Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Γενναία αύξηση των δαπανών υγείας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος, για την Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας

"Η Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας, φέτος αποφασίστηκε να γιορτασθεί με κεντρικό σύνθημα: "Υγιείς νέοι. Ενα λαμπρότερο αύριο". Ο γιορτασμός αυτός βρίσκει την παγκόσμια εργατική τάξη και ιδιαίτερα τη νεολαία, να βιώνει με δραματικό τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν τον πλανήτη μας. Τους θανάτους εκατομμυρίων παιδιών από έλλειψη φαρμάκων, βιταμινών και από πείνα, τους πολέμους, τη φτώχεια, τις αρρώστιες, την έλλειψη στέγης, τη διογκούμενη ανεργία, την επικίνδυνη εξάπλωση των ναρκωτικών, την εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση".

Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την - επίσης χτεσινή - Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας. "Ούτε λαμπρό λοιπόν - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι το σήμερα, ούτε λαμπρότερο θα είναι το αύριο για τους νέους, όσο θα συνεχίζεται η απάνθρωπη εκμετάλλευση εκατομμυρίων ανθρώπων από μια χούφτα ιμπεριαλιστικά κράτη, που προωθούν τη "νέα τάξη πραγμάτων" στον πλανήτη".

"Στη χώρα μας, τονίζει το ΚΚΕ, τα προβλήματα των νοσηλευτριών - νοσηλευτών οξύνονται. Οι μισθοί τους, όπως και των περισσοτέρων εργαζομένων, βρίσκονται πολύ πιο κάτω από το σημερινό κόστος ζωής, πιο κάτω ακόμα και από το όριο φτώχειας. Η εντατικοποίηση της εργασίας τους, έχει φτάσει σε οριακά σημεία, λόγω των δραματικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσηλευτικά ιδρύματα που καμία κυβέρνηση δεν καλύπτει. Παραμένουν οι πολλαπλές βαθμίδες εκπαίδευσης γι' αυτούς και μάλιστα συρρικνώνονται οι Δημόσιες Σχολές. Νέοι σπουδαστές και σπουδάστριες πολλές φορές εργάζονται άμισθοι σε κλινικές και νοσοκομεία. Οχι μόνο δε βελτιώνεται το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό καθεστώς τους, αλλά πάρθηκαν ήδη τα πρώτα μέτρα για την παραπέρα χειροτέρευσή του. Μεθοδεύονται οι "ελαστικές" εργασιακές τους σχέσεις. Ανύπαρκτα είναι τα μέτρα προστασίας τους από τους νοσογόνους παράγοντες. Ο φετινός γιορτασμός θα αντιμετωπιστεί ξανά από την άρχουσα τάξη της χώρας μας, τον φιλικό της Τύπο και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, με φιέστες και νέες υποσχέσεις περισσής υποκρισίας και κοροϊδίας, παρά σαν την οφειλόμενη έμπρακτη αναγνώριση των καθημερινών ηρωικών και φιλότιμων προσπαθειών των νοσηλευτών και των νοσηλευτριών, της τεράστιας κοινωνικής προσφοράς τους. Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες άκουσαν πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια τις "λύσεις" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα προβλήματά τους, όμως, αντί να λυθούν, οξύνθηκαν παραπέρα".

"Το ΚΚΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση, συμφωνεί με τα δίκαια αιτήματα των νοσηλευτριών - νοσηλευτών και στηρίζει την πάλη για:

  • Γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για Υγεία - Πρόνοια.
  • Αμεσες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Νομοθετική κατοχύρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα.
  • Θέσπιση αντικειμενικών - αξιοκρατικών κριτηρίων για τις υπηρεσιακές μεταβολές. Διαφάνεια και εκδημοκρατισμός στη διαδικασία των κρίσεων.
  • Χαρακτηρισμός των εργασιακών χώρων των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας σαν ανθυγιεινών. Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια του νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Υπολογισμός των υπερωριών νυχτερινών - αργιών στο σύνολο του μισθού. Καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων και στους δύο συζύγους.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης λόγω της ανθυγιεινότητας και των ειδικών συνθηκών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και επαναφορά της 25ετίας - 35ετίας χωρίς όριο ηλικίας. Συντάξιμες αποδοχές στο 80% των αποδοχών του τελευταίου εν ενεργεία μήνα. Υπολογισμός του εφάπαξ με βάση τις αποδοχές του τελευταίου εν ενεργεία μήνα.
  • Θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων προσέλευσης και παραμονής στο επάγγελμα του νοσηλευτή".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο μόνος δρόμος για να αναγκαστεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει τον βαθιά ανθρώπινο ρόλο και την κοινωνική προσφορά των νοσηλευτών και των νοσηλευτριών, είναι αυτός του ενωμένου μαζικού αγώνα. Αγώνας που θα οδηγήσει και στην αλλαγή των συνδικαλιστικών συσχετισμών, στον παραμερισμό των ηγεσιών που υποτάχθηκαν, που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης και, ταυτόχρονα, στην ενίσχυση των συνεπών ταξικών δυνάμεων, στην αλληλεγγύη και το συντονισμό με τους αγώνες των άλλων εργαζομένων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ελπιδοφόρα προοπτική και για τους νοσηλευτές δυναμώνει σε συμπόρευση με το ΚΚΕ(2022-05-13 00:00:00.0)
Βάρδιες χωρίς νοσηλευτές!(2008-05-14 00:00:00.0)
Προκλητικοί αποκλεισμοί από τις επαγγελματικές Ενώσεις(2005-08-05 00:00:00.0)
Εξαντλητικά νυχτέρια και υπερεντατικοποίηση(2005-05-12 00:00:00.0)
Μηχανισμός χειραγώγησης και υποταγής(2004-07-08 00:00:00.0)
Ισχυροποιήστε το ΚΚΕ(1999-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ