Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλείνουν για τον "Καποδίστρια"

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προώθηση των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων, ένας σημαντικός αριθμός κοινοτήτων κλείνει σήμερα σε όλη τη χώρα

Κλειστά είναι, σήμερα, πολλά δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προώθηση από την κυβέρνηση των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την απόφαση για το κλείσιμο έχει πάρει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αιρετών και κατοίκων ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια.

Η ενέργεια αυτή συμπίπτει με την έναρξη της ειδικής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στο Ναύπλιο, η οποία θα ασχοληθεί με θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημόσιας διοίκησης και την πορεία του κόμματος προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, εκτός από το κλείσιμο των δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής θα βρίσκεται στο Ναύπλιο, προκειμένου να επιδώσει στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη το ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση, στην Αθήνα, εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, που έχουν συσταθεί ανά νομό. Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, την αποκλειστική ευθύνη για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ την έχει η κυβέρνηση, που παρακρατά θεσμοθετημένους πόρους τους, ενώ μεταβιβάζει σ' αυτούς αρμοδιότητες χωρίς τη μεταβίβαση των ανάλογων οικονομικών πόρων. Επιπλέον, η κυβέρνηση, μέσα από τις αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ και τους νέους δήμους που θέλει να διαμορφώσει, σχεδιάζει την αύξηση της φορολογίας των δημοτών, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.

Ακόμα, οι αιρετοί ζητούν απόδοση στην ΤΑ των θεσμοθετημένων πόρων της και ενίσχυση της διαδημοτικής και διακοινοτικής συνεργασίας. Καταγγέλλουν την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και τον πρόεδρό της, Δ. Αβραμόπουλο,"για τη μέχρι τώρα αντιδημοτική και αντικοινοτική τους στάση" και καλούν τις Διοικούσες Επιτροπές των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων να συγκαλέσουν, άμεσα, έκτακτες γενικές συνελεύσεις των αιρετών, προκειμένου να αποφασίσουν επί του κυβερνητικού προγράμματος.

Λουκέτο βάζουν σήμερα 45 κοινότητες της Ημαθίας σε σύνολο 53 ΟΤΑ που έχει ο νομός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιδημοκρατική τακτική των υποχρεωτικών συνενώσεων του προγράμματος "Ι. Καποδίστρια", το οποίο όπως καταγγέλλουν θα οδηγήσει σε μαρασμό την ελληνική ύπαιθρο. Η Συντονιστική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε, προειδοποιεί με συνέχεια των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στις υποχρεωτικές συνενώσεις, χωρίς να λάβει υπόψη τη θέση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Με ανακοίνωσή της η ΣΕ κάνει γνωστό πως θα αγωνιστεί με όσα μέσα διαθέτει για τη διατήρηση των κυττάρων της δημοκρατίας, που είναι οι κοινότητες και τα χωριά και θα πολεμήσει κάθε προσπάθεια κατάργησής τους, αντιτάσσοντας τη διάθεση για ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση της υπαίθρου, κόντρα στον επιχειρούμενο μαρασμό της.

Μιλώντας στο "Ρ" ο πρόεδρος της ΣΕ και πρόεδρος της Κοινότητας Πατρίδας Θ. Κουπίδης και εξηγώντας τους λόγους που αντιδρά το 90% των ΟΤΑ στο πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας", σημείωσε πως "είναι ένα πρόχειρο σχέδιο, το οποίο μάλιστα δεν έχει καμία πρόταση για τη λύση βασικών προβλημάτων της ΤΑ, όπως το οικονομικό, δηλαδή των πόρων. Δεν έχει πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ και τέλος είναι φασιστικός ο τρόπος με τον οποίο πάνε να το περάσουν στη συνείδηση του λαού". Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσπάθεια διαφήμισης του προγράμματος για την οποία έχουν διατεθεί, όπως είπε, 382 εκατ. δρχ.

Απαντώντας και στα όσα αναφέρουν οι αρμόδιοι για στήριξη των νέων ΟΤΑ που θα δημιουργηθούν από τις υποχρεωτικές συνενώσεις, ο Θ. Κουπίδης αναρωτήθηκε: "Γιατί θα πρέπει να πιστέψουμε ότι θα στηρίξουν το νέο θεσμό, όταν είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν τα Συνοικιακά Συμβούλια, τα Συμβούλια Περιοχής και τα άφησαν να μαραζώσουν; Οταν είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν τη ΝΑ και μόλις δύο χρόνια μετά τη λειτουργία της, πέρα από το ότι δε φρόντισαν να εξασφαλίσουν πόρους, άρχισαν να της αφαιρούν και αρμοδιότητες. Γιατί λοιπόν να μην πιστέψουμε ότι είναι άλλη μια κίνηση πελατειακών σχέσεων ΟΤΑ - κυβέρνησης;".

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ξεκαθάρισε πως μέσα από αυτό το πρόγραμμα δε βλέπουν προοπτική ανάπτυξης του τόπου. Αντίθετα πιστεύουν ότι υπογράφεται η ληξιαρχική πράξη θανάτου της υπαίθρου και γι' αυτό αντιδρούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μπλόκα στον "Καποδίστρια"(1997-10-03 00:00:00.0)
"Ο αγώνας τώρα αρχίζει"(1997-09-16 00:00:00.0)
Αλλες οι πραγματικές ανάγκες της υπαίθρου(1997-08-31 00:00:00.0)
Προς πανελλαδική κινητοποίηση(1997-08-30 00:00:00.0)
Κλείνουν και στη Χαλκιδική δήμοι και κοινότητες(1997-08-27 00:00:00.0)
Δεν περνά ο κυβερνητικός "τσαμπουκάς"(1997-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ