Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλατιά αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών

Μαζικοί φορείς και επιτροπές αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα συμπαραστέκονται και στηρίζουν την αγροτιά στη μάχη της επιβίωσής της

Αμέτρητες είναι πια οι δηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, αλλά και οι καταγγελίες για τη στάση που επιμένει να κρατά η κυβέρνηση, από συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς.

Το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στους αγρότες και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει εργαζόμενους κι άλλες ομάδες του λαού εναντίον τους.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καλεί την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη λύση των οξυμένων προβλημάτων των αγροτών και των άλλων εργαζόμενων.

Την αμέριστη συμπαράσταση, αλλά και το θαυμασμό τους στον δίκαιο και καταξιωμένο αγώνα των αγροτών, εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου,σε ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης. "Κρατηθείτε και αντισταθείτε σύντροφοι αγρότες, όλη η Ελλάδα είναι μαζί σας ηθικά και ψυχικά, η αδιαλλαξία της κυβέρνησης θα υποχωρήσει από τον δίκιο αγώνα σας", τονίζεται στο ψήφισμα.

Επίσης, με ψήφισμα της απεργιακής τους συγκέντρωσης, οι οικοδόμοι της Λήμνου εκφράζουν την ολόψυχη συμπαράστασή τους μια και - όπως τονίζεται - η πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες είναι η ίδια που έχει ρίξει τους οικοδόμους στην ανεργία.

Το Σωματείο Εργαζομένων στου "Καζή" εκφράζει τη συμπαράστασή του και καταγγέλλει τις πολιτικές της ΕΕ, που ξεκληρίζουν τον αγρότη, που οδηγούν στο λουκέτο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην εξαθλίωση τους συνταξιούχους και τους εργάτες στην ανεργία.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941- 1944 εκφράζει, με ανακοίνωσή του, τη συμπαράστασή του στον αγώνα της αγροτιάς. "Ξέρουμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - τη μεγάλη και αποφασιστική προσφορά στους μεγάλους πατριωτικούς αγώνες του λαού μας. Ο αγώνας των αγροτών σήμερα είναι υπόθεση όλου του λαού μας. Είναι αγώνας για το αύριο. Σ' αυτόν το μεγάλο αγώνα βρισκόμαστε αταλάντευτα συμπαραστάτες".

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ,επίσης, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα επιβίωσης των αγροτών, τονίζοντας, σε ανακοίνωσή της: "Οι αντιαγροτικές επιλογές των τελευταίων χρόνων στα πλαίσια της ΕΕ, που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλέγμα επαχθών για το λαό ρυθμίσεων και καθιστούν εξαιρετικά επίκαιρη την εύλογη αξίωσή μας για τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ".

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Νομικής Θράκης καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και τονίζει ότι οι αγώνες για τη λύση των προβλημάτων των αγροτών είναι μονόδρομος.

Εκκληση προς όλα τα κοινωνικά στρώματα να σταθούν στο πλευρό των απανταχού αγωνιζόμενων Ελλήνων αγροτών, αλλά και προς την κυβέρνηση για να επιλύσει τα δίκαια αιτήματά τους, απευθύνει το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Θεσπρωτίας.

Το Παράρτημα Ν. Λιοσίων της ΠΕΑΕΑ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΚΑ Ν. Λιοσίων, Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων,εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο "μεγαλειώδη αγώνα των αγροτών". Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει εργάτες, αγρότες, συνταξιούχους σε δραματική κατάσταση.

Η Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων σε ψήφισμά της δηλώνει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, ενώ και η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της και καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών.

Ο Σύλλογος Γυναικών Κορυδαλλού,σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ καταγγέλει την κυβέρνηση που εφαρμόζει πιστά την πολιτική της Ε.Ε. αγνοώντας την ελληνική πραγματικότητα.

Στην Ηλεία

Επιτροπή Αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών συνέστησαν δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Ηλείας. Στη διακήρυξη - έκκληση που έδωσαν στη δημοσιότητα υπογραμμίζουν: "Ο αγώνας της είναι δίκαιος και πατριωτικός, γιατί αντιστέκεται στην πολιτική συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού και εγκατάλειψης της υπαίθρου.Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις όλα τα δίκαια αιτήματά τους, τους αγώνες τους, καθώς και τις μορφές πάλης που επέλεξαν, για να αντιμετωπίσουν την κοροϊδία της κυβέρνησης.

Καλούμε το λαό της Ηλείας, σημειώνουν στη διακήρυξη, να αντιμετωπίσει και να αποκρούσει τις επιθέσεις συκοφάντησης και τρομοκράτησης που προωθούνται από την κυβέρνηση, τους βιομηχάνους, αλλά και τους άλλους παράγοντες, που υποστηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς, την πολιτική της υποτέλειας και του συμβιβασμού στις εντολές της ΕΕ, την πολιτική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου... ".

Εκ μέρους της Επιτροπής υπογράφουν τη διακήρυξη οι παρακάτω:

Αγγελόπουλος Νίκος,πολιτικός μηχανικός Δημ. Εργων, Αλεξανδρόπουλος Χαρ.Πρόεδρος Παρ/τος ΠΕΑΕΑ Ν. Ηλείας, Αντωνόπουλος Χρήστος μαθηματικός, Γιακουμέλος Σπύρος Γεωπόνος Πρόεδρος Σωμ. Εργαζομένων στην Ενωση Γεωργικών Συν. Ηλείας Ολυμπίας, Γράσσος Νικόλαος Συνταξιούχος ΟΤΕ, Θεοδωρόπουλος Ιωάννης Γεωπόνος, Καραπάνος Γιώργης καλλιτέχνης, Κάρδαρης Ιωάννης Οικοδόμος Πρόεδρος Σωμ. Οικοδόμων Γαστούνης,Καρπίτης Γεώργιος Κοιν. Σύμβουλος Μίνθης, Κορδονούρης Παναγιώτης Εμπορος Πρόεδρος Κοιν. Δαφνιώτισσας Κόκωνας Δημήτρης Οικοδόμος Γραμ Σωμ. Οικοδόμων Αμαλιάδας, Κολόσακος Αγγελος Δάσκαλος Γραμ. Συλλόγων Δασκάλων Αμαλιάδας, Μπαζιακούδας Ιωσήφ Οικοδόμος Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πύργου, Νικολόπουλος Διονύσιος αγρότης πρόεδρος Κοινότητας Ξυλοκέρας, Ντούρας Θεόδωρος επαγγελματίας αντιπρόεδρος Κοινότητας Μακρυσίων,Παπαδοπούλου Αριστέα γραμματέας συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου, Παρασκευάκου Μαρία γραμματέας συλλόγου εργαζομένων στο Διοικητήριο, Στάθος Παναγιώτης Οικοδόμος Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου Φωτιάδης Χαράλαμπος Πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου.

  • "Κανένας αγώνας δε χάνεται, παρά μόνο εκείνος που δεν έγινε ποτέ... ". Με αυτό το σύνθημα, το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας Αγίας Αννας Ηλείας, που στην πλειοψηφία του είναι αγρότες, συμπαραστέκεται και συντάσσεται με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τα συμφέροντα της αγροτιάς, τονίζει το κοινοτικό συμβούλιο είναι και συμφέροντα των εργατών και των μικρομεσαίων. Γι' αυτό και η ελπίδα όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον, είναι το κοινό μέτωπο πάλης αγροτών - εργατών - μικρομεσαίων, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο.
Στην Αρκαδία

Την ολόπλευρη υποστήριξη στον αγώνα της αγροτιάς και όλων των αγωνιζόμενων εργαζομένων, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική, που προωθεί η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζει, επίσης, η Επιτροπή Αλληλεγγύης του νομού Αρκαδίας.

Στη σχετική διακήρυξη - κάλεσμα τονίζεται η αντίθεση στην επιχείρηση κατασυκοφάντησης, την άσκηση ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας για τη διάσπαση του αγροτικού κινήματος που ξεδιπλώνεται από την κυβέρνηση, τους βιομηχάνους, από ορισμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους, καθώς και από φορείς που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της ΕΕ και δηλώνεται πως οι εργαζόμενοι θα συμβάλουν στο δυνάμωμα της πάλης και την κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών.

"Καλούμε, σημειώνεται στη διακήρυξη, το λαό της Αρκαδίας να καταδικάσει και να αντικρούσει όλη αυτή την επίθεση. Ο αγώνας των αγροτών και των άλλων εργαζομένων είναι βαθιά δημοκρατικός, γιατί είναι αντιμέτωπος με τον κοινό εχθρό μας τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και τις πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης σε κάθε εργασιακό χώρο σε κάθε δήμο και χωριό".

Την επιτροπή συγκροτούν οι: Νίκος Γόντικας εφοριακός, Γιώργος Γουργάρης γραμματέας ΤΔΕ ΕΤΕ ΔΕΗ Τρίπολης, Θόδωρος Μιχόπουλος μέλος ΔΣ Εργ. Κέντρου Αρκαδίας, Θανάσης Ζαρογιάννης μέλος ΔΣ Εργ. Κέντρου Αρκαδίας,Βαγγέλης Γουργάρης μέλος ΔΣ ΕΤΕ ΔΕΗ, Στρατής Κουνιάς καθηγητής Πανεπιστημίου, Βαγγέλης Μπρούσκαρης εργαζόμενος στη Μεταφορά, Κώστας Καρβέλας γραμματέας Σωματείου Μετάλλου Τρίπολης, Μαρία Μαρούτα νοσηλεύτρια, Παναγιώτης Νικολόπουλος καθηγητής, Θόδωρος Στάικος τραπεζοϋπάλληλος, Παναγιώτης Πετρόπουλος έμπορος, Βάσω Κομοντάκη πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταμόρφωσης, Αργύρης Δελής αντιπρόεδρος ΠΕΑΕΑ Αρκαδίας, Νίκος Τσαντίλης οικοδόμος και Γιάννης Φρέγκος γραμματέας Σωματείου Κέντρου Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ