Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ»
Να καταργηθεί η υπηρεσία ασφάλειας

Την κατάργηση της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Ελέγχου στο Μετρό, ζητούν μεταξύ άλλων από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, εξηγούν πως στην «ΑΜΕΛ ΑΕ λειτουργεί Υπηρεσία Ασφαλείας και Ελέγχου (ΥΑΣΕΛ) για τον έλεγχο της παραβατικότητας των επιβατών του Μετρό. Στο πλαίσιο λειτουργίας που καθόρισε η εταιρία, αναφέρει ότι είναι αρμόδια για τον έλεγχο καταβολής κομίστρου, καθώς και για την εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 11 του Ν. 3082/02, για τη ρύθμιση θεματικών επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών».

Ομως, όπως εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ «η ΥΑΣΕΛ με βάση το επίσημο περιοδικό της ΑΜΕΛ ΑΕ, λειτουργεί με το δόγμα της "μηδενικής ανοχής", γνωστό ως στρατιωτικό δόγμα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Στελέχη της ΥΑΣΕΛ έχουν μετάσχει σε αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία έχει άμεση συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και ειδικότερα τη ΓΑΔΑ, για οποιοδήποτε θέμα, ακόμα και για πολιτικές συγκεντρώσεις».

Ετσι, «επειδή τα παραπάνω αφορούν Υπηρεσία που μεταφέρει επιβατικό κοινό», ρωτούν τους υπουργούς: «Εχει λάβει η ΑΜΕΛ ΑΕ σχετική άδεια και αν ναι, από ποιον αρμόδιο φορέα, για να λειτουργεί Υπηρεσία Ασφαλείας, όπως φαίνεται από τον τίτλο της και τις δραστηριότητές της; Ποια είναι τα τελικά όρια παρέμβασης αυτής της Υπηρεσίας, που έχει λάβει μέρος ακόμα και σε αντιτρομοκρατικές ασκήσεις; Εχει εγκριθεί και αν ναι, από ποιον αρμόδιο φορέα, η στολή του προσωπικού της ΥΑΣΕΛ, αφού αυτή φέρει σαφή αστυνομικά χαρακτηριστικά και διαφέρει από του υπόλοιπου προσωπικού; Για ποιο λόγο η συγκεκριμένη στολή αγοράστηκε με απ' ευθείας ανάθεση από τις ΗΠΑ; Με ποιον τρόπο νομιμοποιείται η ΑΜΕΛ ΑΕ να εφαρμόζει διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3080/02 και μάλιστα να ορίζει ως αρμόδια γι' αυτό την ΥΑΣΕΛ; Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ίδρυση Αστυνομίας Μεταφορών και ποια μέτρα θα πάρει, για την άμεση κατάργηση της "σκιώδους αστυνομίας" στο Μετρό;».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org