Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΛΑ
Κανένας δε φεύγει αδικαίωτος

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους εκφράζουν οι αγρότες της Πέλλας, οι οποίοι μόνο γύρω από την πόλη των Γιαννιτσών έχουν στήσει 8 μπλόκα. Το μεγαλύτερο από αυτά βρίσκεται 2 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στο δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη. Μία βδομάδα έχουν συμπληρώσει οι εκατοντάδες εξεγερμένοι αγρότες που βρίσκονται σ' αυτό το σημείο, πολλοί έχουν να κλείσουν μάτι πολλά εικοσιτετράωρα. Αυτό που τους κρατάει είναι η βεβαιότητα για το δίκαιο του αγώνα τους, αλλά και το κίνημα συμπαράστασης που έχει αναπτυχθεί προς τον αγώνα τους. Στα μπλόκα της Πέλλας, βρεθήκαμε το βράδυ της Παρασκευής και συζητήσαμε με τους παραγωγούς, που παίρνουν ενεργά μέρος στην κινητοποίηση. Οπως επισημαίνουν, το μήνυμα του πρωθυπουργού και οι απειλές δημιούργησαν αγανάκτηση σ' όλη την αγροτιά της περιοχής. Τα μπλόκα καθημερινά ενισχύονται. Η επιμονή αυτή έχει τη σημασία της. Είναι μια περιοχή που θεωρείται προπύργιο του κυβερνητικού κόμματος. Μάλιστα, η επαρχία των Γιαννιτσών θεωρούνταν μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Κ. Μακεδονίας. Τώρα, όμως, ο τόπος αυτός, όπως λένε οι αγρότες, σβήνει.

"Οπωροκηπευτικά, κτηνοτροφικά, βαμβάκι, καπνά, ροδάκινα. Αν και η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από τον πλούτο καλλιεργειών, οι παραγωγοί είναι φτωχοί. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια δε διευρύνανε τις προοπτικές στον αγρότη, αλλά τον οδήγησαν στη φτώχεια. Η απώλεια της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και η απώλεια του εισοδήματος από τις προδιαγραφές της ΕΕ είναι δύο κακά που ανταμώσανε και βγάλανε ένα έγκλημα", λέει ο Λ. Ζεγκίνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ν. Πέλλας.

"Συσπειρωθήκαμε περισσότερο, μετά τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση απέναντι στον αγώνα μας", συμπληρώνει ο Π. Φιλομέσης, επίσης μέλος της ΣΕΑ. "Δεν υπάρχει ούτε ένας παραγωγός, που να πει "θα φύγω από τα μπλόκα". Αντίθετα, συνεχώς αυτά ενισχύονται. Οι μηχανισμοί που στήθηκαν απέτυχαν να αποσπάσουν από τις γραμμές μας τους ψηφοφόρους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και η Αγροτική Τράπεζα μένει τώρα ανοιχτά ως τις 10 το βράδυ για τον διακανονισμό των χρεών. Ολα πέφτουν, όμως, στο κενό. Πολλά από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι θα κάψουν τις κομματικές τους ταυτότητες. Τόσο μεγάλη είναι η αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης".

Οπως τονίζουν τα μέλη της ΣΕΑ, όλη τη μέρα έρχονται στα μπλόκα αντιπροσωπείες από σωματεία, συλλόγους δασκάλων και καθηγητών, κοινοτικά συμβούλια, το Δήμο των Γιαννιτσών κλπ. Οι ΕΒΕ αποφασίζουν ανοιχτά τη συμπαράταξη με τον αγώνα των αγροτών και κλείνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης τα καταστήματα της πόλης. Η επαρχία των Γιαννιτσών έχει ξεσηκωθεί.

Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ