Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Πάρκο Ελευθερίας δεν είναι ... πάρκο!

Καταπληκτική απάντηση του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, απεφάνθη ότι το Πάρκο Ελευθερίας δεν προστατεύεται από το υπουργείο Γεωργίας, διότι δε χαρακτηρίζεται σαν πάρκο ή άλσος. Αυτή ήταν η απάντηση, που έδωσε στους βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Αυδή και Ορ. Κολοζώφ, που, με ερώτησή τους στη Βουλή, επισήμαιναν ότι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθήνας, "προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του, καταστρέφει τη βλάστηση στο Πάρκο Ελευθερίας, μια από τις λίγες που είχε απομείνει στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα καμιά παρέμβαση από τους αρμόδιους για την προστασία της".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούσαν τον Στ. Τζουμάκα τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να εφαρμοστεί ο νόμος 998/79 και να προστατευτεί ο συγκεκριμένος χώρος. Επίσης αν θα εφαρμοστεί το άρθρο 3 παρ. 4 του ν. 998, εάν θα χαρακτηριστεί, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 998, η έκταση των 13,3 στρεμμάτων, που συστηματικά καταστρέφει ο ΟΜΜΑ και με ποιο σκεπτικό και με ευθύνη ποιου δόθηκε (αν δόθηκε) η άδεια για την κοπή των δέντρων.

"Κάθε πολίτης της πολύπαθης Αθήνας έβλεπε στο Πάρκο μέχρι σήμερα δέντρα, θάμνους, χλοοτάπητα, ένα μικρό δάσος που καταστρέφει συνεχώς ο Χρ. Λαμπράκης με τη βοήθεια του υπουργού Περιβάλλοντος", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει ονομάσει το χώρο Πάρκο Ελευθερίας, ενώ και στο σχέδιο πόλης όλη η έκταση είναι χαρακτηρισμένη σαν "κοινόχρηστο πράσινο". Επιπλέον, με βάση το νόμο 998, τα άλση και τα πάρκα προστατεύονται από το υπουργείο Γεωργίας. Στο άρθρο 3, παράγραφος 4, λέει ότι "στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται και οι εντός των πόλεων και οικιστικών περιοχών ευρισκόμενες εκτάσεις, οι οποίες καλύπτονται υπό δασικής βλαστήσεως φυσικώς ή τεχνικώς δημιουργουμένης (πάρκα και άλση), ως και οι οπουδήποτε δημιουργούμενες δενδροστοιχίες ή δασικές φυτείες".

Ομως, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο υπουργός Γεωργίας "στηριζόμενος σε μια αχαρακτήριστη απόφαση του διευθυντή δασών της Αθήνας Χ. Πάζα (αρ.54/3 - 2 - 95), η οποία στηρίζεται δήθεν στην 2242/1994 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητά από τους Αθηναίους να δικαιολογήσουν τον Χρ. Λαμπράκη με αστήρικτες και τουλάχιστον αφελείς απαντήσεις".

Η Συντονιστική Επιτροπή κατηγορεί το νομάρχη Αθήνας Δ. Ευσταθιάδη και τον αντινομάρχη Γ. Ανανιάδη για τη στάση τους στο όλο θέμα. Παρά το ότι υπήρξε μια σειρά διαβουλεύσεων για το Πάρκο Ελευθερίας με αρμόδιους φορείς, πήγαν στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 3.12.96, χωρίς εισήγηση.

Αυτό συνέβη, ενώ ο εισηγητής της σχετικής υπόθεσης στο ΣτΕ έχει ζητήσει την άποψη της Νομαρχίας, η οποία ακόμα δεν έχει απαντήσει, ούτε έχει στείλει το φάκελο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκδίκαση. Από την κατάσταση αυτή - προσθέτει η ανακοίνωση της συντονιστικής - κερδισμένος βγαίνει ο Χρ. Λαμπράκης, αφού δουλεύει με παράνομη άδεια, "την οποία εξέδωσαν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και οφείλουν να την ανακαλέσουν".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ