Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πρότασή του για τη νεολαία η εργασιακή ... κόλαση
  • Ακρως προκλητική και αποκαλυπτική η ομιλία του Γ. Παπανδρέου σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Νέοι και ανεργία: Το μέλλον θέλει δουλιά»
  • Εργασία όσο όσο, άμα τύχει, όπου τύχει, όσο τύχει, είναι το όραμα που προτείνει στη νεολαία

«Μερική» και «προσωρινή» απασχόληση με αμοιβές που δε θα υπάγονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είναι η πρόταση των Ελλήνων «σοσιαλιστών» για να ...αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας των νέων!

Ο Γ. Παπανδρέου σε ένα νεοφιλελεύθερο κρεσέντο κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που διοργάνωσε χτες στην Αθήνα με θέμα «Νέοι και ανεργία: Το μέλλον θέλει δουλιά», ξεκαθάρισε ότι στρατηγική επιλογή του κόμματός του είναι η προώθηση κάθε αντεργατικής «μεταρρύθμισης».

Η ημερίδα ήταν μια ευκαιρία για να εκφράσουν τις κοινές αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές τους το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλου, και οι «Ευρωπαίοι σοσιαλιστές» με την ομιλία του προέδρου της «Σοσιαλιστικής Ομάδας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Από την ημερίδα φυσικά δεν έλειψε και ο ΣΥΝ, με τον Δ. Στρατούλη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του, να αποδίδει την αύξηση της «διαρθρωτικής ανεργίας» στη «χρόνια αδυναμία προσαρμογής των δομών της οικονομίας στο διεθνή ανταγωνισμό»... Ο δε πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό!

Αποθέωση της μερικής απασχόλησης

«Για να αυξήσουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης για όλους, δε σημαίνει πάντα ίδιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών. Ισως πρέπει να ξεφύγουμε απ' την ιδέα ότι υπάρχει ένα μόνο πρότυπο απασχόλησης για όλους. Πρέπει να διευρύνουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης με την επέκταση ποικίλων μορφών εργασίας, μερικής ή και προσωρινής απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης».

Το παραπάνω αποτελεί χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην ως άνω ημερίδα (οι υπογραμμίσεις του «Ρ»).

Πιστός στη στρατηγική της Λισαβόνας και γνήσιος εκφραστής των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι για την προώθηση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων «χρειάζεται να αναμορφωθεί η αγορά εργασίας». Η «πλήρης απασχόληση» για τους «σοσιαλιστές» μεταφράζεται σε «μερική δουλιά», «μερική ασφάλιση», με «μερικά δικαιώματα». Οροι και έννοιες, όπως, δικαιώματα και αγώνας για την κατάκτησή τους, έχουν αντικατασταθεί πλέον στο λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ από «ισότητα ευκαιριών» και «ισότητα δυνατοτήτων»... Για το ΠΑΣΟΚ τα πάντα κινούνται στη λογική της εξυπηρέτησης των νόμων της αγοράς και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. «Η αγορά εργασίας πρέπει να προσαρμόζεται στις αλλαγές της παγκόσμιας οικονομίας». Το νέο ...σύνθημα που χτες χρησιμοποίησε ο Γ. Παπανδρέου ήταν «ανάπτυξη και κέρδος με εργασία και κοινωνική πρόοδο»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και πάντα με στόχο την ...πάταξη της ανεργίας, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε τον ΟΑΕΔ να «αναλάβουν οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, μαζί με την τοπική κοινωνία». Χωρίς κανέναν ενδοιασμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τους ανέργους στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Ολα τα παραπάνω ο πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Ομάδας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μίλησε στη χτεσινή ημερίδα, πρότεινε να κατοχυρωθούν με «νομοθετικά μέτρα» και «κοινοτικές οδηγίες» και ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να συμπληρώσει ότι χρειάζεται και η «κοινωνική συναίνεση» για την προώθησή τους. Πρέπει, είπε, «να προωθηθούν με διάλογο και αποτελεσματικότητα που θα εξασφαλίσει κοινωνική ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη».

Θέλουν τον νέο να δουλεύει μερικά ή προσωρινά και να αισθάνεται και ...ασφαλής

Στην παρέμβασή του ο Ε. Βενιζέλος έθεσε θέμα ακόμα και κατάργησης της «μονιμότητας», προφανώς υπονοώντας το δημόσιο τομέα. «Δεν μπορεί να υπάρχει ποτέ ευελιξία και ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα χωρίς εδραιωμένο αίσθημα ασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις. Ασφάλεια δε σημαίνει νομιμότητα, σημαίνει όμως σταθερή απασχόληση, σημαίνει πλήρη απασχόληση», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, σε πλήρη σύμπνοια με τον Γ. Παπανδρέου, μίλησε για νέες προκλήσεις στο χώρο της εργασίας. Σημείωσε πως νέες θέσεις απασχόλησης «μπορεί να δημιουργήσει κυρίως ο ιδιωτικός τομέας, καθώς το κράτος έχει αποτύχει ως επιχειρηματίας». Ενώ ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δε στοχεύει να δώσει λύσεις, υποστήριξε ότι «τα θέματα της απασχόλησης δεν επιδέχονται μαγικές συνταγές» και ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτικές εύρους 20-30 ετών και θα κριθεί στο τέλος αυτής της πορείας»!

Ο Δ. Στρατούλης, εκ μέρους του ΣΥΝ, προσηλωμένος στη λογική του ευρωμονόδρομου και στα πλαίσια της ΕΕ, ανέφερε ότι πρόταση του ΣΥΝ είναι «η αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων και η σταδιακή επίτευξη της πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ».

Οσο για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, αυτός σημείωσε ότι κύριος στόχος για την αντιμετώπιση της ανεργίας «θα πρέπει να είναι η ενημέρωση των νέων, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους»... Μάλιστα, σημείωσε ότι σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και «η παρέμβαση της ΓΣΕΕ μέσω της Ακαδημίας της Εργασίας», την οποία ίδρυσε πρόσφατα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ