Τρίτη 14 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμπάνια αλληλεγγύης στην ΚΕΝ Τσεχίας

Στην ιστοσελίδα http://4KSM.kke.gr ήδη υπογράφουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Πράγα με τη συμμετοχή των νεολαίων Τσέχων κομμουνιστών

Associated Press

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Πράγα με τη συμμετοχή των νεολαίων Τσέχων κομμουνιστών
Εντατικά προχωρά η καμπάνια αλληλεγγύης στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας με μια σειρά πρωτοβουλίες, διαμαρτυρίες, ανακοινώσεις και συλλογή υπογραφών. Η αντικομμουνιστική εκστρατεία της τσέχικης κυβέρνησης, που θέτει θέμα απαγόρευσης της νεολαιίστικης οργάνωσης επειδή προβάλλει την «αντίληψη της ταξικής πάλης, του Μαρξισμού - Λενινισμού και της επανάστασης» και απαιτεί να αλλάξει το πρόγραμμα και το καταστατικό της, ορίζοντας προθεσμία μέχρι τις αρχές του Μάρτη, έχει βρει σθεναρές αντιδράσεις.

Η επίθεση αυτή ενάντια στην ΚΕΝ Τσεχίας και κατ' επέκταση κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας έχει καταδικαστεί από πολλά πολιτικά κόμματα, νεολαιίστικες και φοιτητικές οργανώσεις και φορείς.

Την περασμένη Πέμπτη, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με τους Θέμη Γκιώνη, Γραμματέα της Οργάνωσης και Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ παραβρέθηκε στην Πράγα ύστερα από πρόσκληση της ΚΕΝ. Στις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις που είχε με τους Τσέχους νεολαίους κομμουνιστές φάνηκε η αποφασιστικότητά τους να μην κάνουν πίσω στις προσπάθειες της κυβέρνησης της χώρας τους.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο, η αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ βρέθηκε στη Βουδαπέστη για να εκπροσωπήσει την Οργάνωση στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Εκεί αποφασίστηκαν μια σειρά πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην ΚΕΝ Τσεχίας. Μεταξύ των άλλων, αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης που θα δηλώνει την αλληλεγγύη της ΠΟΔΝ προς την ΚΕΝ και θα γίνεται η συλλογή υπογραφών κατ' αρχήν από τις οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ, αλλά και από νεολαιίστικα κινήματα. Επίσης, το Συντονιστικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ αποφάσισε να κηρύξει ως πιθανή ημερομηνία την 24 Φλεβάρη μέρα δράσης και αλληλεγγύης στην ΚΕΝ Τσεχίας. Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιήσει η ΠΟΔΝ επίσκεψη στην Πράγα και να συναντηθεί με την τσέχικη κυβέρνηση.

Παράλληλα, σήμερα Τρίτη 14 Φλεβάρη αναμένεται η παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Κομμουνιστική Νεολαία Καναδά έξω από την πρεσβεία της Τσεχίας στην Οτάβα, αλλά και σε προξενεία της Τσεχίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας σε συνεδρίασή της το περασμένο Σαββατοκύριακο εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς την ΚΕΝ Τσεχίας. Αποφάσισε μάλιστα και την πλήρη υποστήριξή της στη σημερινή συγκέντρωση που θα γίνει έξω από την τσέχικη πρεσβεία στο Λονδίνο όπου θα καταγγελθεί και η άδικη ιδεολογική επίθεση που συντελείται ενάντια στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας της Τσεχίας.

Εντατικά στη συλλογή υπογραφών

Τρεις μόλις μέρες έχει ξεκινήσει ο δικτυακός τόπος http://4KSM.kke.gr, όπου γίνεται έκκληση αλληλεγγύης στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, και οι υπογραφές ξεπέρασαν χτες το βράδυ τις 400. Ετσι, από το περασμένο Σάββατο που ξεκίνησε η συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στις προσπάθειες της τσέχικης κυβέρνησης να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΚΕΝ Τσεχίας, έχουν υπογράψει την έκκληση άνθρωποι από μια σειρά χώρες όπως την Ελλάδα, την Ισπανία την Αυστρία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Γαλλία, αλλά και τη Ρουμανία, το Βέλγιο, την Αγγλία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία. Επίσης, υπάρχουν υπογραφές από την Κούβα, τη Γουατεμάλα, το Εκουαδόρ, τον Καναδά, αλλά και από τη Σερβία, την Τουρκία, την Κύπρο και τη Γεωργία. Αλλά και από την Αρμενία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Μαρόκο, το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Η διάδοση αυτής της πρωτοβουλίας - που θα συνεχιστεί μέχρι τις 3 Μάρτη ημέρα που η τσέχικη κυβέρνηση θα αποφασίσει τελικά τι θα πράξει - είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και αυτές οι επιθέσεις και οι διακρίσεις, με συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική στόχευση, αποτελούν τμήμα μιας γενικότερης αντιδημοκρατικής και αντικομμουνιστικής εκστρατείας που ξετυλίγεται αυτό το διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ