Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτό το βουνό μάς έμεινε πράσινο

Πριν καλά καλά τελειώσει και ο φετινός Ιούλης, χορτάσαμε στάχτες κι αποκαϊδια. Στων δασών μας την ολόμαυρη ράχη όμως, δεν ταιριάζουν οι οιμωγές και τα αναθέματα. Απαιτείται εγρήγορση από όλους μας. Πολύ περισσότερο, όταν οι εμπρηστές βρίσκουν τον πιο πιστό τους σύμμαχο στις δασοκτόνες πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Εδώ και δέκα χρόνια λοιπόν, μια ομάδα ορειβατών και σπηλαιολόγων ίδρυσαν το Σύλλογο ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής), με κύριο στόχο την πυροφύλαξη του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Και παρόλο που διαθέτουν μόνο ένα πυροφυλάκιο, ιδιοκατασκευής, σε υψόμετρο 1.300 μέτρων, εντόπισαν πάνω από 80 φωτιές και ειδοποίησαν έγκαιρα τις δασικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην πάρουν καταστροφικές διαστάσεις για το πανέμορφο βουνό.

Βέβαια, το βουνό αυτό, με τη μεγάλη του έκταση και τις ιδιόμορφες εδαφικές πτυχώσεις, κάθε άλλο παρά επαρκώς φυλάγεται, αφού για την αποτελεσματική πυροφύλαξη απαιτούνται 8 με 10 πυροφυλάκια και πάνω από 5.000 εθελοντές για όλο το καλοκαίρι. Επειδή, όμως, δεν προβλέπεται να κινηθεί κανένας αρμόδιος, όσοι πιστοί προσέλθετε, αφού επικοινωνήσετε πρώτα στα τηλέφωνα: 83.12.807 και 83.12.821.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Πάρνηθα είναι ο τελευταίος φυσικός πνεύμονας της Αττικής...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ