Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανοίγετε δρόμους για μια καλύτερη Ελλάδα

Κατηγορηματικά απορρίπτουμε την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ότι θα καταστραφεί η οικονομία, αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας. Υπάρχουν αποθέματα χρημάτων, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Αναγνωρίζουμε τη θετική συμβολή σας σ' αυτόν τον αγώνα. Εκ μέρους όλων των αγροτών της περιοχής, που πλήττονται πάρα πολύ από αυτήν την πολιτική, θέλω να σας ευχαριστήσω. Είμαστε στο δρόμο γιατί ο αγρότης σπέρνει και δεν ξέρει αν θα πάρει κάτι πίσω για τον πανάκριβο σπόρο που πλήρωσε, για τα πανάκριβα εργαλεία, το πανάκριβο πετρέλαιο. Είναι προβλήματα που δεν τ' αγγίζει καθόλου η κυβέρνηση".

Ηταν ο Νίκος Λάπας ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού, αυτός που είπε το πρώτο "καλώς ήρθατε". Ακολούθησαν δεκάδες απλωμένα χέρια σε εγκάρδιους χαιρετισμούς. Είχαμε μπει πια στη Θεσσαλία. Εδώ ο ξεσηκωμός είναι γενικός. Το διαπιστώνεις με την πρώτη ματιά. Στο μπλόκο οι αγρότες δεν είναι μόνοι τους. Από κοντά οι γυναίκες τους, τα παιδιά τους, οι μαθητές από τα σχολεία, οι πάντες.

"Χαιρετίζουμε τον αγώνα σας, γιατί είναι αγώνας πατριωτικός. Γιατί παλεύετε να υπάρχει αγροτική παραγωγή. Γιατί αυτός ο αγώνας στηρίζει την εθνική οικονομία, δεν την υπονομεύει", ανταπάντησε η Αλ. Παπαρήγα."Απορρίπτουμε, συνέχισε, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι θα παραλύσει η οικονομία, αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά σας. Υπάρχουν αποθέματα χρημάτων. Η κυβέρνηση μπορεί να τα δώσει. Δε θέλει όμως, για να επικρατήσει η άποψη ότι θα έχουμε λιτότητα για πολλά χρόνια ακόμα. Ο πρωθυπουργός οφείλει, μόλις γυρίσει από το εξωτερικό, να καταλάβει ότι αυτά τα δίκαια αιτήματα πρέπει να ικανοποιηθούν. Τουλάχιστον τα άμεσα, γιατί για να λυθούν όλα χρειάζεται άλλη πολιτική. Τα άμεσα μπορούν να τα λύσουν. Ολα τ' άλλα που λένε είναι ψέματα. Και μην ακούτε που λένε πως αντιδρά η κοινωνία. Οι άλλοι εργάτες καταλαβαίνουν. Αγωνίζονται κι αυτοί ενάντια στην ίδια πολιτική και καταλαβαίνουν τον αγώνα σας. Κι αυτό είναι που τρομάζει πιο πολύ την κυβέρνηση. Ο ενωμένος αγώνας που αναπτύσσεται. Τους τρομάζει η ενότητα. Αυτή είναι το μεγάλο όπλο σας. Τους τρομάζει το γεγονός ότι άνθρωποι που ψήφισαν χωριστά, παλεύουν τώρα μαζί! Κι αυτή η ενότητα θα φέρει τη νίκη".

Δεν περνάνε οι εκβιασμοί

Απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα περί του μικρού δήθεν αριθμού τρακτέρ που βρίσκονται στους δρόμους, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να μη μετρά τα τρακτέρ. Και γιατί όλο και περισσότερα βγαίνουν στο δρόμο και θα τρίβει τα μάτια της όπως πάει, αλλά κύρια γιατί πρέπει να μετρήσει αυτό το μεγάλο κύμα συμπαράστασης του κόσμου προς τους αγρότες. Ας ξέρει η κυβέρνηση ότι ειδικά αυτοί τους οποίους εκβιάζει και τους τραβά μακριά από τους συναδέλφους τους, αυτοί μαζεύουν οργή. Θα τους βρει μπροστά της. Αν έχει σωστή πολιτική, να κοιτάξει να πείσει το λαό, όχι να τον εκβιάζει. Είναι κατήφορος, είναι διαφθορά αυτό που κάνει". Σε επιβεβαίωση των λόγων της, ο αγρότης Δημήτρης Νανάς κατήγγειλε ότι έχουν γίνει καθημερινά πλέον τα τηλεφωνήματα στο σπίτι του από "αγνώστους" που απειλούν ότι θα τον κάψουν!

Στο Βελεστίνο

"Δεν είμαι οπαδός σας. Ομως σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων για ό,τι κάνετε". Στην υποδοχή ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής στο μπλόκο του Βελεστίνου, Δημήτρης Πάσχος.

"Εμείς θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γιατί ο αγώνας σας μας δίνει μαθήματα. Γιατί έχει ενότητα, είναι μαζικός, έχει δίκαια αιτήματα. Γι' αυτό και θα νικήσετε", απάντησε η Αλ. Παπαρήγα. "Να το ξέρετε, επανέλαβε, ανοίγετε δρόμους για μια καλύτερη Ελλάδα". Τα λόγια της πνίγηκαν από ένα σύνθημα που "πλησίαζε": "Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά". Δεκάδες απόμαχοι της δουλιάς από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, που είχαν έρθει με πούλμαν από την Αθήνα, διαδήλωναν στο δρόμο προς το μπλόκο. Ανοιξαν τα χέρια διάπλατα και χάθηκαν εργάτες κι αγρότες οι μεν στις αγκαλιές των δε. Στο επόμενο μπλόκο ήταν η σειρά της αντιπροσωπείας να χαθεί στις αγκαλιές που άνοιξαν.

Στη Λάρισα

"Να τους το πεις και κάτω. Εμείς δε φεύγουμε από δω. Αν δεν τα δώσου,ν δε φεύγουμε! Σήμερα ήρθε η εκτίμηση του ΟΓΑ για το χαλάζι. Λέει 10%, ποιον κοροϊδεύουν; Θα μείνουμε εδώ μέχρι το τέλος. Εχω τεύτλα. Να 'ρθει ο Τζουμάκας εδώ να δει τι σημαίνει αυτό". Ηταν δεν ήταν 50 χρόνων ο αγρότης που πήρε πρώτος το λόγο στο μπλόκο της οδού Βόλου στη Λάρισα. Οπως αναψοκοκκίνιζε καθώς μιλούσε, καταλάβαινες πως έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Και πως όταν λέει "δε φεύγουμε", το εννοεί απόλυτα.

"Προκαλούμε την κυβέρνηση να καθίσει και να μιλήσει με τους πραγματικούς εκπροσώπους των αγροτών. Με αυτούς εδώ που βρίσκονται στα μπλόκα και τους εμπιστεύονται οι αγρότες. Να καθίσει να μιλήσει και να δώσει λύση. Είναι στο χέρι της", είπε η Αλ. Παπαρήγα. Η αντιπροσωπεία του Συκουρίου φώναζε ήδη πως έχουμε αργήσει. Ξεκινήσαμε για κει.

Συκούριο

Το μπλόκο το κρατάνε Τρικαλινοί αγρότες κι άλλοι από τα γύρω χωριά. Εχουν στήσει για τα καλά τα τσαρδάκια τους εδώ και κάνουν καθαρό απ' την πρώτη στιγμή πως ήρθαν για να φύγουν μόνο νικητές.

Ο ένας μετά τον άλλο βγάζουν χαρτιά και δείχνουν τις εξευτελιστικές τιμές που τους δίνει η κυβέρνηση για το προϊόν τους. "Πατήστε πόδι", λένε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. "Αυτό που κάνετε εσείς είναι το καλύτερο πάτημα ποδιού", απαντά η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. "Μας λένε βαρυποινίτες και μπαταχτσήδες". "Να 'στε περήφανοι γι' αυτό που κάνετε. Και να 'στε σίγουροι πως η κυβέρνηση θα τα πληρώσει αυτά που κάνει".

"Μα, δεν πρέπει να ανοίξουν κάποτε οι δρόμοι;", ρώτησε ένας από τους Λαρισινούς δημοσιογράφους. "Οι δρόμοι αυτοί που κλείσανε για λίγο, ανοίγουν άλλους δρόμους για να διεκδικήσει όλος ο λαός ουσιαστικές λύσεις. Κι απ' αυτήν την άποψη αυτό το προσωρινό κλείσιμο είναι σε καλό του τόπου", απάντησε η Αλ. Παπαρήγα.

"Είμαστε εδώ, θα είμαστε εδώ! Η τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση μας ένωσε ακόμα περισσότερο. Θα παλεύουμε μέχρι να βρούμε το δίκιο μας. Θα γίνουμε και εμείς το ίδιο αδιάλλακτοι όπως η κυβέρνηση". Ο Σπύρος Τσιοτινός,από το Ζάρκο των Τρικάλων, μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής, τόνιζε μία μία τις λέξεις του. Προς το παρόν ζητάμε τρία πράγματα: Στρεμματική ενίσχυση, πάγωμα χρεών, μείωση κόστους παραγωγής. Αν δεν τα δώσει, δε φεύγουμε!".

"Πρέπει να ξέρετε ότι εδώ σε σας η κυβέρνηση κάνει ένα τεστ. Αν σας γονατίσει, θα έχει ανοιχτό το δρόμο για να περάσει τα επόμενα σκληρά μέτρα". "Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι αγρότες δεν είναι αμόρφωτοι. Καταλαβαίνουν. Αν θέλουν αυτοί Μάαστριχτ, εμείς ξέρουμε πως δε θα φτάσουμε ποτέ εκεί. Αν αυτοί θέλουν να πάνε, ας πάνε. Να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι βιομήχανοι και να πάνε. Εμείς δώσαμε". Η απάντηση ανήκει στον Βασίλη Ανδρέου,που με λίγες λέξεις τα είπε όλα...

Στα Τέμπη

"Φυλακές Τζουμάκα" έγραφε το μικρό πανό έξω από το πλαστικό παράπηγμα. Πιο κάτω η χριστουγεννιάτικη φάτνη ήταν στολισμένη με το ακατέργαστο βαμβάκι όπως μαζεύτηκε από το χωράφι. "Αντέχουμε, αυτό να τους πείτε κάτω", η φράση που ακούσαμε αρκετές φορές. Οι κουβέντες λίγες. Κι εδώ δεκάδες χαρτιά - τιμολόγια μαρτυρούν το μέγεθος της κλοπής. Και την ένταση της αγανάκτησης. "Είμαστε όλοι μαζί. Γράψτο: Ημασταν 3 απ' το ΠΑΣΟΚ κι ένας απ' τους άλλους, όταν ξεκινήσαμε. Θα γίνουμε 6 απ' τους άλλους κι ένας απ' το ΠΑΣΟΚ έτσι όπως το πάνε". "Να είστε σίγουροι πως όσο σας βλέπουν ενωμένους αυτοί τρέμουν. Να ενώνεστε ακόμα περισσότερο", η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 8 το βράδυ, στον κόμβο της "Βιοκαρπέτ", εκεί που χτυπά η καρδιά της εξέγερσης, η προτροπή για ενότητα δε χρειαζόταν καν...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ