Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν πρέπει να περάσει

Αποσπάσματα από τις ομιλίες

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γ. Ελευθερίου,αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο. "Τιμάμε τους παρόντες και καταγγέλλουμε τους απόντες, αυτούς που όφειλαν να είναι εδώ", είπε ξεκινώντας την ομιλία του. Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, καταρρέει το πολυδιαφημιζόμενο πρόσωπο της κυβέρνησης. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει "γιατί περνάει το νομοσχέδιο το καλοκαίρι, δεν εξοπλίζει τα Νοσοκομεία, δε διορίζει προσωπικό, δεν αντιμετωπίζει την παραοικονομία, δε ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και δεν αντιμετωπίζει την ανεργία στους γιατρούς; Γιατί εξαπατά τους γιατρούς και τον ελληνικό λαό;".

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο που σημαίνει την υποβάθμιση της υγείας δεν πρέπει να περάσει και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αγωνιστούν ενωμένοι "για μια υγεία αντάξια των προσδοκιών του λαού μας. Θα αγωνιστούμε γιατί τα όνειρά μας ζητούν δικαίωση". "Η δημόσια υγεία - είπε - θα νικήσει. Το μέτωπο, η κίνηση, η πρωτοβουλία για την υπεράσπισή της καθημερινά μεγαλώνει και θα βάλει φρένο στις επικίνδυνες επιλογές της κυβέρνησης".

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος."Διαδηλώνουμε μαζί την πίστη μας σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας με κοινωνικό χαρακτήρα, που θα παρέχει σε όλο τον ελληνικό λαό δωρεάν, ισότιμη και υψηλού επιπέδου υγεία. Μαζευτήκαμε εδώ για να δηλώσουμε ότι μια ευνομούμενη και πολιτισμένη κοινωνία οφείλει και πρέπει να εξασφαλίσει στους πολίτες της το υπέρτατο αγαθό της υγείας, ότι μια πολιτεία που αναγνωρίζει αυτές τις αυτονόητες υποχρεώσεις της, οφείλει και να πληρώνει γι' αυτές", τόνισε. Σύμφωνα με τον Γ. Τσούκαλο, με το νομοσχέδιο για την υγεία η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών δείχνει την κοινωνική της αναλγησία και την αλαζονεία της συγχρόνως. "Εάν ο νόμος αυτός ψηφιστεί - είπε - θα πρέπει ή να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που ήδη είναι υψηλές και θα σημαίνει περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος, ή τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία θα καταρρεύσουν και μαζί τους θα καταρρεύσει όλο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας". Ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ χαρακτήρισε κοινωνικά ανάλγητους όσους πιστεύουν ότι τα νοσοκομεία πρέπει να έχουν κέρδος. "Τα νοσοκομεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν κέρδος - διαπίστωσε. Εξορθολογισμό των δαπανών ναι. Κέρδος, όμως, όχι. Για να υπάρξει κέρδος - εξήγησε - πρέπει κάποιος να πληρώνει και κάποιος να κερδίζει. Εδώ, λοιπόν, θα έπρεπε να πληρώσει ο άρρωστος για να κερδίσει ο υγιής. Ε, λοιπόν, εμείς απαντάμε όχι".

Χαρακτήρισε αλαζονική τη στάση της κυβέρνησης στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου. "Αρνήθηκε το διάλογο και τον απέφυγε - σημείωσε. Πίστεψε έτσι ότι θα απέκρυπτε την αλήθεια. Δεν υπολόγισε τον... ξενοδόχο και η ΕΙΝΑΠ είναι στο δρόμο για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.. Αυτόν που πάντοτε καλείται να πληρώνει, χωρίς να ρωτιέται για τίποτε".

Ο Στ. Τσούκαλος ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα ξεκινήσουν εκστρατεία διαφώτισης σε όλη την Ελλάδα. "Οι αλαζονικές και αντιδραστικές επιλογές της "εκσυγχρονιστικής" αντίληψης δε θα περάσουν - τόνισε. Τις επιλογές αυτές θα τις πολεμήσουμε και θα τις ακυρώσουμε στην πράξη". Ζήτησε τη βοήθεια και τη στήριξη όλων των μαζικών φορέων του συνδικαλιστικού κινήματος στο δύσκολο αυτό έργο της ενημέρωσης του κόσμου που έχουν αναλάβει οι νοσοκομειακοί γιατροί. "Είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας και έναν έναν ξεχωριστά. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε αυτό το έργο της ενημέρωσης. Ο καθένας στο διπλανό του, στο φίλο του, στο συγγενή του. Πρέπει το νόμο να τον ακυρώσουμε στη συνείδηση του κόσμου. Πρέπει η κυβέρνηση να πληρώσει το κόστος της επιλογής της", πρόσθεσε.

Ο Π. Πολάκης,πρόεδρος της 5μελούς Επιτροπής των γιατρών στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, τόνισε στη συντομη ομιλία του ότι η υγεία είναι λαϊκό πρόβλημα και γι αυτό όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. "Δίπλα τους θα σταθούμε κι εμείς οι λειτουργοί της υγείας. Να είναι σίγουρη η κυβερνηση ότι ακόμη κι αν ψηφισει αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται ννα το εφαρμόσει", τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ