Κυριακή 31 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάζουν ξανά τον Αχελώο!

Σε προεκλογική περίοδο ανακοινώνεται η επαναδημοπράτηση του έργου κατασκευής του φράγματος Συκιάς με στόχο την αλίευση της ψήφου των Θεσσαλών αγροτών

Φράγμα εκτροπής του Αχελώου

Eurokinissi

Φράγμα εκτροπής του Αχελώου
Ως είθισται σε κάθε προεκλογική περίοδο κατά την τελευταία 20ετία, η κυβέρνηση εξήγγειλε, και τώρα, την εκτροπή του Αχελώου! Την περασμένη Πέμπτη, λοιπόν, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γ. Καρατζιώτης, οργάνωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα, 1η Σεπτέμβρη 2003, θα γίνει η διακήρυξη νέας δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου του Φράγματος Συκιάς, συνολικού προϋπολογισμού 175.000.000 ευρώ, από όπου θα ξεκινήσει η εκτροπή του Αχελώου.

Εμπλεος χαράς και ευχαρίστησης ο κ. Γενικός υπογράμμισε ότι «η εξέλιξη αυτή δηλώνει τη βούληση - δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι τα έργα εκτροπής νερών του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών, υδρευτικών και περιβαλλοντικών αναγκών της Περιφέρειάς μας, θα ολοκληρωθούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις». Και παίρνοντας φόρα εξήγγειλε κι άλλα, μικρότερα αρδευτικά κι εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία, όπως είπε, «δημιουργούν προοπτικές για τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, την ανάπτυξη της υπαίθρου και της περιφέρειας».

Κι εκεί σταμάτησε ο κ. Γενικός, μην προχωρώντας στο «διά ταύτα» να ζητήσει από τους Θεσσαλούς να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, καθότι τους... υποχρέωσε με τον Αχελώο. Δεν το έκανε ίσως επειδή ο Γ. Καρατζιώτης - ο οποίος, εκών - άκων, έγινε ένας ακόμα από τους «ψεύτες του ΠΑΣΟΚ, που λούστηκαν στα νερά του Αχελώου» - δε θέλησε να εκτεθεί πιο πολύ, καθώς γνωρίζει, εκ του σύνεγγυς, τη γνώμη των Θεσσαλών αγροτών για την κυβέρνησή του. Αλλά, την ψήφο των αγροτών, ως αντάλλαγμα στις υποσχέσεις για τον Αχελώο, θα ζητήσουν, οπωσδήποτε, ο Κ. Σημίτης και οι υποψήφιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σε περίοδο που θα 'ναι πιο κοντά η ώρα της κάλπης.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Αχελώος έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της ΠΑΣΟΚικής ψευτιάς και, γενικότερα, της πολιτικής απατεωνιάς. Διότι, στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχουν τσίπα» και προκειμένου να «κλέψουν» μερικά «ψηφαλάκια», δε διστάζουν να γελοιοποιούνται. Βεβαίως, είναι πολύ δύσκολο να ξεγελαστούν οι Θεσσαλοί, που δε δέχονται να υποτιμιέται η νοημοσύνη τους. Πολύ πιο δύσκολο είναι να ξεγελαστούν οι αγρότες της περιοχής που γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση - όπως και η ΝΔ - και η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλουν τον Αχελώο, γιατί δε θέλουν να 'ρθει νερό στη Θεσσαλία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στην παραμονή του αγροτικού στοιχείου στον τόπο του.

Γι' αυτό, όχι μόνο δεν πρόκειται να πιστέψουν τα κυβερνητικά ψεύδη, αλλά θ' αντιδράσουν κιόλας στη νέα επιχείρηση εμπαιγμού τους.

Το ιστορικό της συνεχούς απάτης

Αλλά, ας δούμε πώς και γιατί ο Αχελώος έγινε το σήμα κατατεθέν της ΠΑΣΟΚικής ψευτιάς: Οι πρώτες υποσχέσεις για την εκτροπή του δόθηκαν, στην αρχή της δεκαετίας του '80, από το Α. Παπανδρέου, ο οποίος θέλησε να εκμεταλλευτεί, για ψηφοθηρικούς λόγους, την αγωνία των Θεσσαλών αγροτών, που έβλεπαν να μειώνονται τα νερά στον κάμπο και ν' απειλούνται οι καλλιέργειές τους. Στη συνέχεια και σε κάθε προεκλογική περίοδο, όπως και σε κάθε γιορτή του Κιλελέρ, ο Α. Παπανδρέου έδινε τις ίδιες υποσχέσεις, ενώ το ίδιο έκανε αργότερα και ο Κ. Σημίτης.

Τα χρόνια περνούσαν, οι υποσχέσεις επαναλαμβάνονταν, η Θεσσαλία «διψούσε» όλο και περισσότερο, αλλά νερό από τον Αχελώο προς αυτή δεν έφευγε. Κάποτε - και μετά από τη μεγάλη πίεση του αγροτικού κινήματος κι άλλων φορέων της περιοχής - κάποια έργα ξεκινούσαν, αλλά μετά από λίγο χρονικό διάστημα σταματούσαν, είτε γιατί κόβονταν, ξαφνικά, οι χρηματοδοτήσεις τους, είτε επειδή κάποιες «οικολογικές» οργανώσεις έκαναν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ή σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζητώντας να μη γίνει η εκτροπή.

Να σημειώσουμε ότι η προχτεσινή υπόσχεση της κυβέρνησης για επαναδημοπράτηση του έργου στο Φράγμα Συκιάς γίνεται ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) βρίσκεται και αναμένεται να συζητηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη, νέα προσφυγή κατά της εκτροπής του Αχελώου, που έγινε από φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.

Και ν' αναφέρουμε ότι η πρώτη εργολαβία για το Φράγμα Συκιάς έγινε τον Αύγουστο του 1996, αλλά διαλύθηκε μετά την ακύρωση από το ΣτΕ των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Εκπονήθηκε νέα μελέτη, με βάση την οποία θα γίνει η νέα δημοπράτηση, που θα εξεταστεί στη συζήτηση της προαναφερόμενης προσφυγής.

Ημιτελή έχουν μείνει και τα έργα στη σήραγγα εκτροπής - η εργολαβία γι' αυτή υπογράφτηκε το Μάρτη του 1997, εκτελέστηκαν κάποια έργα, αλλά οι εργασίες σταμάτησαν για δυο χρόνια, λόγω της απόφασης του ΣτΕ και ξανάρχισαν πριν λίγους μήνες - ενώ τίποτα δεν προχωράει προς την κατεύθυνση κατασκευής των ταμιευτήρων του Πευκόφυτου, αλλά και των φραγμάτων Πύλης και Μουζακίου, καθώς και των μεταφορικών και των αρδευτικών δικτύων που απαιτούνται.

Αν έρθει, θα 'ρθει το μισό!

Οι πρώτες υποσχέσεις για τον Αχελώο έκαναν λόγο για έργο πολύ μεγαλύτερης ισχύος και ωφελιμότητας, το οποίο θα μπορούσε να στέλνει στη Θεσσαλία περί τα 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Τελικά αποφασίστηκε το έργο να μικρύνει - η προβλεπόμενη ποσότητα νερού που θα εκτρέπεται υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα - και, κυρίως, περιλαμβάνει:

  • Το Φράγμα Συκιάς, που θα κατασκευαστεί επί του ποταμού, κοντά στο χωριό Πηγές, που βρίσκεται στα όρια των νομών Αρτας και Καρδίτσας και στο οποίο θα υπάρχει μια χωμάτινη δεξαμενή, ύψους 170 μέτρων και ωφέλιμου όγκου νερού 502 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ κατάντη του φράγματος θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ Υδροηλεκτρικός Σταθμός ισχύος 120 MW.
  • Τη σήραγγα εκτροπής, μήκους 17,4 χιλιομέτρων - έχουν διανοιχτεί μόνο 6,3 χλμ. - και με ωφέλιμη διάμετρο 6 μέτρων, η οποία σαν σημείο εκκίνησης έχει το χωριό Πετρωτό και κατάληξης το Πευκόφυτο, 3 χιλιόμετρα από το Μουζάκι. Στο τέλος της σήραγγας θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πευκόφυτου, ισχύος 160 MW.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ