Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στα χωριά Σούλι και Μεγάλο Βάλτο,της Κορινθίας, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πλήττονται από χαλάζι. Η τεράστια καταστροφή που προξένησε η θεομηνία στη σοδειά της σταφίδας, πριν λίγες μέρες, έδωσε ένα ακόμα βαρύ χτύπημα στους παραγωγούς.
Ηταν αρκετά 5 λεπτά χαλαζόπτωσης για να καταστραφεί η παραγωγή της σταφίδας και παράλληλα οι κόποι μιας χρονιάς. Κόποι 1.200 ανθρώπων, που είναι οι κάτοικοι των δυο χωριών και έχουν ως βασική καλλιέργεια τη "λευκή σουλτανίνα", η οποία αποτελεί και την κύρια πηγή του εισοδήματός τους. Μεγάλες ζημιές έγιναν επίσης στις καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών και κυρίως σε αχλαδιές και μηλιές στο χωριό Βελίνα,που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Προχτές το απόγευμα στους δρόμους των δυο χωριών (Σούλι και Μεγάλος Βάλτος), ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε και όταν ρωτούσες πού βρίσκονται, έπαιρνες μόνο μια απάντηση: "Στα χωράφια, προσπαθούν να σώσουν ό,τι απέμεινε από τους κόπους μιας χρονιάς...". Μιας χρονιάς που όπως και η περσινή ήταν δύσκολη, όχι μόνο γιατί η καταστροφή ήταν μεγάλη, αλλά και γιατί ο αγροτικός κόσμος υποφέρει ήδη αρκετά από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και έχει οδηγήσει τους αγρότες σε αδιέξοδο.
Στα δυο χωριά περιόδευσαν αμέσως μετά τις καταστροφές ο γραμματέας της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, Θ. Παπαδόπουλος και ο επικεφαλής της ΝΑΣ του νομού Κορινθίας, Ηλ. Μπράβος,προκειμένου να συζητήσουν με τους παραγωγούς για τη συγκεκριμένη καταστροφή και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και να εκφράσουν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Στο Σούλι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον κοινοτάρχη του χωριού, Γ. Μπούμπη,τον ανταποκριτή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στο χωριό, Β. Μύττα και τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Γ. Βελέντζα.
"Η καταστροφή στα κτήματα ήταν πολύ μεγάλη, περίπου 800 από τα 2.000 στρέμματα με σουλτανίνα, που ανήκουν σε 100 παραγωγούς, πάθανε ζημιά από 40% μέχρι και 100% της συνολικής παραγωγής". Αυτό τόνισε ο Β. Μύττας,ο οποίος ενημέρωσε και την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, προκειμένου να στείλει συνεργείο για να εκτιμήσει τις ζημιές. Στην περιοχή πήγε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Τσοκανάς,αλλά μέχρι την Παρασκευή δεν είχε πάει το συνεργείο των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, για να εκτιμήσει την καταστροφή. Οι αποζημιώσεις πάντως από την περσινή ζημιά που είχε γίνει την 1η Αυγούστου, δόθηκαν στα τέλη του περασμένου Μάη.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού δε στάθηκε όμως μόνο στην καταστροφή. Υπογράμμισε ότι "οι αγρότες αντιμετωπίζουν μια σειρά από μεγάλα προβλήματα. Οι μεγάλες αυξήσεις στα φυτοφάρμακα με την παράλληλη μείωση των τιμών των προϊόντων, η συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής των καυσίμων, καθώς και ο μεγάλος ΦΠΑ που καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί, έχουν πλήξει κύρια τον αγροτικό κόσμο".
"Η κατάσταση είναι απελπιστική, υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο, υπογράμμισε ο Γ. Μπούμπης, πρόεδρος της κοινότητας. Βέβαια, συνέχισε, δε φταίει μόνο το χαλάζι, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πηγάζουν από αλλού. Σ' αυτό το σημείο ο κοινοτάρχης έκανε αναφορά και στις σχέσεις των εμπόρων με τους παραγωγούς, "δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ρίξει τους αγρότες και δεν τους έχουν πληρώσει. Μέσα στο "παιχνίδι" της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων, οι χαμένοι είναι πάντα οι παραγωγοί".
Εξάλλου, την Τετάρτη το βράδυ, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι φορείς του χωριού Σουλίου και συγκεκριμένα τα μέλη των ΔΣ της κοινότητας, του αγροτικού συνεταιρισμού, του αγροτικού συλλόγου και οι ιδιώτες παραγωγοί, συνέταξαν έγγραφο με τα αιτήματά τους, το οποίο κοινοποίησαν στο υπουργείο Γεωργίας και στους βουλευτές του νομού. Οι παραγωγοί ζητάνε "γρήγορη εκτίμηση από τον ΕΛΓΑ, καθώς και γρήγορη εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων. Κρατική μέριμνα για τις πέραν του ΕΛΓΑ παροχές. Δραστηριοποίηση του τεχνοκρατικού και επιστημονικού προσωπικού του υπουργείου Γεωργίας για ένταξη της περιοχής στα προγράμματα "Αντιχαλαζοπληκτικής Προστασίας" της ΕΕ. Τέλος, ζητούν να υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης περισσοτέρων στρεμμάτων για αποξήρανση και μείωση της στρεμματικής παραγωγής για αποξήρανση".
ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ