Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα τα «σφάζει» ο ανταγωνισμός!

Ορισμένες «διασκεδαστικές» απόψεις και ισχυρισμοί του πρωθυπουργού

Οι ομιλίες και οι απαντήσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είχαν ένα επιπλέον ενδιαφέρον. Αφησαν να διαφανεί με σαφήνεια ο τρόπος σκέψης και οι (δογματικές) αντιλήψεις ενός «σύγχρονου» διαχειριστή. Αξίζει να επισημανθούν ορισμένες από αυτές.

Α. Τα πάντα τα λύνει ο ανταγωνισμός.

Πλήθος ήταν οι ερωτήσεις για τα μεγάλα άλυτα κοινωνικά προβλήματα (ακρίβεια, ανεργία), τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, την ασυδοσία των ολιγοπωλίων. Ολα όμως, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, θα τα λύσει ο (ανύπαρκτος) ανταγωνισμός. Ιδού:

- Τι θα γίνει με την τοκογλυφία και τη ληστεία των τραπεζών: «Τέτοιου είδους φαινόμενα αντιμετωπίζονται μόνο με μεγαλύτερο ανταγωνισμό». «Η επιτυχής ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής θα συνεισφέρει σε αυτή την κατεύθυνση»(!).

- Τι θα γίνει με τα ολιγοπώλια στο γάλα; «Η απάντηση είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού».

- Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες: «Η λύση εδώ είναι η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός. Αυτή είναι η πραγματική λύση».

- Τι θα γίνει με το μαράζωμα της υπαίθρου και το «υψηλό κόστος» των αγροτικών προϊόντων; «Γίνονται όσες μπορούμε διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να βγει μια ανταγωνιστική αγροτική οικονομία». Ακόμα μπορεί να γίνει «τουριστική ανάπτυξη» και «περιφερειακή ανάπτυξη»...

- Τι θα γίνει με την ανεργία; «Για την αντιμετώπιση του ευρύτερου φαινομένου, πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια η πολιτική των μεταρρυθμίσεων». Δηλαδή, η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση του «εργατικού κόστους». Το ερώτημα και η απάντηση που ακολουθούν ανήκουν στον Κ. Καραμανλή: «Πώς θα γίνει η Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις, πώς θα γεννήσει νέες θέσεις εργασίας; Μειώνοντας τη γραφειοκρατία, αποκρατικοποιώντας δύσκαμπτους δημόσιους οργανισμούς, βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα, προωθώντας τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, εφαρμόζοντας το νόμο για τις ΔΕΚΟ».

Β. Ο ορισμός της «προόδου»: «Πρόοδος σημαίνει να τολμούμε μεταρρυθμίσεις, που αξιώνει το διεθνές περιβάλλον», δηλαδή οι μονοπωλιακοί κολοσσοί.

Γ. Ο ρόλος του κράτους: «Εμείς πιστεύουμε ότι στην οικονομία η λιγότερη παρουσία του Δημοσίου είναι καλή. Χρειαζόμαστε ισχυρή παρουσία του Δημοσίου για να διασφαλίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, για να προστατεύει κοινωνικά δικαιώματα, για να έχει τον αναδιανεμητικό ρόλο του παραγόμενου πλούτου. Αλλά στην οικονομία, και το έχει αποδείξει και η εμπειρία η δική μας - όχι μόνο αυτή, αλλά και η δική μας - δεν οδήγησε σε καλά αποτελέσματα». Γι' αυτό θα προχωρήσει γρήγορα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας... Ταυτόχρονα «το κράτος γίνεται αρωγός της επιχειρηματικότητας».

Δ. Παροχές ίσον αμαρτωλός φαύλος κύκλος: «Οφείλουμε να ξεφύγουμε από το μόνιμο φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, της αύξησης του χρέους, των προεκλογικών παροχών - γιατί έτσι γίνονται αυτά - που μετά οδηγούν σε νέα μέτρα, σε μία ημιπροσπάθεια που κάπως τα συμμαζεύει τα πράγματα και μετά ξεφεύγει πάλι το πράγμα. Αυτά είναι ένας φαύλος κύκλος και θα σας έλεγα αμαρτωλός φαύλος. Εγώ, λοιπόν, λέω ας πάμε σε έναν, ας το ονομάσω έτσι, "ενάρετο κύκλο" όπου κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια, νοικοκυρεύουμε τον οίκο μας - με δυσκολία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και κάποτε με θυσίες».


Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φαύλος κύκλος(2018-03-08 00:00:00.0)
Απειλητικά πανηγύρια(2013-09-28 00:00:00.0)
Πάνω απ' όλα η ελεύθερη αγορά(2008-06-28 00:00:00.0)
Εγγυητής των υπερκερδών του κεφαλαίου(2006-09-12 00:00:00.0)
Απόσυρση του ΠΔ ζητά η ΝΔ(2000-06-14 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο ελέγχου μονοπωλίων(1995-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ