Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
Εγγυητής των υπερκερδών του κεφαλαίου
  • Εντατικοποίηση των ρυθμών των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή Παιδεία, Ασφαλιστικό και αποκρατικοποιήσεις
  • Χωρίς τέλος η λιτότητα
  • Αμαρτωλός φαύλος κύκλος οι παροχές προς τους οικονομικά ασθενέστερους

Motion Team

(Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Θεματοφύλακας και εγγυητής της αδιατάρακτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων εμφανίστηκε πιο ξεκάθαρα από ποτέ ο Κ. Καραμανλής, εξαντλώντας την «κοινωνική ευαισθησία» του στα ψίχουλα που πέφτουν από το μεγάλο φαγοπότι των αφεντικών.

Ο πρωθυπουργός και στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ δεν άφησε κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις και το πολιτικό μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Η κυβέρνηση «υπάρχει», για να στηρίζει με κάθε μέσο το μεγάλο κεφάλαιο και σε αυτό αναθέτει τη «λύση» των κοινωνικών προβλημάτων (φτώχεια, ανεργία, ακρίβεια, παιδεία, υγεία, περιβάλλον, κ.ο.κ.). Ουσιαστικά, ο Κ. Καραμανλής παρέδωσε τα λαϊκά στρώματα βορά στα μεγαθήρια της αγοράς, ισχυριζόμενος μάλιστα ανερυθρίαστα ότι αυτό είναι ο ορισμός της προοδευτικής μεταρρύθμισης (!).

Από τις απαντήσεις που έδωσε ο Κ. Καραμανλής προκύπτει πεντακάθαρα ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες με αιχμή την Παιδεία, το Ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, θα συνεχιστεί χωρίς ανάσα η αιώνια λιτότητα... Παράλληλα, αποδοκίμασε τις παροχές προς τους «οικονομικά ασθενέστερους», τις οποίες στιγμάτισε ως «αμαρτωλό φαύλο κύκλο» (σ.σ. αντίθετα τα τρομακτικά υπερκέρδη των εταιρειών είναι «ευλογία θεού»...).

Επικαλέστηκε πάλι το σαθρό και προκλητικό επιχείρημα των αντοχών της οικονομίας όταν ήρθε αντιμέτωπος με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και φυσικά δεν μπόρεσε να παραδεχτεί ότι η πολιτική του έχει αποτύχει παταγωδώς, αφού όχι μόνο δε λύνει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, αλλά τα οξύνει και διευρύνει το κοινωνικό χάσμα μεταξύ πλούτου και φτώχειας.

Προκλητική η στάση του Κ. Καραμανλή ακόμα και απέναντι στα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα, στα οποία έβαλε ...όριο επιβίωσης «την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης»(!). «Ναι, η δέσμευση είναι ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που υπάρχει για να διευκολύνουμε τους όρους ζωής των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας, στο όριο βέβαια που δε θα υποθηκεύσουμε την πορεία εξυγίανσης και νοικοκυρέματος», είπε έμπλεος περηφάνιας...

Ο Κ. Καραμανλής αν και εμφανίστηκε με τον αέρα του «πολιτικά κυρίαρχου», λόγω της υποστήριξης της πλουτοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ωστόσο δεν έκρυψε ότι ετοιμάζει νέες αλυσίδες για τους «απείθαρχους» όπως ο περιορισμός του δικαιώματος στις διαδηλώσεις. Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Αυτό που δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός είναι ότι «ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος και θα τον ακολουθήσουμε με συνέπεια». Αναφέρθηκε όμως και σε επιμέρους «μεταρρυθμίσεις»:

- Παιδεία: Ξεκάθαρη βούληση. Ξεκαθάρισε ότι «η πολιτική βούληση είναι ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει», προειδοποιώντας ότι εξαντλούνται τα χρονικά όρια του «διαλόγου», που, όπως είπε, «έγινε διάλογος μακρός στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας». Απέφυγε, όμως, να αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Οσο για την αύξηση των δαπανών αυτή «πρέπει σταδιακά να αυξηθεί»...

- Ασφαλιστικό: Κατασκευή συναίνεσης. Στόχος της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα, είναι να ωριμάσει τις προϋποθέσεις, ώστε μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές να έρθει μια συνολική ανατροπή. «Αποτύπωση, ανάλυση, ταξινόμηση τώρα, και η όποια κυβέρνηση προκύψει θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το κατ' ευχήν συμφωνημένο υλικό, για να προχωρήσει στον τελικό διάλογο για τις πολιτικές ρυθμίσεις», είναι η μεθόδευση που θα ακολουθηθεί για να βάλουν πλάτη και οι λοιποί συνεταίροι της αντιλαϊκής επίθεσης.

- Αποκρατικοποιήσεις: Μετά την Εμπορική και τον ΟΤΕ, σειρά παίρνει η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, πράγμα το οποίο, πιθανότατα, θα αναφέρεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας. Η συρρίκνωση του ρόλου του κράτους στην οικονομία «είναι ουσιαστικό τμήμα της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Απαραίτητη προϋπόθεση, η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, δηλαδή η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και ο περιορισμός του «εργατικού κόστους». «Ο νόμος για τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί πλήρως», είπε προς αποφυγή παρερμηνειών...

- Ολυμπιακή: «Είναι δεδομένη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει» το ξεπούλημα, ενώ υπάρχει και «επενδυτικό ενδιαφέρον». Αυτό που απομένει είναι να «καταλήξουν» τα παζάρια.

- Λιτότητα: Δίχως ημερομηνία λήξης: «Δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου, έχει ακόμα ανηφόρα η δημοσιονομική προσαρμογή», είπε χαρακτηριστικά.

- Αγρότες: Στο έλεος της νέας ΚΑΠ. Αδυναμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αγροτών δήλωσε έμμεσα ο Κ. Καραμανλής, παραδίνοντάς τους «στην ανταγωνιστική αγροτική οικονομία» και παραδεχόμενος ότι υπάρχουν πράγματα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 18% στο 8%, δε γίνονται...

- Περιορισμός στις διαδηλώσεις: «Ισχύει ό,τι έχει πει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Το θέμα είναι υπαρκτό. Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί ότι κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό. Αλλά αυτό δε γίνεται ούτε με κατασταλτικό τρόπο, ούτε με επιβολή. Χρειάζεται μια συνεννόηση. Ελπίζω αυτή η συνεννόηση να προχωρήσει», δήλωσε και τα είπε όλα...

- Υποκλοπές: Αυλαία στις έρευνες... Ουσιαστικά, έστειλε σήμα τερματισμού των ερευνών και συγκάλυψης της υπόθεσης, αθωώνοντας τους μηχανισμούς της μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. «Αυτό μπορούσαμε να κάνουμε, αυτό κάνουμε», υποστήριξε με ύφος «αθώου»...

- Πρόωρες εκλογές: «Εχουμε πολύ μεγάλη ατζέντα στο χρόνο που απομένει για τη θητεία μας και αυτό σημαίνει ότι τέτοιες σκέψεις (σ.σ. για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες) είναι εκτός τουλάχιστον του δικού μου μυαλού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ