Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2006
Στρώνουν κι άλλο χαλί στη δράση του κεφαλαίου

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μια νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας είναι η κυβέρνηση, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και τα κόμματα που βρίσκονται στην ηγεσία της (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) με σαφή κατεύθυνση να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι δράσης του κεφαλαίου. Η ανάπτυξη της χώρας που «ευαγγελίζονται» οι υπερασπιστές του συστήματος, μέσα από τη νέα δομή προϋποθέτει «ισχυρούς» διοικητικούς μηχανισμούς, που θα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Με δεδομένο ότι δε μιλάμε για ανάπτυξη σε όφελος του λαού, καθώς αυτό προϋποθέτει όχι νέες δομές, αλλά διαφορετική πολιτική, ξεκίνησε χτες και επίσημα, με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, ο λεγόμενος εθνικός διάλογος για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η πρώτη αυτή συζήτηση έδειξε ότι μέσα στο 2006 η κυβέρνηση θα έχει νομοθετήσει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία ενός σχήματος μητροπολιτικού δήμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα αναλάβει την άσκηση υπερτοπικών αρμοδιοτήτων.

Αμφότερες πλευρές συμφώνησαν στην «ανάγκη» ενίσχυσης της «αποκέντρωσης», όπως νοείται η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από τις βαθμίδες Αυτοδιοίκησης, δηλαδή η προώθηση των επιλογών της ΕΕ και η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι η πολιτική επιλογή της νέας δομής συνοδεύεται από τη μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων σε αυτή, τις οποίες θα κληθεί να ασκήσει σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο και φορολογώντας τους δημότες, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος από το οικονομικό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό, της δημιουργίας δηλαδή «ισχυρών» μηχανισμών, που θα μπορούν σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο να ασκούν αρμοδιότητες που ήδη ασκούν οι φορείς Αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλες κρατικού χαρακτήρα (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια κ.ά.), υπηρετώντας τον κυβερνητικό στόχο του «λιγότερου κράτους», εντάσσεται και η συγκρότηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης. Το σχήμα που θα επιλεγεί και ο χρόνος εφαρμογής του μένει να καταληχθούν, ωστόσο από την πλευρά της ΚΕΔΚΕ φαίνεται να προκρίνεται η συγκρότηση δευτεροβάθμιου μητροπολιτικού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ για τη νέα δομή της χώρας συμπληρώνουν: Η δημιουργία μεγάλων και ισχυρότερων δήμων, δηλαδή η μείωση του αριθμού τους. Η θεσμοθέτηση, ως β' βαθμού, αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στην οποία θα μετέχουν οι σημερινές Νομαρχίες ως διαμερίσματα, με εφαρμογή από το 2010. Τέλος, η προώθηση της φορολογικής αποκέντρωσης, όπως συγκαλυμμένα χαρακτηρίζεται η βούληση της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, να μπορούν οι δήμοι να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους, με πρόσχημα τη δήθεν αυτονομία του θεσμού.

Κατά τα άλλα, η ΚΕΔΚΕ φέρεται χτες να εξέφρασε τις διαμαρτυρίες της στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η επιστροφή των παρακρατημένων πόρων υπέρ της ΤΑ, που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής. Οταν:

  • Συμφωνεί πως το ποσό που πρέπει να αποδοθεί είναι 1,7 δισ. ευρώ, τη στιγμή που φτάνει τα 9 δισ. ευρώ.
  • Καμία ουσιαστική κίνηση διεκδίκησης δεν έχει κάνει, αντίθετα έχει προτείνει και μείωση της κρατικής επιχορήγησης εφόσον θεσμοθετηθεί η φορολογική δυνατότητα των δήμων και απόδοση αυτής κατά κύριο λόγο στους ΟΤΑ που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα. Αυτό εξυπηρετεί και το Ταμείο Συνοχής της Αυτοδιοίκησης που προτείνεται.

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής είπε ότι μέχρι τα τέλη Ιούνη θα... υπάρχει εξέλιξη για τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους. Ο ίδιος παρέπεμψε σε διάλογο σχετικά με τον αριθμό και τα γεωγραφικά όρια των περιφερειών, ενώ εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο αναγκαστικών συνενώσεων των δήμων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ