Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Μαζί στην αντεπίθεση

Ελληνες και ξένοι αντάμωσαν χτες το βράδυ στην εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, που οργάνωσε η ΚΝΕ στην πλατεία Κάνιγγος

Με μια εκδήλωση, αφιερωμένη στην αλληλεγγύη στους ξένους εργάτες στη χώρα μας, επέλεξαν οι νέοι κομμουνιστές να αποχαιρετήσουν την ελληνική αντιπροσωπεία, που θα συμμετάσχει στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), την παγκόσμια γιορτή της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Στην πλατεία Κάνιγγος, τραγούδησαν μαζί και ένωσαν τις φωνές τους με τους εργάτες που βιώνουν την εκμετάλλευση και έστειλαν το μήνυμα: "Εχουμε τον ίδιο εχθρό, τα ίδια όνειρα, μαζί στην αντεπίθεση".

Οι νέοι άρχισαν να φτάνουν από νωρίς στην πλατεία Κάνιγγος. Οι κουβέντες φυσικά περιστρέφονταν γύρω από το 14ο ΠΦΝΦ, με επίκεντρο τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας και ήταν φανερό ότι όλοι θα ήθελαν να βρεθούν στο Νησί της Επανάστασης και να συμμετάσχουν. Παρόντες και πολλοί ξένοι εργάτες μαζί τις οικογένειες τους. "Παρών" σε κάθε γωνιά της πλατείας ανάμεσα σε κόκκινες σημαίες ήταν το σύμβολο της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της Επανάστασης, ο Τσε, όχι μόνο τυπωμένος στα μπλουζάκια των νέων, αλλά και μέσα στο βλέμμα τους, στο σφίξιμο του χεριού των ξένων εργατών, στις κουβέντες, στο σύνθημα "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός" που φώναζαν οι νέοι κομμουνιστές.

"Αυτοί που φταίνε που φύγαμε από τις πατρίδες μας είναι οι καπιταλιστές, που εκμεταλλεύονται τις χώρες του Τρίτου Κόσμου και εξωθούν τμήματα του πληθυσμού να φύγουν από τις χώρες τους", είπε χαιρετίζοντας ο Ταχίρ Μίτσι, από το Σύνδεσμο Φιλίας με τους Αλβανούς εργαζόμενους, ενώ περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν στην Ελλάδα μίλησε για τα "μαύρα μεροκάματα", για το ότι δεν υπάρχουν σχολεία για τα παιδιά των ξένων εργατών, για την τεχνητή αντιπαράθεση που δημιουργείται με τους Ελληνες εργαζόμενους. Και η μεγάλη παρουσία των νέων εργαζόμενων στη χτεσινή εκδήλωση έστειλε το μήνυμα ότι τους ενώνουν πολλά.

Μετά την ομιλία του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανού, το λόγο πήρε το τραγούδι και το συγκρότημα Νέας Ιωνίας και ο Ιωνας Χριστοφιλόπουλος, οι οποίοι ερμήνευσαν πολιτικά και λαϊκά τραγούδια.

"Ενωμένοι θα κερδίσουμε"

Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης των κομμουνιστών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους ξένους εργάτες, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση. "Η διεθνιστική αλληλεγγύη είναι δεμένη με την ιστορία των Ελλήνων κομμουνιστών", τόνισε ο Π. Σεμίν από το Σύλλογο Ιρακινών Εργαζομένων, ενώ ο Μακάρθι Ρόλαντ, που εκπροσωπούσε την Ενωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων (ΚΑΣΑΠΙ), τόνισε τη σημασία της συλλογικής πάλης για τα δικαιώματα των ξένων εργατών. Το ίδιο και ο εκπρόσωπος του Παναφρικανικού Συνδέσμου Ελλάδας Γκοντουίν Ινφασόρ, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη η ελληνική νεολαία να είναι κοντά τους.Οι ξένοι εργάτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση γνώριζαν καλά τη σημασία και του 14ου ΠΦΝΦ. Ο Σαντέκ Ελσέιχ, από την Ενωση Σουδανικής Νεολαίας, δήλωνε περήφανος που κατάφεραν κάποιοι νέοι από τη χώρα του "να νικήσουν" το φασιστικό καθεστώς του Σουδάν και να παραβρεθούν για να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στην Κουβανική Επανάσταση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Επιτροπής Σουδανών Μεταναστών και της Κοινότητας Αιγυπτίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ