Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ»
Χαλκεύουν νέα δεσμά!

Πρόκειται για αντισυνταγματική «συμφωνία παράδοσης», που μετατρέπει παγίως τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε στρατό κατοχής, είπε στη Βουλή η Λ. Κανέλλη

Την άμεση απόσυρση του «Μνημονίου Συμφωνίας και Συναντίληψης» ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ που προτάθηκε για κύρωση από την κυβέρνηση στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής απαίτησε χτες το ΚΚΕ. Η εισηγήτρια του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη έκανε λόγο για «μεταχρονολογημένη συμφωνία παράδοσης», μετατρέποντας πάγια τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε «στρατό κατοχής». Η προτεινόμενη ρύθμιση ψηφίστηκε χτες μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους παραχωρήσεις πρέπει να γίνονται με ...ανταλλάγματα.

«Κατάπτυστο», «αντισυνταγματικό» και «νομοσχέδιο παράδοσης της χώρας» ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε για την προτεινόμενη ρύθμιση η Λ. Κανέλλη. Αναφερόμενη στην ουσία του νομοθετήματος, τόνισε ότι αποτελεί «συμφωνία παράδοσης της χώρας, ως να ηττήθηκε η Ιαπωνία μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι» και ισοδυναμεί με το «να εξουσιοδοτήσουμε έναν αντιπτέραρχο να παραδώσει τη χώρα»! Οπως σημείωσε, πρόκειται για ένα ...«μνημόνιο συναντίληψης» που «πάτε να το περιβάλλετε με την ισχύ διμερούς συμφωνίας που θα κάνει το σύνταγμα κουρέλι».

Σχολιάζοντας τις πολυποίκιλες παραχωρήσεις που προβλέπουν τα άρθρα του προτεινόμενου νόμου, η Λ. Κανέλλη τόνισε πως «ο ΝΑΤΟικός διοικητής είναι ο απόλυτος άρχων», με τη «γενική άδεια που δίνεται εν λευκώ στον διοικητή του ΝΑΤΟ» (σ.σ αρ. 3 του νομοθετήματος). Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ΝΑΤΟικός διοικητής «αποφασίζει τι θέλει, πού θέλει να πάει, ποιες δυνάμεις θα φέρει κι αν διαφωνεί κανείς λύνει και τη διαφορά», ενώ η υποχρέωση που θα έχει η συμμαχία θα είναι «απλώς να μας ειδοποιούν»! Επίσης, πρόσθεσε ότι με τα άρθρα του νόμου «επιτρέπεται σε δυνάμεις του ΝΑΤΟ να κατέχουν ατομική ιδιοκτησία» και ότι «θα κανονίζει το ΝΑΤΟ αν θα χρειαστεί τμήμα από την αστυνομία ή άλλες υπηρεσίες». Ιδιαίτερα στάθηκε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, στην πρόβλεψη για την ισχύ των διατάξεων σε περιόδους «ειρήνης» ή « διεθνών κρίσεων» επισημαίνοντας ότι το ελληνικό σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια τον όρο «κατάσταση πολιορκίας» και αφορά στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και δεν αφορά «ασύμμετρες απειλές απροσδιόριστες ανάλογα με τα συμφέροντα». Τέλος, η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε στην προβλεπόμενη υποχρέωση της Ελλάδας για προστασία όλων των πληροφοριών σχετικά με τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, τονίζοντας πως οτιδήποτε και αν κάνει το ΝΑΤΟ (π.χ. μεταφορά πυρηνικών) «αναλαμβάνει η χώρα την υποχρέωση να μην αποκαλύπτονται ποτέ αυτές οι πληροφορίες», σημειώνοντας ότι επί της ουσίας η κυβέρνηση νομοθετεί, προκειμένου «να υπακούετε στην εντολή δυνάμεων κατοχής»!

Ειδικά για την κάλυψη που παρέχει η προτεινόμενη ρύθμιση σε πρακτικές σκανδαλωδών παραχωρήσεων στο ΝΑΤΟ κατά το παρελθόν, η εισηγήτρια του ΚΚΕ επισήμανε ότι «το φέρνετε για να νομιμοποιήσετε την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία», θυμίζοντας πως όταν επιτράπηκε η διέλευση στρατευμάτων από την Ελλάδα, «εμείς διαμαρτυρόμασταν ότι παραβιάζεται άρθρο του Συντάγματος». Εκανε, παράλληλα, λόγο για «πλήρη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε μετέπειτα χρόνο» αναρωτώμενη ρητορικά αν «θα έχουμε διμερείς συμφωνίες σε ύστερο χρόνο». Θέτοντας επίσης τη δικαστική διάσταση, σημείωσε ότι «αφαιρείτε τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε κανένα δικαστήριο εδώ, ό,τι κι αν γίνει με τις δυνάμεις κατοχής».

«`Η μετέχουμε ή δε μετέχουμε στο ΝΑΤΟ»! Την απάντηση αυτή έδωσε στις επικρίσεις ο υφυπουργός Αμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις». Παράλληλα, επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι, λέγοντας ότι «εμείς θα έχουμε τον πρώτο λόγο», σε περίπτωση προτάσεων από το ΝΑΤΟ, άρα αυτό αποτελεί «ασφαλιστική δικλείδα». Επίσης, ο υφυπουργός Αμυνας δήλωσε ότι στο παρελθόν «τέτοιες συμφωνίες υπέγραφαν οι αξιωματικοί μόνοι τους και δεν έπαιρνε κανένας είδηση»!

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκε χτες ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τόλιος, αφού η κυβέρνηση Σημίτη ήταν αυτή που είχε διαπραγματευτεί και συμμετάσχει στις διαδικασίες προετοιμασίες του εν λόγω μνημονίου και απαιτήθηκε η παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής, προκειμένου να διευκρινιστεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει. Πάντως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε ...«ερωτήματα σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα», ενώ ο Π. Ευθυμίου μέμφθηκε την κυβέρνηση για αλλαγή της στάσης σε σχέση με το παρελθόν όπου - όπως είπε - είχαμε «συγκυριακή και ελεγχόμενη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας» με διάλογο σε πολιτικό επίπεδο!

Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει ο ΣΥΝ, μέσω του εισηγητή του Ν. Κωνσταντόπουλου.

  • Χτες σε άλλη επιτροπή της Βουλής, το ΚΚΕ καταψήφισε την κύρωση συμφωνίας για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» με τις παρευξείνιες χώρες που πρότεινε η κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά είπε, σχολιάζοντας ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος «ψηφίζετε όλα τα ...αντιτρομοκρατικά και μετά ζητάτε να μάθετε τι έγινε με τις υποκλοπές». Τη συμφωνία ψήφισαν χτες μόνον οι βουλευτές της ΝΔ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ