Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΕ - ΟΤΕ
Ο κατήφορος δεν έχει πάτο

Την άνευ όρων παράδοση των εργαζομένων του ΟΤΕ στη διοίκηση του Οργανισμού, για να τους χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν, αποφάσισε επί της ουσίας η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ - ΟΤΕ.

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΟΤΕ, επισημαίνοντας ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας η πλειοψηφία ζήτησε και έλαβε εξουσιοδότηση για τρία κρίσιμης πολιτικής σημασίας ζητήματα:

Να γίνουν αλλαγές στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, μέσω υπογραφής ΣΣΕ, κάτι που οδηγεί στην καθιέρωση της πολυειδικότητας και μάλιστα με υποχρεωτική εφαρμογή, όπως περιγράφουν οι τρεις όροι της σύμβασης. Επίσης, το ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ αποφάσισε να συμβάλει στη δημιουργία επαχθέστερων όρων για την αποζημίωση που δικαιούνται οι μετατιθέμενοι υπάλληλοι λόγω υπηρεσιακών αναγκών (πρώτος όρος), ενώ στερεί το συνταγματικό δικαίωμα να ζητούν τροποποίηση αναστολής ή ακύρωση της μετάθεσής τους από το Συμβούλιο Προσωπικού, προβάλλοντας τους λόγους που τους υποχρεώνουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμα.

Ψήφισε ολοκληρωμένο σχέδιο σύνδεσης της αμοιβής με την παραγωγικότητα και ειδικότερα με την απόδοση, κάτι που δίνει τη δυνατότητα ανατροπής του υπάρχοντος μισθολογίου, καταστρατήγησης των ωραρίων, μείωση του κόστους μισθοδοσίας και των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων. Ουσιαστικά δηλαδή ισοδυναμεί με κατάργηση των ΣΣΕ.

Είναι χαρακτηριστικό, τονίζει η ΕΣΚ, ότι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου στηρίζεται στους κανόνες του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς, εξασφαλίζοντας για τους προϊσταμένους πάγια επιδόματα μέχρι και 300.000 δρχ. ανεξάρτητα από την απόδοσή τους, όταν για τους εργαζόμενους τα πάντα είναι ασαφή.

Οσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του ασφαλιστικού, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι ενώ υπήρχε επεξεργασμένη πρόταση των τριών ομοσπονδιών ΟΜΕ - ΟΤΕ, ΟΜΕ - ΕΛΤΑ και ΠΟΣ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Α.Γ. (ΣΥΝ) σε αγαστή συνεργασία, συμφώνησαν να στηθούν πάλι οι γνωστές επιτροπές για να το μελετήσουν, παραπέμποντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

Σημειώνεται ότι η ΕΣΚ καταψήφισε αυτές τις αντεργατικές επιλογές και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις για την αύξηση των αποδοχών του συνόλου των εργαζομένων, με κίνητρο την αύξηση των τακτικών τους αποδοχών μέσα από συλλογικές προσπάθειες και μέσα από την αύξηση των κερδών της επιχείρησης. Οι προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν από τους τρεις συνεταίρους στην Ομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ