Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η μάχη στα χωράφια

"Προσπαθούμε να γλιτώσουμε ό,τι μπορούμε". Ο Παν. Μητάς βρισκόταν στο χωράφι του και με ζωγραφισμένη την αγωνία στο πρόσωπό του, είχε αρχίσει το ράντισμα, προκειμένου να γλιτώσει ό,τι μπορούσε από τα 15 στρέμματα της παραγωγής του, που είχε σχεδόν καταστραφεί. "Η ζημιά που πάθαμε φέτος, τόνισε, δεν είναι τόσο ποσοτική όσο ποιοτική. Τη συγκεκριμένη σταφίδα την κάνουμε εξαγωγή στην Αγγλία και τώρα δεν πρόκειται να μας την πάρουν. Επιπλέον, συνέχισε, είμαστε αναγκασμένοι να ραντίζουμε το χωράφι με φυτοφάρμακα και να το ποτίζουμε περισσότερο, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει και το κόστος παραγωγής. Δυο χρόνιες τώρα ζούμε το δικό μας δράμα", κατέληξε.

Λίγα μέτρα πιο κει ο Γ. Ντρέτσιος και η γυναίκα του έδιναν τη δική τους μάχη. "Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα καιρικά φαινόμενα. Εχουν καταστραφεί 5 στρέμματα με σταφίδα. Μερικά κομμάτια μάλιστα του χωραφιού έχουν πάθει χειρότερη ζημιά από πέρσι", είπε στο "Ρ" ο Γ. Ντρέτσιος. "Το κακό, συνέχισε, είναι ότι και φέτος δε θα μπορούμε να πουλήσουμε τη σταφίδα μας και το χειρότερο ότι τα χρήματα από τις αποζημιώσεις θα τα πάρουμε σε 10 μήνες, μέχρι τότε όμως εμείς θα πρέπει να βρούμε χρήματα για να ξεκινήσουμε την καινούρια παραγωγή".

Ούτε την περσινή αποζημίωση δεν πήραμε

Δυο χιλιόμετρα από το Σούλι είναι ο Μεγάλος Βάλτος, το δεύτερο χωριό όπου οι καλλιέργειες των κατοίκων δέχτηκαν το απρόσμενο πλήγμα. Μόλις κατεβήκαμε από τα αυτοκίνητα, μας πλησίασε ένας κάτοικος του χωριού και αφού ρώτησε από πού είμαστε, μας είπε αυθόρμητα: "Είμαστε εγκαταλειμμένοι, είστε οι πρώτοι που μας έρχεστε εδώ. Οι υπόλοιποι μας θυμούνται λίγες μέρες πριν τις εκλογές". Ο Κ. Παπακωνσταντίνου,που είναι ένας από τους αγρότες που έχει πληγεί από την καταστροφή, στη συνέχεια τόνισε ότι "και φέτος οι παραγωγοί έπαθαν μεγάλη ζημιά. Αρκετοί, συνέχισε, δεν έχουμε πάρει ούτε την περσινή αποζημίωση και φέτος πάθαμε και δεύτερη καταστροφή. Δεν ξέρω τι θα γίνουμε... ".

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού του χωριού Κ. Καρδάρας επισήμανε ότι "εκτός από τις καιρικές αναποδιές, οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα. Η τιμή στη σταφίδα και τα αμπελοειδή είναι πιο χαμηλή από την προπέρσινη, ενώ τα φυτοφάρμακα έχουν φτάσει στα ύψη, η εμπορία των φυτοφαρμάκων έχει γίνει επικίνδυνη - τόνισε. Πρόπερσι πουλήσαμε τη σταφίδα 220 δραχμές και φέτος ένας Θεός ξέρει πόσο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ