Πέμπτη 8 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΠΡΑΪΑΝ ΡΟΜΠΙΝΣ
Το σκυλολόι

Ο εισαγγελέας σκύλος και τα παιδιά του!
Ο εισαγγελέας σκύλος και τα παιδιά του!
Εχω ένα ερώτημα, το οποίο, παρότι το έχω απαντήσει στον εαυτό μου, θέλω να το μοιραστώ μαζί σας! Κάθε φορά που γράφω για άθλιες ταινίες έρχεται και ξανάρχεται στη σκέψη μου το ίδιο ερώτημα: «Μήπως θα ήταν καλύτερα να τις αγνοήσω»; Βέβαια, αμέσως, έρχεται η λογική απάντηση. Και αν εγώ, εμείς, τις αγνοήσουμε, αυτές θα είναι εκεί και θα κάνουν τη ζημιά τους! Η πραγματικότητα δεν αλλάζει όταν σφυρίζουμε αδιάφορα! Επίθεση αυτές, σε εμάς; Επίθεση και εμείς, σε αυτές! Για μάχη πρόκειται. Για ιδεολογική μάχη. Επάνω τους, λοιπόν, για να μη μας κατατροπώσουν!

Ακούστε τίτλο και βγάλτε συμπεράσματα! «Το Σκυλολόι»! Ενας Αμερικανός κυρ-εισαγγελέας μεταμορφώνεται (κατά το δοκούν) πότε σε σκύλο και πότε σε άνθρωπο! Αυτό του δίνει την ευκαιρία, πέρα από τα χαζά κωμικά επεισόδια στα οποία μπλέκεται ή και τα οποία προκαλεί ο ίδιος, να μαθαίνει, λέει, τον κόσμο και τη ζωή καλύτερα! Σαν εισαγγελέας, ο άθλιος, δεν έχει αυτή την ευκαιρία! Γουβ, βρε!

Με το τέλος της ταινίας τα πράγματα αποκαθίστανται στο ακέραιο! Το τρίπτυχο της αμερικανικής προπαγάνδας, «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σημειώνει μια ακόμα περιφανή νίκη! Οι κακοί θα οδηγηθούν στη φυλακή και αυτός στην οικογένειά του, την οποία, λόγω του καθήκοντος, αλλά και της στενοκεφαλιάς του, είχε παραμελήσει!

Ταινία για υπανάπτυκτους και για πολύ μωρά παιδιά! Στο κακόγουστο περιεχόμενό της προστίθεται και η κακόγουστη φόρμα της. Θυμίζουμε, για τους ιστορικούς, και για την επιμονή των κατασκευαστών του, πως «Το Σκυλολόι» ξεκίνησε να γαβγίζει (ασπρόμαυρα) το 1959. Το 1976 ξαναγάβγισε, έγχρωμα αυτή τη φορά! Το 2006, έτσι ξαφνικά και χωρίς λόγο, ξαναγυρίζεται και ξαναβγαίνει στις αίθουσες! Η μόνη αλλαγή, η μόνη προσθήκη στην τελευταία ταινία, από την πρώτη, είναι οι σημερινές δυνατότητες της κινηματογραφικής μεταμόρφωσης ενός ανθρώπου σε σκύλο. Και το ταλέντο των ...σκύλων να υποκρίνονται! Οι άνθρωποι - ηθοποιοί, τι να υποκριθούν οι συνένοχοι; Μήπως έχουν ρόλους να υπερασπιστούν; Ξόανα είναι και τα ξόανα υποδύονται!

Παίζουν: Τιμ Αλεν, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κρίστιν Ντέιβις.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org