Ο υπουργός Γεωργίας επιχειρεί να καταλογίσει ευθύνες στους αγρότες για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στη γεωργία και θεωρεί θετικές τις αποφάσεις της ΕΕ
Στο έλεος των αντιαγροτικών μέτρων των Βρυξελλών αφήνει ο υπουργός Γεωργίας τους αγρότες, ενώ από πάνω προσπαθεί να τους καταλογίσει και ευθύνες για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική γεωργία!Ο Στ. Τζουμάκας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, προσπάθησε με διάφορα "τερτίπια" να μετριάσει τις εντυπώσεις μετά τις ολέθριες αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για τις αγροτικές τιμές και επιδοτήσεις στα οπωροκηπευτικά. Επίσης επιχείρησε να αποποιηθεί τόσο των ευθυνών του, όσο και αυτών της κυβέρνησης, συνολικότερα. Βέβαια, μέσα στους διάφορους λεκτικούς ακροβατισμούς που έκανε χτες, παραδέχτηκε πως οι βόρειες χώρες της ΕΕ "σάρωσαν" για άλλη μια φορά, σε βάρος των συμφερόντων των νοτίων χωρών και ιδιαίτερα της Ελλάδας.
Με τα λεγόμενά του ο υπουργός Γεωργίας έκανε "γαργάρα" την απόφαση για το"μαύρο πακέτο" αγροτικών τιμών και συναφών μέτρων 1996/97, αλλά δεν παρέλειψε να ισχυριστεί πως το ολέθριο μέτρο της προσαύξησης του 15% στην εκτιμώμενη παραγωγή για τον υπολογισμό του προστίμου συνυπευθυνότητας, στο βαμβάκι, παραλίγο να περάσει κατά το ήμισυ (7,5%), αλλά τελικά ο επίτροπος της ΕΕ δεν το επέτρεψε! Για το θέμα αυτό πρόσθεσε πως η τιμή στο βαμβάκι θα μειωθεί κι άλλο και κάλεσε τους αγρότες να εγκαταλείψουν τη βαμβακοκαλλιέργεια, προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές!
Οσον αφορά την καταστροφική αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών, ο Στ. Τζουμάκας ισχυρίστηκε πως υπήρξαν σημαντικές κατακτήσεις για τη χώρα μας: Δε θα ισχύει η εθνική συμμετοχή για τις Ομάδες Παραγωγών και το κόστος θα επωμίζονται μισό μισό οι Ομάδες Παραγωγών και η Κοινότητα και ακόμα ότι καθιερώθηκε ο "θεσμός" των διεπαγγελματικών οργανώσεων. Μόνο όμως που οι Ομάδες Παραγωγών θα έχουν ως συνέπεια, εκτός των άλλων, τη διάλυση των συνεταιρισμών, ενώ οι διεπαγγελματικές οργανώσεις θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων - εξαγωγέων. Επιτυχία ήταν όμως κατά τον υπουργό Γεωργίας και το γεγονός ότι μπήκαν στο καθεστώς της ΚΟΑ τα καρπούζια και τα πεπόνια. Επίσης, στις επιτυχίες συγκαταλέγονται και η παράταση της μεταβατικής περιόδου για νωπά και μεταποιημένα οπωροκηπευτικά κατά ένα και δύο έτη, αντίστοιχα. Για τις αποσύρσεις ακόμα δέχτηκε ότι το τελικό ποσοστό του 10% είναι πολύ μικρό, ωστόσο βρήκε ευκαιρία να ρίξει ευθύνες στους ροδακινοπαραγωγούς και τους συνεταιριστές για τις "κομπίνες" που γίνονται στις αποσύρσεις. Μάλιστα, για το ζήτημα των αποσύρσεων, βρήκε ως "άλλοθι" τις προτάσεις της ΕΑΣ Βέροιας που ανάμεσα σε άλλα έκαναν λόγο για αποποινικοποίηση των παραβάσεων στις αποσύρσεις.