Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αποασυλοποίηση» με το ζόρι;

Γρηγοριάδης Κώστας

Η εκκένωση του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) κατά τη διάρκεια της τελευταίας πυρκαγιάς (28/7/2005) ήταν προληπτική, όπως ανέφερε εκείνη τη μέρα ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ενώ ο υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι η επαναφορά των 87 παιδιών - που μεταφέρθηκαν σε διάφορα άλλα ιδρύματα - θα γινόταν την περασμένη Δευτέρα.

Ωστόσο δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες και ερωτηματικά για το μέλλον του ΠΝΑ, από την απόφαση της διοικήτριας του νοσοκομείου, Χριστίνας Οικονομοπούλου, να αναστείλει «μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία όλων των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των εργαστηρίων, προκειμένου το προσωπικό να παράσχει τις υπηρεσίες του στα νοσοκομεία, όπου ευρίσκονται τα νοσηλευτικά τμήματα, καθώς και να συνδράμει στην ομαλή επαναλειτουργία του νοσοκομείου». Κι ενώ, δεν έχει γίνει ακόμη η επαναφορά των παιδιών, το νοσοκομείο επισκέφτηκε χτες ο διοικητής της Β' Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτης Πρεζεράκος, και υποσχέθηκε ότι η μεταφορά των παιδιών πίσω στο ΠΝΑ θα γίνει σταδιακά.

Πάντως, τα όσα συμβαίνουν στο ΠΝΑ θυμίζουν την επίσπευση της μεταφοράς, μετά το σεισμό του 1999, των ψυχικά πασχόντων από τα ψυχιατρεία στους ξενώνες ιδιωτικών εταιριών και τη γνωστή σήμερα σε όλους κατάληξη.

Θα αφαιρεθεί;

Με τη δρομολόγηση οχηματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού εξασφαλίστηκε χτες η τροφοδοσία με τα απαραίτητα, μιας σειράς νησιών του Αιγαίου. Αναρωτιόμαστε, εάν το κόστος κίνησης των πολεμικών πλοίων θα αφαιρεθεί από τις κρατικές επιδοτήσεις, που εισπράττουν οι εφοπλιστές, αναλαμβάνοντας - υποτίθεται - την υποχρέωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα; Ή, θα αποτελέσει κι αυτό, άλλο ένα «δώρο» της κυβέρνησης προς τους... αναξιοπαθούντες ακτοπλόους;

Τι λένε οι αρμόδιοι;

Πριν από λίγες μέρες, η στήλη είχε καταγγείλει τη μεγάλη ταλαιπωρία, που υφίστανται στα βόρεια σύνορά μας, Αλβανοί και άλλοι μετανάστες, που -λόγω καλοκαιριού - αποφάσισαν να περάσουν λίγες μέρες στις πατρίδες τους. Χτες, ο Στ. Τζίμας, στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Καθημερινής», καυτηριάζει ανάλογα κρούσματα απαράδεκτης συμπεριφοράς συνοριακών αρχών, σε βάρος πολιτών γειτονικών και άλλων χωρών. Οπως σημειώνει, «κακόμοιροι Αλβανοί αναγκάζονται να περιμένουν μέρες ολόκληρες στα σύνορα, γιατί δεν "άρεσε η φάτσα τους" στον αστυνομικό που ήλεγξε το διαβατήριο. Σλαβομακεδόνες χαρακτηρίζονται "persona non grata" γιατί, μολονότι διαθέτουν νόμιμη βίζα, αρνούνται να διακηρύξουν όπως απαιτεί το όργανο της τάξεως ότι "η Μακεδονία είναι ελληνική", ενώ ακόμα και πρεσβευτές μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών υποβάλλονται σε απίστευτα καψώνια».

Τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες τι λένε; Πάντως, μας φαίνεται περίεργο, όλ' αυτά να οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον «υπερβολικό ζήλο» ορισμένων «οργάνων της τάξης»...

Εκδοτικές «μονομαχίες»

Για τρίτη μέρα, χτες, η «Αυριανή συνέχισε τον «πόλεμο» στο «αφεντικό» της «Ιντεραμέρικαν» και του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΛΦΑ», Δ. Κοντομηνά. Χαρακτηριστικός ήταν και ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας: «Απίστευτο το πλιάτσικο της "Ιντεραμέρικαν" στη Νότιο Αφρική - 17.000.000 ευρώ ΒΟΥΤΗΞΕ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ από τον Καλαμαντάρη». Κι από την άλλη, ο εκδότης της «Χώρας» Γ. Τράγκας με ενυπόγραφα άρθρα του, συνεχίζει να υπογραμμίζει, όπως στο χτεσινό φύλο της εφημερίδας, «την ανάγκη αποκατάστασης του συρρικνωμένου κεντροδεξιού Τύπου, όχι για να εξυπηρετηθούν κάποια εκδοτικά συμφέροντα, αλλά για να υπάρξει εξισορρόπηση στην ενημέρωση του κόσμου και να προστατευτεί η συνταγματική επιταγή της πολυφωνίας».

Να περιμένουμε, άραγε, εξελίξεις στο χώρο του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ;

Ζημιωμένη η αγροτιά

Πράξη αρχίζουν να γίνονται πλέον τα αντιαγροτικά μέτρα της νέας ΚΑΠ, που ψήφισαν διαδοχικά στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και οι προηγούμενοι και οι τωρινοί κυβερνώντες. Η αρχή γίνεται με την αποστολή των λεγόμενων προσωρινών δικαιωμάτων και από το 2006 οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι θα δουν για τα καλά τι εστί ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Μέχρι τώρα, η προπαγάνδα των κυβερνώντων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έλεγε πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις (που πάρθηκαν κατ' εντολή του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυενθικών) δε θα έχουν επιπτώσεις για τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους. Διαδιδόταν εντόνως μάλιστα ότι οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι δε θα χάσουν ούτε χρήματα από τις επιδοτήσεις και θα λαμβάνουν το μέσο όρο της τριετίας 2000 - 2002.

Οταν, όμως, οι αγροτοκτηνοτρόφοι πάρουν στα χέρια τους τα χαρτάκια, που θα τους λένε τι δικαιώματα έχουν ανά εκτάριο ή αλλιώς τι ενιαία ενίσχυση έχουν να εισπράττουν από το 2006 και μετά, τότε θα αντιληφθούν αμέσως τη διαφορά. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν έχει περάσει τώρα όλες τις μειώσεις στα προσωρινά δικαιώματα για να μην τους έρθει βαρύ το πετσόκομμα. Η λυπητερή θα έρθει λίγο αργότερα. Οταν βγει η τελική σούμα, τότε οι δικαιούχοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα διαπιστώσουν μειώσεις που φτάνουν και ξεπερνούν το 17 - 18%, από τα χρήματα που ελάμβαναν. Και δεν αποκλείεται, μέσα στα επόμενα χρόνια, πολύ πριν από το 2013, να γίνουν και νέες ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, στα πλαίσια πάντα των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ.

Ομως, οι συγκεκριμένες αποφάσεις της νέας ΚΑΠ που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν να κάνουν μόνο με περικοπή των επιδοτήσεων. Οι λεγόμενες αποσυνδεμένες ενισχύσεις θα οδηγήσουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας μαζικά τους μικρομεσαίους αγρότες. Γιατί, με τις εξευτελιστικές τιμές και επιδοτήσεις που έχουν διαμορφώσει ΠΟΕ, ΚΑΠ και πολυεθνικές, δε θα συμφέρει κανένα μικρό αγρότη η παραμονή του στην αγροτική παραγωγή.

Σε αυτό τούς σπρώχνουν οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ. Και είναι πλέον φανερό πως οι νέες αυτές επιδοτήσεις αποτελούν προνοιακά επιδόματα φτώχειας και ξεκληρίσματος. Και τα όποια δικαιώματα που δίνονται τώρα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, θα αποτελέσουν πεδίο ανελέητης εμπορευματοποίησης από την πλευρά των μεγαλοαγροτών και των διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών - βιομηχάνων. Οι τελευταίοι θα αγοράζουν και θα συγκεντρώνουν δικαιώματα - δηλαδή επιδοτήσεις - μαζί με τη γη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που βαδίζει κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά ακόμα επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ύπαιθρο.

Γι' αυτό και οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν άλλη διέξοδο από την κοινωνικοπολιτική πάλη μαζί με τους εργάτες και τους ΕΒΕ στο δικό τους μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, στα πλαίσια της οποίας δίπλα στην κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, για τους αγρότες θα υπάρχει ο παραγωγικός συνεταιρισμός, ως μοναδική λύση για την εξασφάλιση του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με παροχή φτηνών και καλών ποιοτικά προϊόντων για το λαό. Τώρα, λοιπόν, όσο είναι νωρίς να εγκαταλείψουν μαζικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Τα ... απόρρητα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΩΡΑ, ΜΑΛΙΣΤΑ! Εκανε και ...απολογισμό, τον οποίο παρουσίασε δημόσια, η λεγόμενη Επιτροπή Ελέγχου Απορρήτου Επικοινωνιών (ΕΕΑΕ). Μια, δηλαδή, από τις πολλές «ανεξάρτητες» αρχές που έχουμε σε αυτή τη χώρα. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν κατανοήσει πως ορισμένες φορές είναι προτιμότερη η σιωπή.

Ειδικά, τη χρονιά που πέρασε - με πρόφαση τους Ολυμπιακούς Αγώνες - κάθε έννοια δημοκρατικού δικαιώματος (και αυτό της ελεύθερης επικοινωνίας) παραβιάστηκε βάναυσα.

Να θυμίσουμε τις περιπτώσεις, που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας και αποκάλυπταν ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες της χώρας και, μάλιστα, αδιακρίτως;

Να θυμίσουμε, ίσως, ότι οι κάμερες παρακολούθησης είναι στημένες σε όλη την Αθήνα (και τελευταία επεκτείνονται και στα γήπεδα) με διευρυμένες δυνατότητες και άγνωστες διαδικασίες για την καταγραφή των στοιχείων τους;

Να θυμίσουμε ότι μαγνητοσκοπούνται οι διαδηλώσεις που γίνονται ενώ το ηλεκτρονικό φακέλωμα συνεχίζεται και διευρύνεται με κάθε τρόπο;

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι οργανισμοί, όπως ο τραπεζικός «Τειρεσίας», ή τα αρχεία των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, βρίσκονται έξω από κάθε έλεγχο και είναι στη διάθεση κάποιων που τα εκμεταλλεύονται, είτε για κερδοσκοπικούς είτε για «αντιτρομοκρατικούς» σκοπούς;

Σε μια τέτοια κατάσταση, αρχές όπως η προαναφερόμενη ΕΕΑΕ, που δήλωνε ...αναρμόδια, όταν στη Βουλή καταγγέλλονταν περιστατικά παρακολούθησης τηλεφώνων στον Πειραιά, είναι καλύτερο να σιωπούν.

ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στα καύσιμα ανακοινώθηκαν σε δεκάδες νομούς της χώρας (προφανώς παραθεριστικούς προορισμούς) και το υπουργείο Ανάπτυξης πήρε, λέει, άμεσα μέτρα. Αυξάνει τα πρόστιμα και τους ελέγχους...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο που συνεχώς ξεχνά να μας αναφέρει ότι δεν έχει το δικαίωμα ελέγχου των τιμών, διότι παραμένει αναλλοίωτο το καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς».

Αποτέλεσμα: Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας εντυπωσιάσει με τα ...αντανακλαστικά της, όμως το μόνο που μας προξενεί πλέον πραγματικά εντύπωση είναι οι τιμές στα βενζινάδικα...

Διεθνές αθλητικό κέντρο υπερκερδών

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι εκδηλώσεις αυτές (σ.σ. τα «Ανοιχτά Στάδια»), εντάσσονται στο σχέδιο μεταολυμπιασκής αξιοποίησης, με στόχο τη μετατροπή της χώρας σε κέντρο του διεθνούς Πολιτισμού και του Αθλητισμού, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές στερέωμα». Τάδε έφη η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φ. Π. Πετραλιά, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, Κ. Καραμανλή.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας πώς θα γίνει η χώρα μας κέντρο Αθλητισμού, όταν οι διοργανώσεις που διεκδικεί και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αναλάβει είναι: Η διεξαγωγή του τελικού του «Τσάμπιονς Λιγκ» το 2007, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 2008, το παγκόσμιο κύπελλο στίβου το 2006, το Μπρούνο Τζάουλι κλπ. Δηλαδή, όλες εκείνες τις διοργανώσεις που προωθούν τον αθλητισμό των πολυεθνικών, μετατρέπουν τους αθλητές σε εμπόρευμα και «κατασκευάζουν» αθλητικές «επιτυχίες». Εκδηλώσεις ή καλύτερα εμπορικές φιέστες, που ο κόσμος παρακολουθεί - είτε μέσα από τα στάδια, είτε, στη συντριπτική πλειοψηφία από την τηλεόραση - ως απλός θεατής ή καλύτερα, ως καταναλωτής.

Η κυβέρνηση, βέβαια, δε λέει ψέματα. Θέλει να κάνει τη χώρα κέντρο του Διεθνούς Αθλητισμού. Οχι όμως του αθλητισμού, ως ανθρώπινης ανάγκης και συμμετοχής, αλλά του αθλητισμού των πολυεθνικών, του αθλητισμού της «χημείας» και των υπερκερδών...

Πόσο κόστισαν τελικά;

Τελικά, πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Ρωτάμε, γιατί κανείς δε γνωρίζει ακόμη, ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή τους, το τελικό και συνολικό ποσό του λογαριασμού, που έχει φορτωθεί στις πλάτες του ελληνικού λαού. Προ λίγων μηνών, η τελευταία σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομίας ανέβαζε το κόστος στα 9,5 δισ. ευρώ. Προχτές, όμως, το διεθνές πρακτορείο «Ρόιτερ» - επικαλούμενο ανώτερες κυβερνητικές πηγές - έκανε λόγο για 11-12 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και οι δαπάνες των ΟΤΑ, καθώς και αυτές μιας σειράς δημόσιων επιχειρήσεων. Νούμερο, το οποίο δε διέψευσε ο υπουργός Οικονομίας, όταν ρωτήθηκε σχετικά, περιοριζόμενος να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της προηγούμενης εκτίμησής του.

Εχει δίκιο...

Τα στάδια είναι κλειδωμένα εδώ κι ένα χρόνο και η ολυμπιακή κληρονομιά παραμένει αναξιοποίητη, υπογράμμισε, προχτές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, ανακοινώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα συμμετάσχει για το λόγο αυτό στις κυβερνητικές φιέστες με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δίκιο έχει. Αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα είχε ήδη ξεπουλήσει όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μέχρι να μάθει τα σχετικά κόλπα η ΝΔ πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος...

Πάντως, για να μην αδικούμε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αναφέρουμε πως επικαλείται έναν ακόμη λόγο, για τη μη συμμετοχή της στις κυβερνητικές φιέστες. Το κόστος των τελευταίων -σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ - είναι υπερβολικά μεγάλο. Προφανώς, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στα χνάρια του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων...

Οι αεροφωτογραφίες

Χτες, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες της Ανατολικής Αττικής, που ελήφθησαν μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Αν δεν κάνουμε λάθος, όμως, στην κατοχή του Δημοσίου υπάρχουν, επίσης, αεροφωτογραφίες και από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Προτείνουμε, λοιπόν, να δοθούν κι αυτές στη δημοσιότητα. Αμφιβάλλει κανείς, άραγε, ότι θα είναι πολλαπλά και πολύμορφα χρήσιμο, να γίνουν συγκρίσεις με τις σημερινές και να δουν όλοι συγκεκριμένα και χεροπιαστά τι έγινε μέσα στην τελευταία 30ετία;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διατηρούνται τα αδιέξοδα

Αναβαθμίζονται... και πάλι τα ΤΕΙ με το νομοσχέδιο που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας και ενέκρινε την περασμένη Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή και το οποίο αποτελεί ουσιαστικά επέκταση του νόμου 2916/01, με τον οποίο τα ΤΕΙ «βαφτίστηκαν» ανώτατα, χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο ουσιαστικής αναβάθμισής τους. Ανάμεσα σε άλλα, το νομοθέτημα θα προβλέπει σύσταση 1.030 οργανικών θέσεων από τις οποίες 600 για εκπαιδευτικό προσωπικό, δυνατότητα στα ΤΕΙ για εφαρμοσμένη έρευνα και αυτοτέλεια στον καθορισμό των προγραμμάτων σπουδών τους. Μέτρα, που όχι μόνο δεν αλλάζουν τη φυσιογνωμία, αλλά και την ουσία του περιεχομένου, του ρόλου και της αποστολής των ΤΕΙ όπως τα γνωρίζουμε έως τώρα, που είναι και το μεγάλο ζήτημα, αλλά δεν επιλύουν ούτε καν τα επιμέρους προβλήματα. Ετσι, ακόμα και η εξαγγελία για μόνιμες θέσεις προσωπικού σε ποσοστό όμως που κυμαίνεται περίπου στο 10% των πραγματικών αναγκών, σημαίνει στην ουσία διατήρηση σε μεγάλο βαθμό του θεσμού των εκτάκτων και ωρομισθίων.

Σε συνθήκες προώθησης αντιδραστικών αλλαγών συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε αυτή να υπακούει και να υπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και με μία κυβέρνηση ένθερμο υποστηρικτή αυτών των αναδιαρθρώσεων που αποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ, δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες περί πραγματικής αναβάθμισης των ΤΕΙ. Η ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση των ιδρυμάτων από τις επιχειρήσεις, η απαξίωση των σπουδών και των πτυχίων και η στροφή προς την παραγωγή μιας μεγάλης μάζας μισοειδικευμένου, φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού συμβαδίζουν με τις συνολικότερες αλλαγές που προωθούνται στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις. Οι στρατηγικές αυτές επιλογές που εφαρμόζονται σήμερα με μεγαλύτερη ένταση στο χώρο της Παιδείας, όχι μόνο δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε αναβάθμιση των ΤΕΙ, αλλά οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ και στα οποία δε δίνουν λύση επιμέρους ρυθμίσεις, συνδέονται με το ρόλο που προσδίδει το μεγάλο κεφάλαιο στην Παιδεία συνολικά. Τα μέτρα που προωθούνται δεν υπονομεύουν απλά τις σπουδές και τα πτυχία, αλλά και την επιστημονική εξέλιξη και την πρόοδο. Εχουν μετατρέψει την επιστήμη σε εργαλείο άντλησης υπερκερδών, υπερεκμετάλλευσης και ενίσχυσης και διαιώνισης του εκμεταλλευτικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για διεκδίκηση μιας ενιαίας δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών του λαού, χωρίς τον αναχρονιστικό διαχωρισμό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Χρειάζονται ιδρύματα από τα οποία όλοι οι απόφοιτοι, και τα παιδιά της εργατικής τάξης δηλαδή και όχι μόνο οι γόνοι της πλουτοκρατίας, θα έχουν κατακτήσει βαθιά γνώση της επιστήμης τους, των βασικών αρχών της εξέλιξής της, της σύνδεσής της με τις υπόλοιπες επιστήμες, την επάρκεια επίσης που απαιτείται στον τομέα τους και δυνατότητα για ολοκληρωμένη άσκηση του επαγγέλματός τους. Μόνο που αυτή η δυνατότητα μόνο σε συνθήκες κατάργησης των εκμεταλλευτικών σχέσεων μπορεί να κατακτηθεί. Επομένως, η πάλη σ' αυτή την προοπτική είναι υπόθεση πρώτ' απ' όλα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μαζί με τη νεολαία, που να κατευθύνεται ενάντια στα μονοπώλια, το κεφάλαιο. Και που απαιτεί άμεσα να εγκαταλείψει ο λαός τα κόμματα της πλουτοκρατίας και να συνταχθεί με το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ