Παρασκευή 18 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Διατάξεις αποδιάρθρωσης

Με τη συζήτηση και ψήφιση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επιμέρους άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση του Α' Θερινού Τμήματος της Βουλής. Η συζήτηση και η τελική ψηφοφορία του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα σε εμβόλιμη συνεδρίαση του Τμήματος. Εκ μέρους του ΚΚΕ, τονίστηκε η κατηγορηματική αντίθεσή του στη συνολική λογική του νομοσχεδίου, που εκφράζεται και στις επιμέρους διατάξεις του.

Δίχως γιατρούς η ύπαιθρος

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας,σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικής αγροτικής υπηρεσίας των γιατρών, η οποία σύμφωνα με το άρθρο 26 του νομοσχεδίου καταργείται. Οπως χαρακτηριστικά είπε: "δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα ταλαιπωρούνται. Δε θα έχουν καν κάποιον ο οποίος θα τους γράψει μια συνταγή φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, εκτός... αν το αναλάβετε με γραμματείς ή άλλο εξωιατρικό προσωπικό". Η απάντηση που δόθηκε από την πλευρά του υπουργού Κ. Γείτονα ήταν ότι "όπου υπηρετούν αγροτικοί γιατροί προσφέρουν ελάχιστες έως μηδαμινές υπηρεσίες", ενώ... "έχουν και μερίδιο της ευθύνης και στο κόστος της δαπάνης για τα φάρμακα, γράφοντας "φασόν"". Παρ' όλα αυτά δεν ανέφερε οτιδήποτε σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται οι άνθρωποι της υπαίθρου, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα το ΚΚΕ έχει επισημάνει πως τα "δίκτυα υγείας", όπως αυτά που επαίρεται ότι θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, είναι άνευ αντικειμένου, αφού δεν προβλέπεται αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Δίκτυα... χωρίς περιεχόμενο

Σχετικά με το θέμα των δικτύων πρωτοβάθμιας υγείας, στην παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού άρθρου ο Απ. Τασούλας, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία λέγοντας πως "εάν ελέγξετε τα στοιχεία προσέλευσης και εισαγωγής ασθενών στα νοσοκομεία, θα δείτε πως κατά κανόνα η σχέση είναι 10 έως 12 προς 1. Δηλαδή 12 προσελεύσεις, μία εισαγωγή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να καταφεύγει στα νοσοκομεία. Αυτό που κάνετε τώρα (σσ ρυθμίσεις νομοσχεδίου) δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος και μπορεί να γίνει κάτω από μία άλλη πολιτική. Ο τόπος έχει ανάγκη από μία ολοκληρωμένη και υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σχεδόν το σύνολο των ειδικοτήτων γιατρών, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, μπορεί και πρέπει να ασκηθεί έξω από το νοσοκομείο, φυσικά με όρους δημοσίου. Αυτό δεν το κάνετε". Για το θεσμό δε του οικογενειακού γιατρού, που προτείνεται ως παραπλήσιο μέτρο με τα δίκτυα πρωτοβάθμιας υγείας από την κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Λέτε ότι θα κάνετε τον οικογενειακό γιατρό, είναι όμως πεντακόσιοι άνθρωποι. Στην ύπαιθρο αυτούς θα στείλουμε, στα αγροτικά ιατρεία αυτούς πάλι θα στείλουμε, στα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αυτούς θα στείλουμε!".

Πάντως το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, μονοπώλησαν οι αντιπαραθέσεις του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ιδίως με τον παλαιότερα υπουργό Υγείας Γιώργο Σούρλα, ειδικά για το θέμα των διοικήσεων των νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ασκήθηκε κριτική σχετικά με το ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η θεσμοθέτηση μιας σειράς νέων διοικητικών οργάνων, που αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών "αναγκών" και διορισμού ημετέρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ