Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Προκλητικοί αποκλεισμοί από τις επαγγελματικές Ενώσεις

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας από βουλευτές του ΚΚΕ

Τα εμπόδια που βάζει η προσωρινή διοίκηση της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) στην εγγραφή στην Ενωση των νοσηλευτών και νοσηλευτριών με πτυχία από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Π. Κοσιώνης και Γ. Πατσιλινάκος με Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη.

Στη χώρα μας - τονίζουν οι βουλευτές - για χρόνια δουλεύουν σαν νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, στα δημόσια νοσοκομεία και άλλους χώρους του ευρύτερου κοινωνικού τομέα, χιλιάδες εργαζόμενοι με πτυχία ειδικών ανώτερων τεχνολογικών σχολών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών και ιδιαίτερα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο το επίπεδο σπουδών, αλλά και οι υπηρεσίες Υγείας που παρείχαν. Οι χιλιάδες αυτοί νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, παιδιά πολιτικών προσφύγων και της Ελληνικής Ομογένειας, με τον επαναπατρισμό τους απευθύνθηκαν στα αρμόδια κρατικά όργανα περί ισοτιμιών των πτυχίων τους, που τους αναγνώρισε ως απόφοιτους Ανωτέρων Τεχνολογικών Σχολών Νοσηλευτικής.

Ομως, παρότι έχει γίνει η ισοτίμησή τους από τα αρμόδια όργανα, το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΕΝΕ, αρνείται να τους εγγράψει ως μέλη, προφασιζόμενο ότι τα πτυχία τους δεν είναι Ανωτέρας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ισχυρισμός αυθαίρετος αλλά και παράνομος, αφού δεν έχουν καμία νομική εξουσιοδότηση να κρίνουν πτυχία που έχουν τύχει της σχετικής αναγνώρισης από τα αρμόδια όργανα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ χαρακτηρίζουν τη στάση του προσωρινού ΔΣ προκλητική, επισημαίνουν ότι κινείται στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», αλλά και στα πλαίσια μιας γενικότερης συκοφαντικής εκστρατείας, ενάντια στο επίπεδο Υγείας και Παιδείας των πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

«Η σημερινή κατάσταση της καπιταλιστικοποίησης με την ανατροπή δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων που επικρατεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες δεν μπορεί να συγκριθεί με το προηγούμενο σοσιαλιστικό καθεστώς, ιδιαίτερα στους τομείς της Εκπαίδευσης και του συστήματος Υγείας που πανθομολογουμένως από εχθρούς και φίλους, ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο», επισημαίνεται στην Ερώτηση. «Η τυχόν αποδοχή της λογικής της προσωρινής διοίκησης της ΕΝΕ -τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - θα οδηγήσει σε επικίνδυνους δρόμους με απρόβλεπτες συνέπειες στους ίδιους τους εργαζόμενους όπως μείωση μισθών, κίνδυνο απόλυσης κλπ., αφού κατέχουν υποτίθεται άλλες θέσεις από αυτές του προέβλεπαν οι σχετικές προκηρύξεις, που με βάση αυτές προσλήφθηκαν. Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις και στις υπηρεσίες Υγείας, που στενάζουν από ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, για να σταματήσει η αυθαίρετη και προκλητική στάση της διοίκησης της ΕΝΕ; Προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει τη διάταξη του νόμου που απαγορεύει στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες της ΔΕ κατηγορίας να γραφτούν ως μέλη στην ΕΝΕ; Προτίθεται η κυβέρνηση να αναγνωρίσει, έστω και με αυτόν τον τρόπο, το δικαίωμα στο νοσηλευτικό προσωπικό να συγκροτεί τα όργανα διοίκησης στην επαγγελματική του ένωση με αντιπροσωπευτικό τρόπο, όπως επιτρέπει μόνο το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, όπως αυτό ισχύει σε όλες τις επαγγελματικές επιστημονικές ενώσεις της χώρας;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ