Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Φούμαρα" η αντικαπνιστική εκστρατεία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη, στη συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Οικονομικής Αγοράς Ακατέργαστου Καπνού

Την εγκληματική επίθεση κατά της καπνοκαλλιέργειας και την καταδίκη χιλιάδων παραγωγών στην ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, κατήγγειλε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης.Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση της Κοινής Οικονομικής Αγοράς Ακατέργαστου Καπνού, υπογράμμισε ότι η πολιτική αυτή έχει στόχο να ικανοποιήσει τα πολυεθνικά συμφέροντα γύρω από την καπνοβιομηχανία. Γίνεται για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα μονοπώλια να εισάγουν φτηνό καπνό.

Ο Β. Εφραιμίδης τόνισε ότι με την πρόταση αυτή "δίνεται συνέχεια στο αμόκ, στο κυνηγητό της καπνοκαλλιέργειας. Από αυτό το πνεύμα και από αυτή τη νοοτροπία διέπεται η πρόταση της Κομισιόν για την αναδιοργάνωση της ΚΟΑ Ακατέργαστου Καπνού". Πρόσθεσε δε ότι "ατυχώς και η έκθεση του εισηγητή, παρά τα θετικά της σημεία που προέκυψαν και μετά τις τροπολογίες που υιοθετήθηκαν στην Επιτροπή Γεωργίας, κάνει μόνο μερικές μικροβελτιώσεις, δεν είναι προσανατολισμένη στην κατεύθυνση που θα έπρεπε να είναι και δεν προωθεί προτάσεις στήριξης και ανάπτυξης του τομέα".

Από το 1992, με τα πρώτα μέτρα κατά της καπνοπαραγωγής, αυτή μειώθηκε κατά 31% και οι παραγωγοί κατά 7%. "Αυτές είναι απώλειες θέσεων εργασίας, μη αντικατασταθείσες, μη αντικαταστάσιμες, γιατί αυτός που τις καταργεί δεν επιμελείται για το τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι μετά", είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. "Θα πέσουν στην ανεργία, στην πείνα, στον κοινωνικό αποκλεισμό", συμπλήρωσε.

"Κάθε κιλό που μειώνεται η καπνοπαραγωγή στην Ευρώπη αντικαθίσταται με πολλαπλάσια κιλά που εισάγονται από τρίτες χώρες (κύρια από ΗΠΑ, λόγω και ΓΚΑΤΤ) από τα πολυεθνικά συμφέροντα γύρω από την καπνοβιομηχανία", ανέφερε ο Β. Εφραιμίδης. Επομένως, έτσι δεν καταπολεμιέται το κάπνισμα, ενώ η αντικαπνιστική εκστρατεία είναι σκόπιμη. "Γίνεται", όπως τόνισε ο Β. Εφραιμίδης, "για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα καπνεμπορικά, πολυεθνικά μονοπώλια να εισάγουν φτηνό καπνό, κάκιστης ποιότητας, να "μπουκώνουν" τις αγορές, να φουσκώνουν τα κέρδη τους. Είναι ανοησία, λοιπόν, είναι έγκλημα να ενισχύεται αυτή η κερδοσκοπία".

Σχετικά με τη δημιουργία ενός διεπαγγελματικού φορέα για να ελέγχει την ποιοτική κατάταξη του καπνού, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε την ανάγκη να είναι κρατικός. Ετσι, θα είναι πιο εγγυημένος γιατί θα έχει και πείρα, θα έχει και επιστημονική εμπειρία, όπως συμβαίνει και με τον Εθνικό Οργανισμό Καπνού της Ελλάδας.

Τέλος, ο Β. Εφραιμίδης απαίτησε, αντί για περιορισμό, αύξηση του προϋπολογισμού για να υπάρχουν κονδύλια στη διάθεση της έρευνας του καπνού, ώστε να είναι ποιοτικός, όχι μόνο ανταγωνιστικός, αλλά λιγότερο ή καθόλου βλαπτικός για την υγεία και, ταυτόχρονα, να στηριχτεί και να ενισχυθεί το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών, που σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, ακατάλληλες για άλλες καλλιέργειες, από αιώνες ζουν από αυτή τη μονοκαλλιέργεια, διατηρώντας την ισορροπία και του κοινωνικού ιστού και του οικοσυστήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ