Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Ο αγώνας δίνει καρπούς

"Αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο αγώνας έχει αποτελέσματα", τόνισε στο "Ρ" ο Βαγγέλης Μπούτας βουλευτής του ΚΚΕ. "Νομίζω - είπε - ότι είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ότι ένας αγώνας δίνει τους καρπούς του. Αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων ήταν: Πρώτο: Η πληρωμή χρωστούμενων των βαμβακοπαραγωγών από τους εκκοκκιστές που μόνο στο νομό Καρδίστας ήταν 1,5 δισ. δραχμές. Δεύτερο: Η ρύθμιση των χρεών, έστω και με αυτόν τον τρόπο που έγινε, και η χορήγηση δανείων, γιατί αν δε γινόταν δε θα έσπερνε κανένας φέτος. Και τρίτο και το πιο σημαντικό: Οι αποζημιώσεις στο βαμβάκι. Μπορεί να μην πετύχαμε το 100% του αιτήματος, αλλά πετύχαμε και όποιος έπαθε ζημιά πάνω από 30%, να παίρνει από 8.000 - 22.000 το στρέμμα, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς".

Στόχος οι μικρομεσαίοι

Αναφερόμενος στους αποκλεισμούς αγροτών από τις αποζημιώσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Η κυβέρνηση εδώ ξεγυμνώθηκε εντελώς, όπως και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγούν σε ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες. Αυτό φάνηκε και από την εφαρμογή του κανονισμού 2328/91, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και χτυπάει τους μικρομεσαίους αγρότες. Οι όροι του 2328 μπήκαν στην απόφαση, για να αποκλειστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες από τις αποζημιώσεις και αποκαλύπτεται ξεκάθαρα η δημαγωγία του Τζουμάκα, όταν έλεγε και έγραφε ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι μικρομεσαίοι αγρότες. Ετσι, βλέπουμε αγρότες που έχουν 20 και 30 στρέμματα, που επί χρόνια οι πατεράδες τους και οι ίδιοι ζήσανε τις οικογένειές τους και σπούδασαν τα παιδιά τους και έχουν το όνειρο ότι με τα ίδια θα προχωρήσουν στη ζωή τους, να αποκλείονται και να διώκονται. Δηλαδή, ένας ο οποίος έχει 25, 30, 40 στρέμματα βαμβάκι και περιστασιακά κάνει 50 - 60 ή και 100 μεροκάματα, στην οικοδομή, στα εκκοκιστήρια και όπου αλλού βρίσκει, για να συμπληρώνει το εισόδημά του, αποκλείεται από αυτήν την ενίσχυση. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς που έχουν πάνω από 140 ημερομίσθια ή αν κάποιο μέλος της οικογένειας κάνει άλλη δουλιά.

Αυτό όμως, δεν μπορεί να συμβαίνει μόνο στον αγροτικό τομέα, γιατί για παράδειγμα σε άλλους τομείς αυτοί που ξεκοκαλίζουν τα ΕΟΚικά προγράμματα, είναι άνθρωποι που κάνουν τρεις και τέσσερις δουλιές. Εκεί επιτρέπεται... Αλλά, όλα αυτά γίνονται, επειδή ακριβώς υπάρχει ο στόχος να χτυπηθεί το συγκεκριμένο στρώμα. Γιατί, από ό,τι φαίνεται, αυτό το μέτρο η κυβέρνηση θα το επεκτείνει και μέσω του Μητρώου Αγροτών. Γι' αυτό και εμείς, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, βάζαμε αίτημα να προστατευτούν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αύριο θα κερδίσουν με τους αγώνες το πετρέλαιο, την επιστροφή του ΦΠΑ ή άλλες επιδοτήσεις. Τότε τι θα γίνει με αυτούς; Θα αποκλειστούν ξανά, ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους".

Αποκλεισμοί και... ρουσφέτια

Δεν είναι, όμως, μόνο το πρόβλημα των αποκλεισμών. "Ο τρόπος με τον οποίο στήθηκαν οι επιτροπές, που καθόρισαν τις αποζημιώσεις είναι χαρακτηριστικός", επισημαίνει ο Βαγγέλης Μπούτας και εξηγεί: "Για παράδειγμα, ο νομάρχης Καρδίτσας με απόφασή του, δεν έβαλε στις επιτροπές κανέναν εκπρόσωπο από τους αγροτικούς συλλόγους. Αυτό είναι δείγμα ότι βάζουν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να κάνει τις πιο βρώμικες δουλιές, για να μην τις κάνει η ίδια η κυβέρνηση, ενώ, επίσης, η όλη μεθόδευση ανοίγει το δρόμο της επιλεκτικής μεταχείρισης και του ρουσφετιού".

Οι "υποστηρικτές"...

"Εμείς ως ΚΚΕ είμαστε σαφείς σε αυτό που λέμε", υπογραμμίζει Βαγγέλης Μπούτας. "Πρέπει να ενισχυθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, σε αντίθεση με τους μεγαλοαγρότες. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα σύστημα επιδοτήσεων που θα στήριζε τους μικρομεσαίους αγρότες να σταθούν στα πόδια τους. Γιατί, πού θα πάνε αν εγκαταλείψουν τη γη τους. Δεν υπάρχουν δουλιές. Το ΚΚΕ έκανε επανειλημμένα παρεμβάσεις στη Βουλή και ζητούσε να δοθούν οι ενισχύσεις με βάση την προσδοκώμενη παραγωγή και όχι με βάση την παραγωγή των πέντε τελευταίων ετών. Δηλαδή, για παράδειγμα, να πάρει 5.000 δραχμές όποιος είχε από 200 - 250 κιλά το στρέμμα παραγωγή, 10.000 από 150 - 200, 15.000 από 100 - 150 και 20.000 αυτοί που πήραν μέχρι 100 κιλά το στρέμμα. Εδώ φαίνονται οι ευθύνες και της ΝΔ και του ΣΥΝ, αλλά και των βουλευτών που σήμερα κόπτονται, βγαίνουν στις εφημερίδες και παρουσιάζονται πως είναι σύμφωνοι με αυτά που ζητάει ο κόσμος. Κοροϊδεύουν τους αγρότες. Οταν το ΚΚΕ είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή γι' αυτά τα ζητήματα, κανένας βουλευτής από τα άλλα κόμματα δε βγήκε να στηρίξει αυτό που υποστηρίζουν τώρα μέσα από εφημερίδες. Αρα, δημαγωγούν ασύστολα, αφού, από τη μια ψηφίζουν και δέχονται όλες τις εντολές της ΕΕ και από την άλλη παρουσιάζονται σαν υποστηρικτές των αιτημάτων των αγροτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ