Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα παιδιά "στόχος" των αλλεργιών

Κύρια αιτία των αλλεργιών είναι η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Παλαιότερα η εποχιακή αλλεργία ταλαιπωρούσε κυρίως τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αναστραφεί και τέτοιου είδους παθήσεις εμφανίζονται περισσότερο στους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και βιομηχανικών περιοχών. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τελευταίες μελέτες της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος που έγιναν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθήνας και δείχνουν ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εμφάνιση αλλεργιών κατέχει η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Εξαιτίας της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χρόνο με το χρόνο, στη χώρα μας, το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα έγιναν δύο επιστημονικές εκδηλώσεις, με θέμα την αντιμετώπιση του αλλεργικού άσθματος: Μία ημερίδα που διοργάνωσε το Αλλεργιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και ένα δορυφορικό συμπόσιο που διοργάνωσαν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία και η Ελληνική Βρογχολογική Εταιρία. Ακόμη, χτες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έδωσε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τη συνεργασία του με την Ελληνική Εταιρία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας,σε μια προσπάθεια κοινωνικής ενημέρωσης.

Τριπλασιάστηκε το παιδικό άσθμα

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν στις επιστημονικές εκδηλώσεις, το 20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από εποχιακή αλλεργία. Από το ποσοστό αυτό, το 10% αφορά παιδιά.

Βασικότερα εποχιακά αλλεργικά νοσήματα είναι το άσθμα και η εαρινή ρινοεπιπεφυκίτιδα. Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Ιωσήφ Αναγνωστάκη,η συχνότητα του παιδικού άσθματος τριπλασιάστηκε στη χώρα μας μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία και αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στο παθητικό κάπνισμα των παιδιών. Σ' αυτό βοηθούν και άλλα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη (ιδιαίτερα από την ελιά και το στάχυ), η σκόνη του σπιτιού ή ακόμα κι αυτή των κατοικιδίων ζώων. Το πεύκο, παρά την πολύ γύρη που σκορπάει στον αέρα, παίζει μικρό ρόλο στις αναπνευστικές αλλεργίες.

Ο Ιωσήφ Αναγνωστάκης επισημαίνει ότι σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση αλλεργιών παίζει και η κληρονομικότητα. Οταν είναι και οι δύο γονείς αλλεργικοί, υπάρχουν πολλές πιθανότητες (50 - 60%) να γεννήσουν αλλεργικό παιδί. Το ποσοστό αυτό κατεβαίνει στο 30% όταν ο ένας από τους δύο γονείς είναι αλλεργικός. Ενα παιδί αλλεργικών γονέων μπορούμε να το προφυλάξουμε από το να εκδηλώσει νωρίς κάποια μορφή της νόσου, με παράταση του θηλασμού (χορήγηση στερεών τροφών πιο αργά από το σύνηθες) και με καθαρό - από αλλεργιογόνα - ενδοοικιακό περιβάλλον (όχι κάπνισμα στο περιβάλλον του παιδιού, σκόνη και κατοικίδια ζώα). Στην εκδήλωση της νόσου βοηθάει ακόμη το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και το κάπνισμα και των δύο γονέων τους πρώτους μήνες της γέννησης του παιδιού. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Α. Κουτσούκος,πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, τόνισε ότι σε ποσοστό 30% η αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα επιπλέκεται με άσθμα που μπορεί να είναι βαρύ και χρειάζεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Με τα αλλεργικά τεστ και το "ραστ" - με το οποίο ανιχνεύονται τα ειδικά αντισώματα στο αίμα - μπορούμε να εντοπίσουμε τις υπεύθυνες αλλεργιογόνες ουσίες σε κάθε περίπτωση. Οι εξετάσεις αυτές είναι πλέον απαραίτητες, καθώς όταν "εγκατασταθεί" η εποχιακή αλλεργία, δύσκολα υποχωρεί από μόνη της, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να μείνουν αμετάβλητα και να επιδεινωθούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται με συνάχι ή καταρροή (συνήθως σαν νερό), μπούκωμα ή βούλωμα της μύτης, φτερνίσματα πολλά και συνεχή και φαγούρα στη μύτη και στον λαιμό. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα χαρακτηρίζεται από κοκκινίλα των ματιών που συνοδεύεται με δάκρυα και φαγούρα, ενώ τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος είναι βήχας, δύσπνοια, και "σφύριγμα" ή "βράσιμο" στο στήθος κυρίως τις νυκτερινές ώρες.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ