως κάποια παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο σ' αυτές τις ηλικίες, που θα είναι αποτελεσματική. Μέσα από τη συμμετοχή στις συγκεκριμένες δραστηριότητες της ομάδας, ελπίζουμε να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ μας, η συναδέλφωση σε ένα κοινό σκοπό, η συνεργατικότητα και αλληλοβοήθεια, καθώς επίσης να γίνει πιο ουσιαστική η σχέση μας με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον για διάφορα προβλήματα που το απασχολούν".

Επικίνδυνο σπορ

Στο πρώτο κεφάλαιο της ερευνητικής εργασίας, η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΤΕΛ Αργους, αναφέρεται γενικά στο αλκοόλ και στη σχέση του με τα τροχαία ατυχήματα. Λένε συγκεκριμένα: "Μόνο στην Ελλάδα, από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυξήθηκαν οι νεκροί και οι τραυματίες από τροχαία τα τελευταία 14 χρόνια. Αν και στην Ευρώπη ο αριθμός των αλκοολικών είναι αναλογικά μεγαλύτερος, τα τροχαία λόγω αλκοόλ είναι λιγότερα. Ερευνες της τελευταίας δεκαετίας απέδειξαν ότι μεθυσμένοι οδηγοί εμπλέκονται στο 8,2% του συνόλου των ατυχημάτων, στο 45,2% του αριθμού των ατυχημάτων με νεκρούς (το σημαντικό και πολύ ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερο θιγόμενες ηλικίες είναι μεταξύ 15 και 24 ετών), στο 17,5% του αριθμού των ατυχημάτων με βαριά τραυματισμένους και στο 5,9% του αριθμού ατυχημάτων με ελαφρούς τραυματισμούς".

Στη συνέχεια, αναλύουν τη σχέση που έχει η συχνότητα που ένας έφηβος βγαίνει για διασκέδαση, με την ποσότητα και τη συχνότητα της κατανάλωσης αλκοόλ. Οπως αναφέρεται στην έρευνα ,το 20% των μαθητών που βγαίνουν κάθε μέρα για διασκέδαση καταναλώνουν και καθημερινά αλκοόλ, ενώ το 41% που επιστρέφουν στο σπίτι μετά τις 2 τα ξημερώματα πίνουν περισσότερο από τους υπόλοιπους που επιστρέφουν νωρίτερα.

Από μικροί στο αλκοόλ

Η απάντηση που δίνει το 53% των ερωτηθέντων για τους λόγους που τους οδηγούν στο να καταναλώνουν αλκοόλ, είναι για να "φτιάξει η διάθεση", ενώ ένα 16% απαντά ότι πίνει από συνήθεια. Αλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι οι μισοί περίπου (47%) από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα άρχισαν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε ηλικία 13 - 16 χρόνων.

Στο 14% των μαθητών υπάρχει κάποιος που πίνει συστηματικά στο οικογενειακό περιβάλλον. Αυτοί οι μαθητές δείχνουν επηρεασμένοι από το γεγονός θετικά ή αρνητικά και μιμούνται ή απορρίπτουν το οικογενειακό πρότυπο.

Το πιο θετικό στοιχείο της έρευνας, όπως λένε τα ίδια τα παιδιά που την πραγματοποίησαν, είναι ότι το 31% όσων απάντησαν στα ερωτηματολόγια, έχει τη διάθεση να ελαττώσει την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Σε αυτό το 31%, αναφέρει η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΤΕΛ Αργους, αφιερώνεται και η έρευνα με την ελπίδα "όχι μόνο να ελαττώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά να ξέρουν και γιατί το έκαναν".

Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ