Τρίτη 13 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις για τους δασκάλους

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα, με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για διορισμούς και ολοήμερο σχολείο

Ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα των δασκάλων και νηπιαγωγών για μαζικούς διορισμούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και γενίκευση του δημόσιου και δωρεάν ολοήμερου σχολείου, ζητά από τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής Απ. Τασούλας.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης τονίζονται τα εξής: "Εντελώς ανεπαρκείς είναι οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για τους διορισμούς δασκάλων - νηπιαγωγών, οι οποίες βρίσκονται πολύ πίσω από τα αιτήματά τους. Οι ανεπαρκείς διορισμοί δε θα επιτρέψουν να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τη μείωση αριθμού μαθητών σε 20 ανά τμήμα, ενώ δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του ωραρίου, αφού οι περίπου 7.000 δάσκαλοι των ολιγοθέσιων σχολείων θα εξακολουθήσουν να εργάζονται κάτω από εντελώς αντίξοες συνθήκες και με 25ωρη απασχόληση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της επετηρίδας διορισμού εκπαιδευτικών. Την ίδια ώρα, κουβέντα δεν κάνει η κυβέρνηση για τη μη κάλυψη των περίπου 3.000 θέσεων διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Εξάλλου, και οι εξαγγελίες για πιλοτική εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου και των τμημάτων Δημιουργικής Απασχόλησης, δέκα χρόνια μετά τη θέσπισή τους, μόνο την οργή των γονέων μπορούν να προκαλέσουν, αφού τη χρηματοδότηση των περισσότερων από τα λιγοστά τμήματα Δημιουργικής Απασχόλησης που λειτουργούν την έχουν οι ίδιοι".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια στην παιδεία, που θα επιτρέψουν το διορισμό μέσω της επετηρίδας του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού, καθώς και να διαμορφωθούν οι όροι για τη γενίκευση του ολοήμερου σχολείου διατηρώντας εξ ολοκλήρου το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του.

Η Επίκαιρη Ερώτηση έρχεται λίγες μέρες μετά την προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά την οποία οι δάσκαλοι ανάμεσα σε άλλα εισέπραξαν υποσχέσεις και για μείωση του ωραρίου διδασκαλίας για τους υπηρετούντες σε 4θέσια σχολεία και πάνω από 21 έως 24 ώρες, χωρίς όμως καμία μείωση για τους δασκάλους που υπηρετούν σε ολιγοθέσια, οι οποίοι θα εξακολουθούν να εργάζονται 25 ώρες. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο για 1.500 επιπλέον διορισμούς στα εξαθέσια σχολεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με μείωση όμως των αναπληρωτών, αφήνοντας για μια ακόμα φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της επετηρίδας. Στο αίτημα για διεύρυνση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου με επιπλέον διορισμούς εκπαιδευτικών, το ΔΣ της ΔΟΕ πήρε την απάντηση ότι θα συγκροτηθεί από το υπουργείο επιτροπή για να μελετήσει το θέμα της εξάπλωσης του θεσμού (πέρσι λειτούργησαν 427 τμήματα με ευθύνη του υπουργείου και 616 με χρηματοδότηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ