Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τα μπλόκα παραμένουν ακλόνητα

Αγωνιστική και ενωτική απάντηση των αγροτών της Μακεδονίας στην επιχείρηση διάσπασης και υπονόμευσης του υπουργού Γεωργίας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Τη συνέχιση του αγώνα και τη μαζικοποίηση των μπλόκων αντέταξαν οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης απέναντι στη νέα αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, που εκφράστηκε τόσο πριν όσο και μετά τη σύσκεψη που είχε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Γεωργίας με τη Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης παρουσία του υπουργού Μ - Θ Φ. Πετσάλνικου, του υφυπουργού Γεωργίας Β. Γερανίδη, αλλά και του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλου. Η 17μελής Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών Μακεδονίας - Θράκης και οι τρεις εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Επιτροπής έθεσαν στο τραπέζι τα γνωστά αιτήματα των αγροτών, που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, την άμεση πληρωμή των γεωργικών προϊόντων και των επιδοτήσεων, τη ρύθμιση των χρεών αγροτών και κτηνοτρόφων και την κατάργηση των συμβατικών τόκων και των τόκων υπερημερίας, το Μητρώο Αγροτών, την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στα προϊόντα που επλήγησαν από κακές καιρικές συνθήκες και την ξηρασία, τη μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 18% στο 6%, την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη μη ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.

Ο Στ. Τζουμάκας επανέλαβε την αδυναμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν ο κρατικός προϋπολογισμός να πληρώνει προϊόντα, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν μπορεί να δίνει τιμές, δεν μπορούν να θεωρηθούν οι αγρότες υπάλληλοι και συνταξιούχοι για να πάρουν εισόδημα από τον Προϋπολογισμό. Κάλεσε για άλλη μια φορά να αποσυρθούν από τους δρόμους, γιατί αυτό είναι μια πολιτική πράξη, μια άλλη στρατηγική.

Τα γνωστά περί διαρθρωτικών αλλαγών στην αγροτική οικονομία, για το ταμείο ασφάλισης και τη σύγχρονη γεωργία, που θέλει η κυβέρνηση, επανέλαβε και πάλι ο υπουργός, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δε θέλει να φύγει ο κόσμος από την ύπαιθρο, αντίθετα πρέπει να μείνουν οι νέοι. Δεν είπε όμως κουβέντα για τον αποκλεισμό των νέων αγροτών από τις καλλιέργειες λόγω ποσοστώσεων. Κατέληξε λέγοντας πως οι θέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς και όλα τα άλλα είναι υπερβολές και χρειάζεται αίσθημα ευθύνης. Είναι υπερβολή δηλαδή για τον κύριο Τζουμάκα η διάλυση της αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, η εξαθλίωση και ο κίνδυνος χρεοκοπίας χιλιάδων οικογενειών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση συνεδρίασε η ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης και αποφάσισε πως θα συνεχίσουν τον αγώνα συντονισμένοι με όλους τους αγρότες της χώρας που βρίσκονται στους δρόμους. Χαρακτηριστικά, προσπαθώντας να δώσουν και μια απάντηση στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να θεωρηθεί πως οι αγρότες της Μακεδονίας έχουν διαφορετικά αιτήματα από τους συναδέλφους τους στις άλλες περιοχές της χώρας, σημείωσαν πως "ο υπουργός Γεωργίας ήταν αρνητικός στα δίκαια αιτήματά μας που αφορούν όλους τους Ελληνες αγρότες" και καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ Γ. Βογιατζής κάλεσε όλους τους αγρότες σε συνέχιση και μαζικοποίηση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Γεωργίας προηγουμένως συναντήθηκε με εντεταλμένους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Μακεδονίας που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ και δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, με στόχο να φανεί πως αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης και άρα δεν υπάρχει λόγος συνέχισης του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ