Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απελευθέρωση των πέντε Κουβανών

Καθήκον κάθε ανθρώπου που δεν ανέχεται και δε συμβιβάζεται με τ' άδικο και την αυθαιρεσία των ιμπεριαλιστών, είναι η έκφραση με κάθε πρόσφορο τρόπο αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς ήρωες, που επί 8 ολόκληρα χρόνια κρατούνται δέσμιοι στις φυλακές των ΗΠΑ, με τη χαλκευμένη κατηγορία της κατασκοπίας. Διέπραξαν το «αδίκημα» να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και την κουβανική επανάσταση απ' όσους την επιβουλεύονται, «αδίκημα» βαρύ για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που έχει «στοχοθετήσει» από καιρό την Κούβα και παλεύει ενάντιά της με νύχια και δόντια.

Από σήμερα 12 Σεπτέμβρη αρχίζει η παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης, που θα διαρκέσει ως τις 6 Οκτώβρη, ώστε με συγκέντρωση υπογραφών, διοργάνωση ποικιλόμορφων εκδηλώσεων αλληλεγγύης κλπ. να σπάσει το φράγμα της σιωπής που έχει σκεπάσει αυτή την υπόθεση, να διατρανωθεί το δημοκρατικό αίτημα για την άμεση απελευθέρωση των πέντε και να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνουμε ότι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές δεν κατόρθωσαν να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία της κατασκοπίας, παρά ταύτα εξακολουθούν να κρατούν τους πέντε Κουβανούς σιδηροδέσμιους. Κι αυτό όταν πίσω από τα κάγκελα θα έπρεπε να βρίσκονται όλοι εκείνοι για τους οποίους οι Κουβανοί αγωνιστές συγκέντρωσαν στοιχεία - τα οποία παρέδωσαν στις αμερικάνικες αρχές - που αποδεικνύουν ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε βάρος της Κούβας. Αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι, οι πράξεις τους και οι σχεδιασμοί τους ήταν και είναι συμβατοί με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ να ανακόψουν την πορεία της κουβανικής επανάστασης.

Η σύλληψη και φυλάκιση των Κουβανών πατριωτών, όλα όσα έχουν διαδραματιστεί αυτά τα οκτώ χρόνια, κραυγάζουν για την πολιτική σκοπιμότητά τους, εντάσσονται στη γενικότερη αντικουβανική εκστρατεία και αποπνέουν μίσος απέναντι στο νησί της επανάστασης και τον περήφανο λαό του. Για τους λαούς όλου του κόσμου οι πέντε Κουβανοί αποτελούν ζωντανό παράδειγμα αυτοθυσίας και αξίζουν την αλληλεγγύη κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου. Στη χώρα μας άρχισε ήδη, με πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, η συγκέντρωση υπογραφών. Στο σχετικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αμέσως προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων. Ενέργεια που πρέπει να βρει συνεχιστές στην καμπάνια. Κρίνεται αναγκαία η ανταπόκριση κάθε δημοκράτη, φιλειρηνιστή, προοδευτικού ανθρώπου, κάθε ενός που δεν ανέχεται τη βάναυση καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ακόμα και όσων κριτικά στέκονται απέναντι στην Κούβα.

Η πλατιά έκφραση αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς που παράνομα κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ είναι χρέος, καθήκον απέναντι στα υψηλά ιδανικά που εκείνοι υπερασπίζονται, πληρώνοντας αυτό το τίμημα, αλλά και απέναντι στην πάλη για περιφρούρηση δικαιωμάτων κατακτημένων με αίμα που ο ιμπεριαλισμός τσαλαπατά. Οι μαζικοί φορείς, τα συνδικάτα, συνολικά το λαϊκό και εργατικό κίνημα μπορούν να συμβάλλουν, αναπτύσσοντας δραστηριότητες, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, στην ενίσχυση του αιτήματος για την άμεση αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ