Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Πλατιά συσπείρωση στο πλαίσιο που προτείνει το ΚΚΕ

Συγκέντρωση χτες το βράδυ με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα για την πιο πλατιά συσπείρωση γύρω από το πλαίσιο που προτείνει το ΚΚΕ, για την ανάδειξη και στην Αυτοδιοίκηση εκείνων των δυνάμεων που ήδη στην πράξη έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να παλεύουν και να διεκδικούν με συνέπεια κατακτήσεις για το λαό, απηύθυνε, χτες το βράδυ, από την Καλλιθέα, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση που οργάνωσε η ΚΟ Αθήνας του Κόμματος για την παρουσίαση του πλαισίου συσπείρωσης που προτείνει το ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε, επίσης, η πρόταση του ΚΚΕ για τον υποψήφιο δήμαρχο στην Καλλιθέα, που είναι ο Βασίλης Δημόπουλος, πρόταση που συναντά ήδη την υποστήριξη του ΔΗΚΚΙ και της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών.

Καταδικάστε τους και εκλογικά

Με μια σύντομη αναφορά στο θέμα των υποκλοπών ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε αρχικά ότι δεν μπορούν να υπάρχουν νόμιμες και παράνομες υποκλοπές και κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εμφανίζεται «αρχάγγελος της κάθαρσης» όντας ο ίδιος και το κόμμα του μέρος του συστήματος που δημιουργεί το πρόβλημα.

Κάλεσε την εργατική τάξη με ψυχραιμία να αντιμετωπίσει τα πραγματικά δεδομένα της ζωής της και τόνισε πως σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια γενικευμένη επίθεση από τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Νέα δεινά, τόνισε, απειλούν τα λαϊκά στρώματα. Εκανε ειδική αναφορά στην «οδηγία Μπολκεστάιν», στις παραβιάσεις στο ωράριο, στους μισθούς, στις συνθήκες εργασίας, στον αυταρχισμό και στην καταστολή.

«Καθώς η χρονιά που διανύουμε - σε κάθε περίπτωση - είναι και εκλογική χρονιά, αυτή η επίθεση πρέπει να απαντηθεί και εκλογικά», τόνισε.

Σήμερα, συνέχισε, με μεγαλύτερη ένταση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγωνίζονται για το ποιος μπορεί να προωθήσει καλύτερα τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, του κεφαλαίου συνολικά.

Αποψη από την κατάμεστη αίθουσα στο δημαρχείο Καλλιθέας
Αποψη από την κατάμεστη αίθουσα στο δημαρχείο Καλλιθέας
«Σ' αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, ήδη παίζει, καλείται να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση των κεντρικών στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου. Οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής - όπου συγκεντρώνεται και ο μισός πληθυσμός της χώρας - ανεξάρτητα από τους "γαλάζιους", "πράσινους" ή "ροζ" διαχειριστές τους, πρωτοστατούν σε αυτή την κατεύθυνση με τις πολιτικές που εφαρμόζουν, οξύνουν τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, των γυναικών: Ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και επέκταση των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών, παράδοση στο κεφάλαιο και των τελευταίων δημόσιων ελεύθερων χώρων, απουσία κάθε αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ αντίθετα το ένα μετά το άλλο τα μέτρα που παίρνονται είναι προς όφελος του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου».

«Στο σύνολο των δήμων του Λεκανοπεδίου, συμπλήρωσε, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ακολουθούν την ίδια πολιτική, ανεξάρτητα ποιος είναι στη διοίκηση. Σε όλους τους δήμους κύρια πηγή εσόδων είναι τα τέλη. Το 75% των εσόδων προέρχεται από τους δημότες και μόνο το 25% από τους κρατικούς πόρους. Επίσης, με τις πρόσθετες αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους δήμους από το κράτος (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, φύλακες σχολείων, ΚΕΠ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.ά.) οι δήμοι βοηθάνε την κεντρική εξουσία να υλοποιήσει το πρόγραμμά της σε βάρος του λαού. Για παράδειγμα, για τη συντήρηση των σχολείων η κυβέρνηση διαθέτει λιγότερο από το 50%, για τους παιδικούς σταθμούς 30%, για τις αθλητικές εγκαταστάσεις τίποτα. Το βάρος το πληρώνουν οι δημότες».

Σ' αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο ομιλητής, τα λαϊκά στρώματα καλούνται να διαλέξουν «παράγκα», να διαλέξουν ποιος διαχειριστής εξυπηρετεί καλύτερα ποιο αφεντικό. Στο όνομα των τοπικών εκλογών, επιχειρείται ήδη να μείνει στο απυρόβλητο η γενική πολιτική. Ετσι, εκπρόσωποι κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική, τοπικά θα εμφανίζονται ως αθώοι, καλοί άνθρωποι, που τοπικά θα δίνουν λύσεις. Είναι απάτη! Κανένα τοπικό πρόβλημα δεν είναι αξεχώριστο από τη γενική πολιτική. Τα στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική, δεν μπορούν τοπικά να εμφανίζονται ως αθώοι του αίματος. Αυτό ισχύει και για τους εκπροσώπους της ΝΔ και αυτούς του ΠΑΣΟΚ και εκείνους του ΣΥΝ. Οι τελευταίοι, μάλιστα, επιχειρούν τώρα να δηλώσουν "αυτόνομοι" - αιρετοί δήθεν της τοπικής κοινωνίας, που δεν προχωρούν κεντρικά σε κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη έχει μακρύνει ο κατάλογος της κοινής τους συνυποψηφιότητας σε "τοπικό επίπεδο"».

Κριτήριο ψήφου

«Κάθε τοπικό ψηφοδέλτιο, τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, έχει τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων και υλοποιεί με ευλάβεια κεντρικές πολιτικές επιλογές. Στη βάση αυτή πρέπει να κριθούν από τους εργαζόμενους. Βασικό κριτήριο, λοιπόν, είναι ποιο κόμμα στηρίζει τους συνδυασμούς στους δήμους και στις νομαρχίες.

Η ΝΔ υιοθέτησε όλους τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στα δικαιώματα του λαού. Ψήφισε πρόσθετους νόμους που συρρικνώνουν παραπέρα μισθούς - μεροκάματα, δικαιώματα.

Το ΠΑΣΟΚ ενώ συμφωνεί σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα με τη ΝΔ, διαμαρτύρεται επί της διαδικασίας.

Ο ΣΥΝ έχει ψηφίσει όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω της ΤΑ. Πήρε ενεργό μέρος στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών, είτε μέσα από τα κοινά ψηφοδέλτια συνεργασίας και συνδιαχείρισης με το ΠΑΣΟΚ, είτε ως συναινετική αντιπολίτευση.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ έχουν συνυπογράψει σε ΚΕΔΚΕ και Τοπικές Ενώσεις Δήμων το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Αυτοδιοίκηση.

Κανείς να μην ξεγελαστεί!».

«Το ΚΚΕ, συμπλήρωσε ο ομιλητής, έχει καλέσει αρκετά έγκαιρα τους εργαζόμενους να εκφράσουν και στην κάλπη ατόφια τη δυσαρέσκειά τους για την εφαρμοζόμενη πολιτική και τους εκφραστές της. Να διεκδικήσουν μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ισχυρή συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, συστράτευση των νέων, των γυναικών. Μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που πρέπει να αναζητάει έκφραση και στο πολιτικό επίπεδο.

Ποιος με ποιον, είναι το ερώτημα.

Είναι γενικευμένη πολιτική μάχη

Το ΚΚΕ απορρίπτει συμμαχίες που εκφράζουν συναλλαγή με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απορρίπτει συνεργασίες με τις δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού, με τις δυνάμεις της διγλωσσίας. Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΚΚΕ σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, ούτε άμεση, ούτε έμμεση. Με τα κόμματα αυτά έχουμε ριζικές διαφορές και στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης.

Οι τοπικές εκλογές αποκτούν αντικειμενικά χαρακτήρα γενικευμένης πολιτικής μάχης.

Για ν' αντιμετωπιστεί η αντιλαϊκή πολιτική πρέπει οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μειωθούν και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καμιά εμπιστοσύνη, επίσης, δεν πρέπει να υπάρχει στον ΣΥΝ και στους συνδυασμούς του.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, ριζοσπαστικές κινήσεις και οργανώσεις, τους αγωνιστές που παλεύουν στον τομέα του περιβάλλοντος, στον τομέα του πολιτισμού, στα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους, να ενισχύσουν το πλαίσιο αγωνιστικής συσπείρωσης που προτείνει το ΚΚΕ, να πάρουν τη θέση που τους ανήκει σ' αυτό το μέτωπο.

Αγωνιστική συσπείρωση

Δίνουμε ενιαία τη μάχη και στις νομαρχίες και στους δήμους. Συγκροτούμε ψηφοδέλτια μάχης για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης και στην Αυτοδιοίκηση και συνολικότερα στην κοινωνία. Στις προηγούμενες εκλογές, σε πολλές περιπτώσεις συνεργαστήκαμε με δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ. Στις φετινές εκλογές θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γενικευτεί αυτή η συνεργασία. Επιπλέον, σήμερα, τη θέση τους σ' αυτό το μέτωπο παίρνουν δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών. Κι αυτό το μέτωπο διευρύνεται διαρκώς με δυνάμεις που ξανά και ξανά έχουμε συναντηθεί στους αγώνες, δυνάμεις που έχουμε συναντηθεί και στο ΠΑΜΕ και στην ΠΑΣΥ.

Εχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες να δώσουμε. Ηδη για την ερχόμενη Τρίτη οργανώνονται σε όλη τη χώρα συλλαλητήρια από το ΠΑΜΕ. Η γενικευμένη επίθεση που εξαπολύεται από τα μονοπώλια σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να απαντηθεί με συγκεκριμένη συσπείρωση και πλαίσιο αγώνα τέτοιο που να φέρνει όφελος για το λαό. Η αντιμετώπιση της πολιτικής που δυναστεύει τα λαϊκά στρώματα απαιτεί άλλους συσχετισμούς δύναμης παντού. Δηλαδή και στην Αυτοδιοίκηση. Σας καλούμε να στήσετε παντού εκλογικές επιτροπές στήριξης αυτής της συσπείρωσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ