Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ΣτΕ για την ισοτιμία πτυχίων ιατρικής

Οι κάτοχοι πτυχίων ιατρικών σχολών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία κλπ.) εκτός από την ισοτιμία με τα ελληνικά ΑΕΙ παίρνουν και την αντιστοιχία με τις ελληνικές ιατρικές σχολές, σύμφωνα με απόφαση του Στ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ΣτΕ, (πρόεδρος ο Αν. Μαρίνος).

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει Ελληνες φοιτητές ρουμανικών πανεπιστημίων, ζητώντας να ακυρωθούν αποφάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ που τους χορηγούσαν μεν ισοτιμία με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά αρνούνταν να τους "δώσουν" αντιστοιχία με ελληνικές ιατρικές σχολές. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΙΚΑΤΣΑ, για να πάρουν αντιστοιχία με τις αντίστοιχες ελληνικές σχολές οι πτυχιούχοι των ρουμανικών ιατρικών σχολών θα έπρεπε να παραπεμφθούν για συμπληρωματικές εξετάσεις σε οκτώ μαθήματα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ δεν έκανε την απαιτούμενη συγκριτική αξιολόγηση των προγραμμάτων σχολών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών με τα προγράμματα σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ. Επίσης, έκρινε ότι οι αποφάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ είναι μη επαρκώς και μη νομίμως αιτιολογημένες για ένα επιπρόσθετο λόγο, ότι δηλαδή δεν έχουν δεσμευτική ισχύ και επομένως είναι αναγκαία ειδική αξιολόγηση και κρίση για κάθε μία περίπτωση, πράγμα που δεν έγινε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ