Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Υπάρχει μόνο η ... πινακίδα!

Εδώ και έξι χρόνια, ο Σταθμός είναι έτοιμος, αλλά οι αρμόδιοι δεν τον λειτουργούν. Να σταματήσει, επιτέλους, η κοροϊδία, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων

Εξι χρόνια εμπαιγμό και κοροϊδία εισπράττουν σαν απάντηση οι οικοδόμοι του Μενιδίου, τόσο από τη Διοίκηση του ΙΚΑ, όσο και από τη δημοτική αρχή, στο αίτημά τους για λειτουργία του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών στην περιοχή, ο οποίος είναι έτοιμος από το 1991. Ενα αίτημα - απαίτηση, που είναι πρώτιστη ανάγκη για τους εργαζόμενους της περιοχής, καθώς καθημερινά συμβαίνουν πολλά εργατικά ατυχήματα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια περιοχή, που μόνο ο επίσημος αριθμός των οικοδόμων αγγίζει τους 3.000, ενώ χιλιάδες είναι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, όπως οι Πόντιοι πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ. Οι ανάγκες της υγιειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων ολόκληρης της περιοχής καλύπτονται μόνο από ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ, ενώ το κοντινότερο νοσοκομείο σε περίπτωση ατυχήματος είναι το ΚΑΤ, το οποίο απέχει μία ώρα! Η διοίκηση του ΙΚΑ όμως, εδώ και έξι χρόνια, κοροϊδεύει τους εργαζόμενους, δίνοντας υποσχέσεις ότι θα λειτουργήσει ο Σταθμός, ενώ ο δήμαρχος, Κ. Μουστακάτος, το χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα ακόμη ως ...προεκλογικό του ατού!

Μόνο υποσχέσεις

Η ιστορία ξεκινάει το 1991, όταν το Συνδικάτο Οικοδόμων, μετά από δεκάδες θανάτους εργαζομένων που δεν πρόλαβαν να τους μεταφέρουν σε νοσοκομείο, επισκέφτηκε και μετέφερε το αίτημα χιλιάδων ασφαλισμένων στον τότε διοικητή του ΙΚΑ Κ. Καμαρατζή, για ίδρυση Σταθμού Πρώτων Βοηθειών στο Μενίδι. Το αίτημα του Συνδικάτου τότε έγινε δεκτό. Το μόνο πρόβλημα ήταν το κτιριακό, ενώ για τον εξοπλισμό ο διοικητής του ΙΚΑ υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει αυτόν του Σταθμού που βρισκόταν δίπλα στο Τζάνειο Νοσοκομείο και επρόκειτο να διαλυθεί. Το πρόβλημα του κτιριακού λύθηκε, καθώς ο δήμος παραχώρησε δύο κτίρια στην περιοχή Προφήτη Ηλία στις εργατικές κατοικίες. Το ΙΚΑ, μάλιστα, δαπάνησε 12 εκατομμύρια δραχμές - χρήματα που προέρχονται, φυσικά, από λεφτά των ασφαλισμένων - και έγινε αναμόρφωση των κτιρίων, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σαν Σταθμός Πρώτων Βοηθειών. Μέχρι και ράμπα κατασκευάστηκε για τα φορεία, ενώ τοποθετήθηκε και πινακίδα που γράφει "Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Μενιδίου". Το 1993, όμως, και αφού είχαν ολοκληρωθεί τα έργα αναμόρφωσης των κτιρίων, γίνονται βουλευτικές εκλογές, έρχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλάζει διοικητής στο ΙΚΑ και το θέμα "παγώνει"... Από τότε, το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει ξεκινήσει έναν αγώνα με συνεχή υπομνήματα και διαβήματα, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και προς τη δημοτική αρχή και προς το ΙΚΑ, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι ο Σταθμός θα λειτουργήσει άμεσα. Ομως, το μόνο που θυμίζει τις υποσχέσεις τους είναι η ...ταμπέλα. Ο δήμαρχος, μάλιστα, προεκλογικά στις ομιλίες του εξήγγειλε συνεχώς τη λειτουργία του. Σήμερα, όμως, δεν απαντάει ούτε καν στα υπομνήματα του Συνδικάτου.

Πεθαίνουν στο δρόμο

"Δεν έχουν δικαίωμα να παίζουν με την υγεία των ασφαλισμένων. Το Μενίδι δεν έχει πολίτες τρίτης κατηγορίας. Ζητάμε την άμεση λειτουργία του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών για να μην πεθαίνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο. Δηλώνουμε σαν συνδικάτο ότι μετά το καλοκαίρι θα σταματήσουμε τον πόλεμο των υπομνημάτων και θα διεκδικήσουμε τη λειτουργία του Σταθμού αγωνιστικά".Τα παραπάνω δήλωσε στο "Ρ" ο Αβραάμ Μπαμπάλας, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου.

"Σε καθημερινή βάση, επισημαίνει ο ίδιος, έχουμε δεκάδες ατυχήματα και ιδιαίτερα στους οικοδόμους. Ο Σταθμός είναι απαραίτητος, όχι μόνο για το Μενίδι, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Εμείς δε ζητάμε τίποτα παραπάνω από το να υλοποιήσει το ΙΚΑ και η δημοτική αρχή την απόφαση που οι ίδιοι έλαβαν και μας υποσχέθηκαν, για να μην πάνε χαμένα και τα 12 εκατομμύρια των ασφαλισμένων".

Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ